Jarl Friis Mikkelsen om vennen og kollegaen Ole Stephensen: - Jeg har mistet min højre arm
Jarl Friis Mikkelsen var en af de få, der sammen med familien tog afsked med Ole Stephensen på hospitalet.
Gennem 35 år dannede Jarl Friis Mikkelsen og Ole Stephensen makkerpar.
Som Walter og Carlo. Som Øb og Bøv. Som gode kollegaer.
Sammen lavede de film, morgenfjernsyn og underholdning. Jarl var hulter-til-bulter. Ole var struktureret. Sammen var de sjove – faktisk legendariske, mener Jarl Friis Mikkelsen, der onsdag aften måtte tage afsked Ole Stephensen.
Han døde pludseligt i sit hjem uden forudgående sygdom. 63 år gammel.
For danskerne var Ole Stephensen den folkekære journalist og tv-vært. For Jarl Friis Mikkelsen var han en meget nær kollega.
- Jeg har mistet min højre arm. Sådan er det, når man har været så tæt, som vi har været. Jeg har mistet en, som jeg har lavet noget af det mest sete sjove tv i Danmark sammen med. Det har vi altid været meget ydmyge og stolte over, siger han.
Dødsfaldet kom som et stort chok for Jarl Friis Mikkelsen, som var en af de få, der sammen med familien tog afsked med Ole Stephensen på hospitalet.
En mærkelig stodder
At de to skulle mødes og danne makkerskab lå ikke i kortene. For ikke så længe siden fik Jarl Friis Mikkelsen besøg af Ole Stephensen, der gav ham sin erindringsbog 'Rub og stub - over stok og sten'. Heri beskrev han det første indtryk, han havde af Jarl Friis Mikkelsen efter at have set ham på tv. Og han var ikke begejstret.
- Han syntes, at jeg var noget af det værste, han nogensinde havde set, fordi jeg havde behandlet en gæst ubehøvlet og smidt hende ud. Jeg var en mærkelig stodder, syntes han. Det måtte han æde i sig, husker Jarl Friis Mikkelsen, der så Ole Stephensen som en dygtig journalist og god skribent.
- Jeg havde stor respekt for ham. Men ingen af os var klar over, at samarbejdet skulle slå gnister på den måde, som det gjorde, siger Jarl Friis Mikkelsen.
De to blev tilfældigt sat sammen i Danmarks Radio i 1980, da de skulle skrive en revy til TV-Avisen. Fra første dag vidste Jarl Friis Mikkelsen, at de kunne noget sammen.
- Det flød meget hurtigt, når vi skulle skrive sammen. Ole havde en sindssyg positiv energi og et meget stort drive. Jeg var måske bedre til at komme med ideer, men så var han med på den lige med det samme. På den måde var der et ping-pong-samarbejde. Det blev et meget naturligt forhold hurtigt, og vi havde det skide skægt, fortæller Jarl Friis Mikkelsen.
De to havde skrevet nogle tossede manuskripter, og da de præsenterede dem, var TV-Avisens journalister ikke meget for spille det, som makkerparret havde fundet på.
Så de måtte gøre det selv, og derfor oplevede Jarl Friis Mikkelsen også en ny side af Ole Stephensen
- Jeg flåede ham ud af den der trygge journalistvirksomhed, og så viste det sig, at han også var en meget sjov mand og skæg at spille sammen med, siger Jarl Friis Mikkelsen.
Walter og Carlo
Sammen opfandt makkerparret karaktererne 'Brødrene Øbberbøv' – eller 'Øb og Bøv' - som de ifølge Danske Film optrådte med første gang på tv-scenen til DR’s nytårsshow i 1982.
Senere i samme årti fortsatte de samarbejdet som karaktererne Walter og Carlo. Først i et tv-program på DR, som Jarl Friis Mikkelsen var vært for og senere i tre spillefilm.
Makkerparret stod også bag filmen 'Kampen om den røde ko' fra 1987, som de begge to også spillede med i.
Fra 1996 var de begge to involveret i produktionsselskabet Skandinavisk Film Kompagni, der blandt andet producerede Go' morgen Danmark frem til 2008.
Han så skidegodt ud
Der var ingen, der havde troet, at Ole Stephensen skulle gå bort så tidligt. Det kom også som et chok for Jarl Friis Mikkelsen, der blev ringet op af Ole Stephensens bror. Han tog ind på hospitalet for at tage afsked.
- Jeg fik set ham, og det var jeg meget glad for. Det var et meget smukt syn. Der fik jeg ro på, for han så skidegodt ud – ikke en rynke, men dog lidt grå hår, siger Jarl Friis Mikkelsen med et lille smil og en grødet stemme.
- Han lå med et lille smil, som man ikke rigtigt kunne se. Der var noget rørende ved det. Og den ene hånd lå oven på klædet. Jeg kom til at tænke på Walter, da jeg så det. Det var den hånd, han vinkede med, siger han.
Jarl Friis Mikkelsen gætter på, at Ole ville have ønsket, at det skulle gå stærkt, selvom det ikke skulle være så tidligt.
- Vi har talt meget om de ting, og jeg har altid været hypokonderen i det forhold, og Ole har sagt ”hold nu kæft, det gider vi ikke høre på.”
- Han var jo stærk som en okse, så det var meget chokerende. Der er meget, som skal bundfælde sig, og der er også nogle projekter, som så ikke bliver til noget.
Mariekiks og brændevin
Men selvom de to kendte hinanden i mere end 35 år, opfatter Jarl Friis Mikkelsen ikke deres bekendtskab som et decideret venskab. Det var mere et professionelt forhold.
- Vi var påpasselig med ikke at ses for meget, for ellers ville det ende som et rutinepræget ægteskab. Så vi sås ikke privat i starten, og vi talte heller ikke om vores liv, men han var jo alligevel ved min side igennem tre ægteskaber, siger han.
Når de skulle skrive og arbejde intensivt på et projekt, rejste de gerne væk sammen. Skrivearbejdet foregik ofte i en lejlighed i Spanien, så de kunne hellige sig arbejdet, der foregik med streng disciplin. Fra klokken 9-21. Ole Stephensen stod for at planlægge, hvilke forsyninger der skulle købes ind til lejligheden.
- Vi skulle have vand, to æg om dagen, toast, som ikke blev muggent, mariekiks og en lille flaske spansk brændevin, som vi måtte tage til eftermiddagskiksen, hvis bunken var blevet stor nok, mindes Jarl Friis Mikkelsen med et smil.
Men det var aldrig kedeligt, for Ole Stephensen havde en evne til at få folk til at grine med meget få ord.
- Jeg tror, at det er ham, jeg har grinet mest med i hele mit liv.
- Vi var bare et fantastisk makkerpar. Hvis vi ikke havde set hinanden i et halvt år, ville vi alligevel klikke med det samme, når det var. Der var ingen indledningsøvelser, vi skulle igennem. Vi gik bare direkte i gang med opgaven, siger han.
Ole Stephensen efterlader sig sin hustru og to døtre på henholdsvis 19 og 21 år.