Nyheder

Kendte deler fejl for at gøre op med nulfejlskultur

Initiativet er sat i gang af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Unge er for bange for at begå fejl, og de føler, at de skal være perfekte i alle livets forhold.

Det er et stort problem, fordi det fører til angst og frygt for at fejle hos unge. Det vil uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) gøre noget ved.

Derfor har han igangsat et initiativ, der opfordrer folk til at snakke højt om deres fejl under hashtagget #deldinefejl. Pointen er, at det skal gøres almindeligt at tale om de ting, der ikke lykkedes fremfor at male glansbilleder.

- Det er kun, hvis vi er parate til at fejle, at vi kan skabe noget nyt og lære noget nyt, som er vigtigt for mig som uddannelsesminister. Det, vi lærer mest af, er at fejle, og hvis vi så tør at dele fejlene, tillader vi også, at andre lærer af vores fejl, siger Tommy Ahlers. 

- Alle succeser består af tusindvis af fejl, og jo mere vi forstår det om hinanden og får brudt den tanke om, at alt, vi ser på Instagram eller i avisen, er helt rigtigt og uden mellemregninger, jo mindre kommer det til at presse og stresse unge, lyder det fra ministeren.

I forbindelse med initiativet har ministeren inviteret en række kendte danskere til at lave en video, hvor de fortæller om en fejl, de har begået.

Andreas Mogensen: Jeg kunne være endt i kredsløb om jorden

- Under forberedelserne til min mission i rummet sad jeg en dag i Soyuz Simulatoren I Rusland med min commander, Sergey Volkov. Der var opstået en nødsituation, der betød, at vi hurtigst muligt måtte vende tilbage til jorden og foretage en nødlanding. Så vi trykkede på en række knapper - desværre i den forkerte rækkefølge.

- Det betød, at vi åbnede for ventilerne til brændstoftankene, og så flød alt vores brændstof ellers ud i rummet. Var det sket i virkeligheden, var vi strandet i kredsløb om Jorden, og så ville vi være døde nogle dage senere af iltmangel. Heldigvis skete det under træningen, og det var en vigtig lærestreg for os, for vi lavede aldrig den samme fejl igen.

Se Andreas Mogensens video her.

Claus Meyer: Jeg svigtede min mor

Da min mor begyndte at drikke, fornægtede jeg, at det fandt sted. Jeg havde i hvert fald ikke det fornødne overskud til at konfrontere hende med det, hverken da jeg boede hjemme eller i årene efter. Jeg svigtede min mor, og det er ikke en fejl, jeg kommer til at begå igen.

Se Claus Meyers video her.

Tommy Ahlers: Jeg gik på røven med min første virksomhed

Tilbage i 2005, hvor jeg startede min første virksomhed, gik jeg på røven efter kun ni måneder. Grunden til det var, at jeg ikke var ordentligt forberedt. Jeg troede, at iværksætteri handlede om bare at kaste sig ud i det uden at tale med kunder eller have en ordentlig plan. Jeg glemmer aldrig den dag, hvor jeg skulle tage ind til et møde, hvor jeg skulle fortælle nogle mennesker, jeg respekterede, og som troede på mig, og som havde investeret tid og penge i mig og min idé, at de havde tabt deres penge, og at det var slut.

Se Tommy Ahlers video her.

Selina Gin: Jeg flyttede hjem til mine forældre på grund af social angst

- Da jeg gik i gymnasiet, led jeg af social angst, og det endte med, at jeg måtte flytte tilbage til mine forældre. Jeg følte mig som en fiasko, og jeg følte, at jeg ikke var gammel nok til at være voksen. Da jeg fik sagt til mine nærmeste, at jeg ikke havde det godt, fik jeg det bedre.

- Jeg fik det bedre af at dele det med nogen. Det er rigtig vigtigt, når man har det dårligt, at man tør at sige det til sig selv, men også til dem, der elsker én, så man kan komme ovenpå igen.

Se Selina Gins video her.

Starter med en kulturændring

Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017 viser, at cirka en tredjedel af unge mellem 16-24 år har et højt stressniveau, og at de unge er den mest stressede aldersgruppe. 

Men med #deldinefejl følger der ingen politiske indgreb, der skal forsøge at gøre uddannelsessystemet mindre stressende for de unge. 

- Det, jeg tror, har mest effekt, er en kulturforandring. Vi kan ikke lovgive om det. Loven om at begå fejl eksisterer ikke, så derfor prøver jeg det her, siger Tommy Ahlers. 

Siden han blev minister i maj 2018, har han italesat nulfejlskulturen. Han har talt for en ændring af optagelsessystemet på landets universiteter, så der i mindre grad bliver lagt vægt på høje karakterer. Karakterskalaen har han også sat spørgsmålstegn ved, fordi den fokuserer på fejl og ikke efterlader plads til at belønne kreativitet og mod.

Med opbakning fra alle Folketingets partier er karakterbonussen på 1.08 for at starte hurtigt på studie efter ungdomsuddannelse blevet afskaffet. 

Indsatsen med at få folk til at dele deres fejl er da også et eksperiment, erkender ministeren. 

- Jeg aner ikke, om det her kommer til at virke, men nu prøver vi. For jeg ved også, at jeg - ligesom med Løvens Hule - har en platform, hvor folk lytter, når jeg prøver at gøre nogle ting. Derfor prøver jeg også at sætte mig selv i spil, siger Tommy Ahlers.

Bolig, kæreste og venner skal være perfekte

Hos Studenterrådgivningen, der rådgiver landets studerende om blandt andet stress, er man positive over for ministerens opfordring om at dele fejl. Her oplever man, at nulfejlskulturen fylder meget på uddannelserne. 

- Det er en kultur, der stikker utroligt dybt. Det er et væsentligt større problem, end jeg tror, mange er klar over, siger Thomas Braun, der er direktør i Studenterrådgivningen Sjælland. 

- Det, der typisk sker med en nulfejlskultur eller perfekthedskultur, er, at afstanden mellem den, du tænker, du bør være, og den, du rent faktisk er, er for stor. Det er angstprovokerende, siger han. 

Og det kan medføre en overdreven perfektionisme, der kan gælde både karakterer, bolig, venner, kæreste og tøj. Thomas Braun peger på, at kulturen er et strukturelt problem, der ikke må pålægges den enkelte unge at løse. Han mener, at man bør kigge på karakterskalaen, så man ikke starter på 12 ved nul fejl og derfra rasler ned i takt med mængden af fejl.

- Vi må ændre karakterskalaen, så man kan bedømme og vurdere vildskaben, engagementet, vovemodet og den faglige afsøgning af, hvilke grænser din faglighed har på din videregående uddannelse, siger Thomas Braun.

- Det er ikke fedt at fejle

For at skyde projektet i gang besøgte Tommy Ahlers fredag Cph Business, der er Danmarks største erhvervsakademi.

Her var de studerende positive over for tiltaget. 

- Det er jo ikke fedt at fejle, og man har ikke lyst til at sige offentligt, at noget ikke gik så godt. Det er personligt. Det er ikke fedt, men det er fint at åbne debatten og gøre det i orden at fejle, siger Søren Andreas Jensen, der læser innovation og entreprenørskab på Cph Business. 

- Der er kommet sindsygt meget fokus på det perfekte billede. Hvis folk bare tør på Instagram at lægge billeder ud af det uperfekte eller de fejl, man begår, så tror jeg helt sikkert, at det vil gøre, at det bliver mere acceptabelt, og man ikke føler sig lige så flov, når man fejler, siger Cecilie Fevre Jensen, der også studerer innovation og entreprenørskab.