Prins Henrik

Prins Henrik mindet med musik et år efter begravelsen

Dronningen afholdt mindekoncert for prins Henrik i Fredensborg Slotskirke. Omkring 130 gæster deltog i højtideligheden.

Onsdag var det præcis et år siden, at prins Henrik blev bisat fra Christiansborg Slotskirke.

I den anledning havde dronning Margrethe inviteret den kongelige familie, nogle af prinsens nærmeste venner og flere ansatte ved hoffet med til en mindekoncert i Fredensborg Slotskirke. 

Omkring 130 gæster var samlet til kirken, hvor Det Kongelige Danske Musikkonservatorium stod for et musikprogram, der ifølge kongehuset afspejlede prins Henriks musiksmag. 

Efter koncerten var gæsterne inviteret med over i Kuppelsalen på Fredensborg Slot, hvor der var en mindre sammenkomst. 

Han fortjener at blive hyldet

Det var primært prins Henrik og dronning Margrethes egne ansatte ved hoffet, der deltog i mindehøjtideligheden, heriblandt en syerske, en telefonist, en garagemester, kokke, kammerherrer og chauffører. 

Iblandt gæsterne var også prins Henriks gode ven, bestyrelsesformand og kammerherre Fritz Schur, der har savnet sin ven det seneste år. 

- Han havde jo en fantastisk humor. Han var venligheden selv. Og han havde et godt humør, sagde han til TV 2, inden han gik ind i kirken.  

Den dansk-egyptiske hotelejer Enan Galaly, der var venner med prins Henrik igennem mange år, dukkede også op, og var glad for at være blevet inviteret til mindekoncerten. 

- Det er en ære for mig at være sammen med den kongelige familie. Især efter at hans kongelige højhed er gået bort. Jeg synes, han fortjener at blive hyldet meget mere, end han blev dengang, siger han. 

I tiden op til sin død tilbragte prins Henrik flere uger i Egypten sammen med Enan Galaly, hvor han ifølge vennen nød varmen. Galaly har ligesom Fritz Schur tænkt meget på prinsen det seneste år. 

- Jeg savner ham. Han var et meget bestemt menneske. Principfast. Han var meget knyttet til Danmark, samtidig havde han ikke glemt, at han var franskmand, sagde Enan Galaly.  

Nåede at bo i Danmark i 51 år

Prins Henrik voksede op i både Vietnam og hjemlandet Frankrig, men mødte dronning Margrethe i 1965 til et middagsselskab i London, hvor de begge boede det år.  

I 1967 blev parret forlovet, og prins Henrik flyttede til Danmark. De fik senere deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, som også begge deltog i mindekoncerten med deres hustruer, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie. 

I sine sidste år blev prins Henrik ramt af flere helbredsproblemer og sygdomme. Han blev blandt andet opereret for en infektion i benet og en godartet tumor i venstre lunge, og i september 2017 fik han konstateret demens.

Han sov stille ind 13. februar 2018 på Fredensborg Slot, som havde en særlig plads i prinsens hjerte. Efter bisættelsen 20. februar 2018 blev en del af hans aske begravet i den private have på Fredensborg Slot, mens den anden del blev spredt i de danske farvande. 

Prins Henrik blev 83 år.