GO'

Lørdag kommer alle medicinpakker til at se anderledes ud

De nye tiltag skal gøre det endnu sværere at forfalske medicin.

Steroider, væksthormoner, potensmedicin, slankemidler og nu også penicillin, insulin, skizofrenimedicin og kræftlægemidler.

Konstant forsøger forskellige kriminelle bagmænd at snyde falsk medicin ind i det danske system og sælge det til danske forbrugere.

Men nu bliver det endnu sværere for svindlerne at forfalske de ægte varer.

Lørdag starter et nyt stregkodesystem i Danmark og resten af EU, så privat- og sygehusapoteker kan opsnappe det falske medicin, inden det ryger på hylderne.

Sådan lyder det fra Mikkel Møller Rasmussen, der er chefkonsulent ved Lægemiddelindustriforeningen, i ’Go’ morgen Danmark’.

- Det er svært at se forskel på ægte og falske produkter. Det nye system, der træder i kraft, består dels af nye stregkoder, nye forseglingsmekanismer og elektronisk overvågning, der skal gøre det endnu mere besværligt for bagmænd at kopiere, fortæller han.

Prisen på medicin forbliver den samme, men helt konkret vil man kunne se det ved, at medicinpakkerne kommer til at se anderledes ud allerede fra på lørdag, lyder det.

- Det kan også godt være, at der bliver lidt længere ventetid på apotekerne. De skal selvfølgelig lige lære det nye system at kende. Men jeg ved, de har gjort deres for at være så klar som overhovedet muligt, siger Mikkel Møller Rasmussen.

Derfor skal der gøres noget

Ifølge Lægemiddelindustriforeningen er forfalsket medicin et kæmpe problem på verdensplan.

I dag er der ingen risiko for, at man kan få udleveret falsk medicin, hvis det er købt på et dansk apotek, sygehus eller en godkendt hjemmeside. Men forfalskningerne er også et problem i Danmark, lyder det fra Mikkel Møller Rasmussen.

Langt overvejende udgør forfalsket medicin en trussel for de danskere, der selv bestiller, betaler og importerer forskellige former for præparater via tvivlsomme hjemmesider.

- Det er meget organiseret og typisk banderelateret. Det er attraktivt for de kriminelle, fordi fortjenesten stort set er den samme som ved salg af narkotika, mens strafferammen er langt mindre, siger Mikkel Møller Rasmussen.

Derudover er det ret nemt at oprette en hjemmeside, der ser legitim ud, lyder det.

- De er pokkers dygtige, og derfor gør vi nu vores system endnu mere sikkert og det hele endnu mere besværligt for de kriminelle.

Farlige sager

Ifølge Mikkel Møller Rasmussen er både lægemiddelstyrelse, toldvæsen og apoteker gode til at spotte de falske varer, inden de når ud. De er nemlig specialiserede i at se og mærke, at det ikke er, som det plejer at være.

I bedste fald er den falske medicin virkningsløs. I værste fald kan den indeholde skadelige stoffer, såsom rottegift, printerblæk eller betonstøv, og få fatale konsekvenser, lyder det fra Lægemiddelindustriforeningens chefkonsulent.

- De er desværre så forbistret gode til at efterligne, at selv trænede folk ikke altid kan se forskel på de falske og de ægte varer, siger Mikkel Møller Rasmussen.

Men med de nye tiltag bliver det altså nemmere – også for forbrugerne, slutter han.

Se hele indslaget om falsk medicin på TV 2 PLAY

Fire tegn: Sådan spotter du bedst forfalsket medicin

 1. Pillerne

  Det kan være næsten umuligt at se forskel på en ægte og en forfalsket pille. Du kan ikke regne med, at en pille er ægte, bare fordi den er pæn og poleret.

 2. Indpakningen

  Det kan være svært at se forskel på forfalskede og ægte produkter, men med den nye forseglingsmekanisme, der indføres i februar 2019, kan man registrere brud på emballagen.

 3. Tekst og skrifttype

  Specialister kan ofte se, hvis teksten på pakken ikke er, som den plejer at være. For den almindelige forbruger er det dog næsten umuligt at spotte en falsk pakke ud fra teksten.

  Man bør imidlertid holde øje med kluntede formuleringer eller skæve prissætninger. Det kan være tegn på, at varen er forfalsket.

 4. Logoet

  Der er mulighed for at købe medicin på nettet, men gør man det, skal man sikre sig, at Lægemiddelstyrelsens logo er på hjemmesiden.

  Krydstjek også med Lægemiddelstyrelsens egen hjemmeside, hvor der føres en liste over godkendte forhandlere.

  Køber man sin medicin på et apotek eller et hospital, er man dog altid sikker på, at den er ægte.

Listen er udarbejdet efter interview med Mikkel Møller Rasmussen, der er chefkonsulent ved
LægemiddelstyrelsenLægemiddelindustriforeningen.