Riskær har underskrifter nok | Syv forlader Labour | Hurtigere 5G-internet

16x9
Vi oplever helt ekstremt vejr for årstiden i disse dage. Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Velkommen til mandagens nyhedsoverblik, som begynder med stjerneregn over dansk gastronomi.

Her til aften er der blevet uddelt Michelin-stjerner i massevis til danske spisesteder. 28 restauranter kan nu bryste sig af den fornemme hæder

Tillykke til dem. Her er resten af dagens historier: 

Klaus Riskær har underskrifterne hjemme

For første gang siden 1990 ser danskerne ud til at få hele 12 partier at vælge imellem ved det kommende folketingsvalg.
For første gang siden 1990 ser danskerne ud til at få hele 12 partier at vælge imellem ved det kommende folketingsvalg. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Den tidligere finansmand Klaus Riskær Pedersen og hans parti af samme navn har på rekordtid - bare tre og en halv måned - indsamlet 20.109 underskrifter, der kan gøre hans parti opstillingsberettiget til Folketinget. Det betyder nu, at han med al sandsynlighed bliver 12. parti på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg.

Økonomi- og Indenrigsministeriet bekræfter over for TV 2, at Klaus Riskær har meldt sig som opstillingsberettiget. Ministeriet forventer at kunne tage stilling til sagen inden for to uger. Klaus Riskær selv bekræfter også, men ønsker ellers ikke at stille op til interview før tirsdag.

Klaus Riskær Pedersens mærkesager inkluderer blandt andet: En omlægning af skattesystemet, et stop for flere udlændingestramninger, gratis kollektiv trafik til pendlere, pensionister og studerende på flere strækninger, lovliggørelse af cannabis og afskaffelse af børnechecken.

Sidste år kom det frem, at Klaus Riskær Pedersen brød reglerne i sit forsøg på at komme i Folketinget. Han sagde selv, der var tale om en fejl og rettede ind, da sagen kom i medierne. Læs mere om det her.

Syv Labour-medlemmer forlader partiet

Syv medlemmer har forladt Labour-partiet i protest. Her ses de til et pressemøde.
Syv medlemmer har forladt Labour-partiet i protest. Her ses de til et pressemøde. Foto: Simon Dawson / Ritzau Scanpix

Hele syv medlemmer af det britiske oppositionsparti Labour har forladt partiet i protest. Ikke siden 1981 har så mange medlemmer forladt partiet på én gang. Dengang brød fire prominente medlemmer ud af partiet. 

I denne omgang er der tale om Luciana Berger, Gavin Shuker, Chuka Umunna, Ann Coffey, Mike Gapes, Angela Smith og Chris Leslie. De er alle utilfredse med partiets leder, Jeremy Corbyn. 

- De sidste tre år har vist, hvor uansvarligt det ville være at overlade ledelsen af landet til Labours leder, siger parlamentsmedlem Chris Leslie.

De nu tidligere Labour-medlemmer er utilfredse med Jeremy Cobyns tilgang til Brexit og den antisemitisme, som partiet er blevet beskyldt for den senere tid.

De syv medlemmer fortæller, at de vil stifte en ny gruppe i parlamentet, men at de endnu ikke har lagt sig fast på, præcis hvilke forpligtelser de har over for hinanden.

Danskerne skal have hurtigere internet

Senest i 2020 skal borgerne have adgang til lynhurtigt 5G-internet ifølge ny handleplan.
Senest i 2020 skal borgerne have adgang til lynhurtigt 5G-internet ifølge ny handleplan. Foto: Yves Herman / Ritzau Scanpix

Danmark skal være i front, når det gælder udrulningen af 5G, som vil sikre langt højere hastighed og en mere stabil adgang til internettet. Derfor præsenterede energi-, forsynings- og klimaministerier Lars Christian Lilleholt (V) mandag en ny handleplan.

5G vil blive op til 100 gange hurtigere end 4G. Det vil betyde, at internettet kan bruges til en masse nye formål som for eksempel førerløse biler, droner og selvstyrende industri.

Det skal Danmark være de bedste til at udnytte, mener et enigt folketing, som derfor vil sikre en smidigere udrulning af den nye teknologi end tidligere. Konkret skal den nye handleplan sikre, at nødvendige 5G-frekvenser bliver stillet til rådighed i rette tid, når teleselskaber skal investere store summer i udrulningen.

Senest i 2020 skal danskerne have adgang til det lynhurtige 5G-net.

Ekstremt forårsvejr i februar

Vi oplever helt ekstremt vejr for årstiden i disse dage. Arkivfoto.
Vi oplever helt ekstremt vejr for årstiden i disse dage. Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Det her er en af de nyheder, som du med stor sandsynlighed allerede har mærket på egen krop. Det har nemlig været ekstremt varmt de seneste dage i forhold til, at kalenderen kun skriver februar.

Hele fire dage i træk er temperaturen nået over 12 grader. Ifølge TV 2 Vejrets oplysninger er der ikke før målt 12 grader fire dage i træk i perioden fra 1. januar til og med den 18. februar.

Peter Tanev fra TV 2 vejret fortæller, at de høje temperaturer peger på et klima, der er under forandring. Det er altså ikke bare tilfældigt, at det er så varmt fire dage i streg.

De kommende dage bliver det en overgang en smule køligere - men fortsat varmere end normalt - inden temperaturerne i næste weekend igen kan stige til over 10 grader.

Storken er landet

Storken tager et hvil mandag formiddag i nærheden af Aakirkeby.
Storken tager et hvil mandag formiddag i nærheden af Aakirkeby. Foto: David Nestved

Nu vi taler om det varme vejr, så har det faktisk betydet, at storken allerede er landet i Danmark. Det skete søndag ved Aakirkeby på Bornholm, og det er godt en uge tidligere end sidste år. 

- Det er helt ekstremt tidligt. Det er helt usædvanligt, og der er ingen tvivl om, at det skyldes det milde vejr og i det hele taget klimaforandringerne, siger Jess Frederiksen, der er formand for Storkene.dk.

Ifølge ham er det også opsigtsvækkende, at den første stork er landet på netop Bornholm. De første plejer nemlig at lande i Sydjylland.