GO'

Femårig er født som dreng, men vil ligne en pige - det er helt naturligt, siger hans mor

Børn skal have friheden til at at være anderledes, forklarer børnekspert.

Mia Bjørnforts søn var kun to-et-halvt år gammel, da hun lagde mærke til, at han ville noget andet end sine ældre brødre.

Hun og hendes mand havde kun drenge og stereotypt drengelegetøj, men da familien flyttede og fik nye naboer, som havde to små piger, der havde glimmer, glitter, lyserødt og lilla, så kunne hun se, det var rigtig svært at holde sin lille søn væk fra det.

- Han fik lov at arve nogle små strutskørter, og dem boede han i. De kom simpelthen ikke af, siger Mia Bjørnfort, da hun gæster 'Go'morgen Danmark', efter familien havde fortalt deres historie i podcasten 'Jeg vil bare gerne være Storm'.

Strutskørtet fik dog ikke Mia Bjørnfort til at gøre sig nogen overvejelser eller tanker om situationen. Det var jo bare tøj.

Folk tror, han er en pige

Storm Bjørnfort er i dag fem år. Han er født som en dreng, men udadtil ligner han en pige. Han går i kjoler, har langt hår og kan godt lide at lege med Barbiedukker og My Little Pony. 

Mia Bjørnfort har tidligere prøvet at insistere på, at Storm skulle gå i bukser, men det var han ikke vild med.

- Så ville han bare ikke have tøj på, fortæller hun.

På det tidspunkt gik Storm Bjørnfort i børnehave og var ked af det, fra han skulle have tøj på, til de kom ned i børnehaven, hvor der var en masse udklædningstøj, og han derfor kunne få en kjole på.

Da de havde kørt den rutine i et par dage, spurgte pædagogen, om de ikke skulle stoppe med det pjat.

- Jeg lod mig presse af samfundets normer, så jeg blev usikker, siger Mia Bjørnfort.

Men hvordan takler man som forælder, at ens femårige dreng helst vil ligne en pige? Mia Bjørnfort og hendes mand kastede normerne, om at kjoler er til piger, ud ad vinduet.

Tidligere, når familien var ude, og folk omtalte Storm som en pige, så rettede Mia Bjørnfort dem. Det gør hun ikke længere.

- Der er ikke noget problem. Jeg ser det som en helt naturlig ting, at han finder ud af, hvem han er her i verden. Jeg synes ikke, det bør gemmes væk, siger Mia Bjørnfort.

Børn skal have lov at være anderledes

Sofie Münster, der er stifter af magasinet 'Nordic Parenting', mener, at man som forælder grundlæggende skal lade børn selv styre, hvem de er.

- Det at lede efter sig selv er jo en del af at vokse op og blive dannet som menneske. Det kræver, at man afprøver nogle ting. Jo mere man rummer det, og jo mindre vi gør børn forkerte, jo mere får vi børn, der er sig selv, siger Sofie Münster.

Ifølge hende har de fleste forældre en fundamental frygt for, at deres barn skiller sig ud fra mængden og er anderledes.

 Men der skal man have is i maven, for det værste, man kan gøre, er at begrænse børn og sætte barrierer op for, hvordan de ønsker at være.

- Det sætter sig på børns selvværd, hvis de mærker, at den kærlighed, de får, er på betingelser. Børn skal have følelsen af, at lige meget hvad de gør, så er de værd at elske, siger Sofie Münster.

Selvom man skal turde at lade sit barn være anderledes og gå igennem faser, så skal man også passe på med at fastholde sit barn i en bestemt rolle.

- Børn skal have friheden til både at vælge til og fra. En stereotyp drenge-pige skal også have lov til at prøve en prinsessekjole og lege med Barbie, siger Sofie Münster.

Bestemmer ikke Storms fremtid

Om kort tid starter Storm Bjørnfort i skole, og her kan man være foranlediget til at tro, at en lille dreng, der går i kjoler og leger med My Little Pony, vil være et let mobbeoffer.

Men det bekymrer Mia Bjørnfort sig ikke om.

- Børn finder noget at drille med uanset hvad. At man har rødt hår, at man har for kort hår, langt hår, briller, har den den forkerte taske. Der stoler jeg på, at det pædagogiske personale, lærerne og skolens ledelse håndterer, hvad end der må komme, siger hun.

På samme måde er det heller ikke nødvendigt for familien at tænke over, om det bare er en fase, Storm Bjørnfort går igennem, eller om han på sigt ønsker at skifte køn og være en pige.

De tager stilling til, hvad der sker nu, og de har ikke truffet en beslutning på vegne af deres femårige søn om, hvordan hans liv skal forme sig de kommende år.

I hjemmet bliver han stadig omtalt som en dreng og kaldt storebror. Hvis Storm Bjørnfort når til et punkt, hvor han ikke synes, det skal være sådan længere, så håndterer de det til den tid.

- Vi ejer ikke Storm, og det er ikke vores opgave at styre ham hen til det, vi godt kunne tænke os, eller det som samfundet forventer af ham. Det er vores opgave at skabe rum og holde det rum, så han kan få lov til at finde sig selv, siger Mia Bjørnfort.