Tour-start i Danmark | Boliglån uden rente | Næse til minister

16x9
Løbsdirektøren vil om to år vifte med flaget og sætte gang i Tourens første etaper på dansk grund. Foto: Lionel Bonaventure / Scanpix Denmark

En ødelagt kanelsnegl har sat gang i en debat om, hvordan man kan behandle sine medarbejdere i Danmark.

18-årige Mia Frandsen er nemlig blevet fyret fra Føtex-bageren for at spise stykker af en kanelsnegl, der alligevel var gået i stykker. Ikke i orden, siger HK, og TV 2s brugere er enige. Læs hele den bizarre historie her, og giv din stemme med. Og dermed velkommen til onsdagens nyhedsoverblik.

Tour de Danemark

Vi begynder med en glædelig nyhed fra sportens verden, for efter at have været på tale i flere omgange, så er det nu lykkedes Danmark at få æren som startland for verdens største etapeløb, Tour de France. Det annoncerede løbsdirektør Christian Prudhomme i dag til franske medier.

- Det er mødet mellem verdens største cykelløb og verdens største cykelby, sagde Prudhomme med henvisning til københavnernes ivrige brug af de tohjulede som transportmiddel.

Selvom rytterne må vente til Paris, kunne det danske hold bag Tour-buddet hive champagnen frem allerede i dag.
Selvom rytterne må vente til Paris, kunne det danske hold bag Tour-buddet hive champagnen frem allerede i dag. Foto: Pool New / Ritzau Scanpix

Løbsdirektøren fortæller desuden til Europe 1, at der bliver tale om tre etaper i Danmark - det ser ud til at blive en 13 kilometer lang enkeltstart i København, en 190 kilometer lang etape fra Roskilde til Nyborg, hvor rytterne altså kører over Storebæltsbroen som det sidste, og endelig en 170 kilometer lang tur fra Vejle til Sønderborg.

Rygterne om en dansk Tour-start tog for alvor fart i sommer, da den franske præsident, Emmanuel Macron, var på besøg i København, hvor han blandt andet cyklede rundt i byen og overrakte en gul førertrøje til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Næse til Eva Kjer Hansen

Eva Kjer Hansen (V) tager imod næsen, men hun indrømmer ikke, at flertallet har ret i kritikken.
Eva Kjer Hansen (V) tager imod næsen, men hun indrømmer ikke, at flertallet har ret i kritikken. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) må i dag konstatere, at næsen er lidt længere end normalt, da hun har fået hård kritik for sin håndtering af en sag om fiskerikvoter - hun har fået det, der ifølge socialdemokraten Simon Kollerup kan kaldes "en meget stor næse".

Selve sagen er lidt speget, men her følger et forsøg på en simpel gennemgang: I juni sidste år fastsatte en ny lov, at fiskere maksimalt må eje tre kvoter til at fiske blåmuslinger og/eller østers. Tidligere måtte man eje fire.

Den del af sagen er der ikke uenighed om. Problemet opstår ved, at den nye lov stod til først at træde i kraft i 2026. Alt for sent, mente flere partier. Det gav nemlig rig mulighed for at hamstre, når der går så lang tid, mente blandt andre Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

De partier hævder at have krævet en fremskynding med det samme, mens Eva Kjer Hansen hævder først at have modtaget klagerne i november. Og det er denne uenighed, som et flertal nu er blevet enige om at afgøre til fordel for de andre partier - og dermed er der altså sat en Pinocchio-næse på Eva Kjer Hansen for at have løjet.

Lån penge til ingen rente

Den fortsat lave rente har nu givet anledning til en historisk begivenhed. Jyske Realkredit tilbyder nemlig nu et tiårs fastforrentet realkreditlån med 0,0 procent i rente. Det betyder altså, at du foruden bidragene nu kan låne penge helt gratis uden risiko for, at der pludselig kommer en rente på.

Der er før set boliglån med 0 procents rente eller endda med negativ rente, men de har alle været med variabel rente og kan altså dermed sagtens blive dyrere med tiden. Men det nye lån fra Jyske Realkredit er en historisk hændelse.

Det er lidt over en uge siden, at fire store realkreditselskaber åbnede for et 30-årigt 1,5 procent lån med ti års afdragsfrihed. Også det skrev sig ind i historiebøgerne. Ifølge Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, lever vi lige nu i en "ekstrem tid" på boligmarkedet.

Putins tale til nationen

Putins årlige tale var rettet mod en utilfreds russisk befolkning.
Putins årlige tale var rettet mod en utilfreds russisk befolkning. Foto: Sputnik / Ritzau Scanpix

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har i dag holdt sin årlige tale til det russiske folk i landets parlament, og han kom ind på både missiler mod Europa, velfærd i hjemlandet og en mulig konfrontation med USA.

Mest interessant for os i Danmark er nok, at han understregede, at Rusland er klar til at rette missiler mod både Europa og USA, hvis der bliver opsat amerikanske missiler i europæiske lande. Han understregede dog, at det er en konfrontation, russerne på ingen måde ønsker.

Men mere interessant var det måske, at Putin brugte meget tid på at tale om velfærdsproblemer i hjemlandet og blandt andet nævnte, at ni millioner russere lever under fattigdomsgrænsen. For ifølge Flemming Splidsboel, der er forsker hos DIIS, viser det sig nemlig, at Putin er en mere presset mand, end det ser ud.

Meningsmålingerne styrtdykker nemlig for Putin for tiden, og det skyldes formentlig, at den russiske økonomi lider under de vestlige sanktioner, der blev indført efter den russiske annektering af halvøen Krim i 2014.

Flere flygter fra May

Sarah Wollaston (tv.) og Anna Soubry (th.) har sammen med Heidi Allen valgt at forlade Mays skude.
Sarah Wollaston (tv.) og Anna Soubry (th.) har sammen med Heidi Allen valgt at forlade Mays skude. Foto: Niklas Halle'n / Ritzau Scanpix

Og fra én presset statsleder til en anden.

I Storbritannien fortsætter et elendigt 2019 med at blive værre for premierminister Theresa May, da tre medlemmer af hendes konservative parlamentsgruppe i dag trak sig i protest mod de pågående Brexit-forhandlinger. De tre, Anna Soubry, Heidi Allen og Sarah Wollaston, var alle imod Brexit, og de kræver en folkeafstemning om udtrædelsesaftalen.

Med deres exit fra de konservative er der nu i alt 11 parlamentsmedlemmer uden parti, der løbende har trukket sig fra både Labour og de konservative.

Der er i dag 37 dage tilbage, inden Brexit bliver en realitet, og kløften mellem briterne internt har aldrig set dybere ud.