Politikere på besøg på Lindholm: - Vi er kommet for at lytte

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Onsdag skulle Udlændinge- og Integrationsudvalget besøge øen Lindholm. De blev mødt at demonstrerende borgere, hvilket gjorde indtryk på politikerne.

Er der en voksen til stede? Hvad skal det gøre godt for?

Det er blot nogle af de opråb, som demonstranter havde skrevet på skilte, da de onsdag formiddag troppede op på havnen i Kalvehave. De protesterede over det kommende udrejsecenter, der kan komme til at ligge på øen Lindholm.

Onsdag skulle folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg sejle ud på Lindholm for at se det sted, hvor de overvejer at placere udviste og dømte udlændinge.

- Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi er utilfredse. Vi har taletid overfor udvalget i eftermiddag. Der vil vi fremføre vores argumenter for, hvorfor vi synes, det er totalt useriøst at lave udrejsecenteret her, lyder det fra Thomas Finke, der bor i Kalvehave.

Protesterne gør indtryk

Martin Henriksen (DF), der er formand for Udlændinge- og Integrationsudvalget, var mødt op for at sejle ud til Lindholm.

- Udvalget har haft et ønske om at se forholdene på det nye udrejsecenter Lindholm, og så er det selvfølgelig også et ønske, som udvalget har haft, i forhold til at lytte til de bekymringer, som er i lokalområdet, siger han.

For bekymringerne fra lokalområdet er mange. Beboerne har protesteret lige siden, at finansminister Kristian Jensen (V) præsenterede finansloven den 30. november, hvor et udrejsecenter på Lindholm stod på side 36 i aftalen.

Jeg synes generelt, at det er hul i hovedet, at man bruger så mange penge på det her projekt

Holger K. Nielsen

Og ifølge Martin Henriksen gør protesterne indtryk.

- Det er også derfor, vi kommer her i dag. Vi kommer også til at bruge nogle penge på at optage flere politifolk på uddannelsen, og vi kommer til at uddanne flere politibetjente i Danmark for at imødekomme nogle af de bekymringer, som er her i dag. Så det gør vi bestemt, men vi skal også være ærlige og sige, at uanset hvor vi placerer et udrejsecenter i Danmark, så vil der være modstand, siger han og fortsætter:

- Vi er kommet for at lytte. Det er derfor, vi er her. I Dansk Folkeparti så vi jo helst, at de var frihedsberøvet ude på øen, så de slet ikke havde lov til at komme ind. Og det kunne vi så ikke få flertal for, og det arbejder vi selvfølgelig videre med, og det havde klart været den mest optimale løsning.

SF: Det er hul i hovedet

Anderledes lyder det fra Holger K. Nielsen (SF), der er medlem af udvalget. SF er nemlig imod et udrejsecenter på Lindholm, derfor bliver det også interessant at se øen, som Holger K. Nielsen siger.

- Jeg håber, jeg kan blive bekræftet i, at det er en meget dårlig idé det her. Og den her folkelige modstand viser jo også, at folk er meget imod det. Jeg synes generelt, at det er hul i hovedet, at man bruger så mange penge på det her projekt, siger han.

For ifølge finansloven vil man bruge 759 millioner kroner på at etablere udrejsecenteret på øen. Og det falder også folketingskandidaten Brian Bressendorff (S), som er mødt op til demonstrationen, for brystet.

- Det her betyder noget. Det betyder noget, at man siger, brug 759 millioner på ikke at løse nogen problemer. Det mener vi som borgere er forkasteligt. Det er forkastelig brug af penge. Og det er en helt udemokratisk måde, man har valgt at gøre det på. Ikke at fortælle nogen om de her planer, inden man gik i gang. Det her viser tydeligt, at lokalbefolkningen står samlet, og vi mener helt klart, at der skal findes en anden placering, siger han.