Nyheder

To minutters stilhed sænker stressniveauet i TDC

Resultaterne taler for sig selv i virksomheden, som har testet, hvordan daglig mindfulness virker for medarbejderne.

Summen af småsnak fylder rummet, da Trine Walther-Larsen Tikjøb stiller sig klar i rundkredsen.

Det er som om, at det fjerner støjen og du fokuserer

Trine Walther-Larsen Tikjøb, der er product-owner i TDC Digital

Sammen med fem øvrige chefer i TDC Digital skal hun til møde, men før de kan begynde, er to minutter reserveret:   

- Så tømmer I hovedet for alt, hvad I kommer fra og fokuserer kun på én ting. Det er, hvad I vil have ud af det her møde, lyder det fra underdirektøren, Jesper Frederik Gottlieb.

Han trykker 'start' på sit stopur på mobilen, og med et er der helt stille.

Ingen siger et ord, og Trine Walther-Larsen Tikjøb og hendes kollegaer har lukkede øjne.

Hvad er mindfulness?

Mindfulness har rødder i buddhismen og bruger blandt andet meditation og nærvær som virkemidler. Målet er at nyde nuet uden at lade sig genere af det, der er omkring én.

Forskningen underbygger, at mindfulness påvirker hjernen positivt, fordi det sænker stressniveauet og er med til at gøre ens tanker mere positive.

Kilde: Psykiatrifonden og Lone Overby Fjorback, Institut for Klinisk Medicin - Dansk Center for Mindfulness på AU

For under et år siden ville et møde som dette allerede være i fuld gang med faglige diskussioner. Men i dag er mindfulness blevet en del af virksomhedens dna. 

Det har nemlig vist sig, at de rolige pauser har en positiv effekt på stressniveauet - også selvom det lige har krævet lidt tilvænning blandt medarbejderne.

Medarbejderne overbevist

De stille minutter har været en fast del af møderne i dagligdagen siden efteråret 2018.  

- Det er som om, at det fjerner støjen, og du fokuserer, lyder konklusionen fra Trine Walther-Larsen Tikjøb, der er product-owner.

- Det er svært i starten at skulle være stille, og man tænker, at to minutter er lang tid, men når støjen er væk, så er det ligesom om, at man kan recharge (genoplade red.) sin hjerne, og så er man på. Det giver virkelig, virkelig meget, siger hun.

Den skepsis, som medarbejdere lig hende selv havde i starten, er blevet gjort til skamme. Virksomheden gennemgik nemlig et eksperiment, for at se, hvordan kroppen egentlig reagerer på stilheden. 

Over to uger blev blandt andet Trine Walther-Larsen Tikjøbs niveau af stresshormoner og puls målt. Resultatet var entydigt: 

- Prøv at se, hvordan pulsen går ned, fortæller Jesper Frederik Gottlieb, og peger på en lille grøn graf.

Jeg spurgte mig selv: "Er det bare det?"

Trine Walther-Larsen Tikjøb, der er product-owner i TDC Digital

Den viser målingerne fra et møde efter de to minutters stilhed blev indført. Den står i stor kontrast til målingerne fra før, og den illustrerer, at både pulsen og stressniveauet er skruet gevaldigt ned. 

Og møderne? De er faktisk også blevet langt bedre.

Flere positive effekter

Udover de to minutter hver morgen, så forsøgte Trine Walther-Larsen Tikjøb og de andre testpersoner sig også med vejrtrækningsøvelser, en anden metode fra mindfulness-universet.

Ti minutter morgen og aften skulle hun dedikere til afslapning. Det eneste, hun skulle koncentrere sig om, var ind- og udåndingen.

Ikke nok med, at hun kunne mærke, at hun sov meget bedre efter de to uger, det kunne også generelt ses, at pulsen faldt hos medarbejderne. 

- Det er tankevækkende, at det er så lidt, der skal til for at lave sådan en stor ændring, siger hun.

- Jeg spurgte mig selv: "Er det bare det?"

I dag kan hun godt finde på at sætte sig i et mødelokale, slukke lyset, og koble af i 10 minutter. 

Det er ikke det optimale for et møde, for så tager du ikke de rigtige beslutninger

Jesper Frederik Gottlieb, underdirektør i TDC Digital

Og det skal der være plads til, understreger TDC-underdirektøren Jesper Frederik Gottlieb, som også er begejstret for resultaterne. Kommer medarbejderne til møde med en - måske ubevidst - følelse af stress, så er det en skam for alle.   

- Det er ikke det optimale for et møde, for så tager du ikke de rigtige beslutninger, og du er ikke i balance med dig selv. Du kan ikke være kreativ og innovativ, som vi gerne vil have, at folk skal være, siger han. 

Det er videnskabeligt bevist, at mindfulness kan bidrage positivet på arbejdspladser, lyder det fra Lone Overby Fjorback, der leder af Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet. 

- I programmet Mindfulness-baseret stress-reduktion ved vi, at det kan nedsætte stress, forbedre trivslen og ændre i hjernen, så man bliver mere positiv og bedre til at regulere stress, siger hun til TV 2.