GO'

Migræneramt er nærmest helbredt - læge kalder ny behandling en 'revolution'

Lægemidlet gør, at migræneramte ikke bare skal tage smertestillende medicin, men faktisk kan behandles.

Når hovedpinen rammer Maria Heiman, kan hun stort set ingenting.

Spændingen i hovedet bliver så intens, at der ikke er plads til andre tanker, og hvis ikke hun lægger sig og lader søvnen dulme smerterne i 12 timer, ved hun af bitter erfaring, at hun får kvalme og kaster op.

Det er en utopi for mig

Maria Heiman, migrænepatient

Migræneanfaldene har været en uvelkommen følgesvend, siden den nu 28-årige pædagog var seks år gammel. Men de seneste fire og et halvt år har hun testet et nyt lægemiddel, der har givet hende håbet om at leve uden de smerter, som over 500.000 danskere døjer med.

- Før medicinen var der ikke noget, der hjalp, siger Maria Heiman i 'Go' morgen Danmark'.

Hendes anfald blevet mindre og mindre hyppige, fordi danske og svenske forskere har knækket koden og udviklet den første forebyggende migrænebehandling i verden.

Ny forskning baner vejen

Hvor det før var mellem to og fire gange om måneden, at den ulidelige smerte ramte Maria Heiman, så er det i dag mellem en til to gange om året, fortæller hun.

Tidligere har praksis været, at læger ordinerede smertestillende medicin til folk med migræne. Var tilfældene meget slemme, kunne patienterne få blodtryksmedicin, epilepsimedicin eller andet, som ikke var direkte mod migræne, men har vist sig at hjælpe, fortæller speciallæge i neurologi og leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine Jakob Møller Hansen. 

Derfor er den nye behandling banebrydende: 

- Vi prøver at forstå mekanismerne bag sygdommen. Så i stedet for at lindre, så behandler vi, siger han om forskningen, som har været mere end ti år undervejs.

Det er en revolution

Jakob Møller Hansen, speciallæge i neurologi og leder på Nationalt Videnscenter for Hovedpine

Sagt lidt simpelt har lægerne identificeret de signalstoffer i kroppen, som forårsager hovedpinen - kaldet CGRP - og udviklet et antistof. Antistoffet sørger for, at stofferne ikke giver hovedpine, forklarer Jakob Møller Hansen.

De sørger også for, at de receptorer, der binder CGRP, bliver 'slukket' og dermed forebygger migrænen på længere sigt.

- Det er en revolution, siger han.

Behandling på vej til alle

For Maria Heiman betyder det, at hun i stedet for at blive invalideret af et anfald nu kan tage en pille, hvile sig i to timer og så "bare fortsætte med mit liv", som hun selv udtrykker det. Hver fjerde uge skal hun også have en indsprøjtning med medicinen.

- Jeg er så glad, siger hun med et smil.

- Jeg har levet med migræne i 22 år, og pludselig er det der nærmest ikke. Det er en utopi for mig.

I dag er det seks måneder siden, at hun havde et anfald sidst, men hun kan knap huske det.

Jakob Møller Hansen har som leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine set, at de mange testpersoner har haft gode erfaringer med medicinen, og at der ikke er skadelige bivirkninger.

Det er udsigterne for migrænemedicinen

Flere medicinalvirksomheder er allerede i gang med at producere medicinen på baggrund af den danske forskning. Hvornår den bliver tilgængelig for danskerne er dog usikkert. 

Det skal først vurderes i Medicinrådet, der godkender lægemidler til de danske sundhedssystem.

Speciallæge Jakob Møller Hansen, der selv har været med til forskningen, regner med, at de har taget beslutningen i løbet af foråret. 

Han kan godt forstå, hvis migræneramte glæder sig over den nye mulighed.

- For mange har den nuværende behandling ikke virket, så jeg håber, at folk i hele landet får mulighed for at få den her behandling. Hvis man ringer til sin læge i dag, så får man svaret: "Desværre, det har vi ikke på hylderne endnu", men om et par måneder, så er den der, siger han selvsikkert.

Næste skridt er nemlig, at medicinen skal godkendes til salg i Danmark af Medicinrådet - en vurdering, som Jakob Møller Hansen regner med sker snart.

Dermed vil personer, der får hyppige migræneanfald, måske kunne få det ordineret hos deres praktiserende læge i en nær fremtid, lyder det.