Danske Bank bløder efter skandale | Trump stopper traktat med Rusland | Vanvittigt vejr i alle verdenshjørner

16x9
Det nordlige USA og Canada er stadig frossent, mens Australien sætter varmerekorder. Foto: Kerem Yucel / Ritzau Scanpix

I dag var en stor regnskabsdag, og værst gik det for Danske Bank.

Banken har nemlig tabt både penge og kunder efter den omfattende hvidvaskskandale. Men det er ikke den eneste virksomhed, der har haft en hård fredag. Og dermed velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik.

USA træder ud af våbenaftale

Vi begynder imidlertid langt væk hjemmefra, for i USA har præsident Trump besluttet at trække sit land ud af endnu en stor international traktat. Denne gang gælder det en våbentraktat fra 1987 ved navn INF, som betød en massiv nedrustning af atomvåben mellem USA og Rusland.

Analytikere frygter derfor, at aftalens kollaps kan betyde et nyt våbenkapløb mellem nationerne, som ellers blev sat i bero af INF og andre lignende nedrustningsaftaler.

Udenrigsminister Mike Pompeo fortæller her på et pressemøde, at USA er færdige med INF-traktaten.
Udenrigsminister Mike Pompeo fortæller her på et pressemøde, at USA er færdige med INF-traktaten. Foto: Eric Baradat / Ritzau Scanpix

Trumps forklaring er, at Rusland ikke har overholdt aftalen, og derfor gider USA heller ikke længere lade sig binde af den. Der går dog seks måneder, før det amerikanske exit bliver gennemført, og derfor er der et lille håb for, at parterne kan finde fælles fodslag inden da.

Ifølge det danske Udenrigsministerium var netop INF-traktaten en afgørende faktor i afslutningen på den kolde krig.

Første dobbelt strafzone nogensinde indført

For første gang har politiet udnyttet en ny lov, der trådte i kraft 1. januar. Den betyder, at politiet i en periode kan indføre zoner, hvor visse former for kriminalitet straffes dobbelt så hårdt.

Zonen er indført i Odense-bydelen Vollsmose, hvor der den seneste uge har fundet to skudepisoder sted. Den skærpede zone er trådt i kraft her til aften klokken 18 og gælder frem til 6. februar.

Vollsmose danner ramme om landets første skærpede strafzone.
Vollsmose danner ramme om landets første skærpede strafzone. Foto: Fyns Politi

Ingen er blevet ramt ved skudepisoderne, men Fyns Politi vurderer, at der er tale om opgør mellem nogle grupperinger i området, og at utrygheden i området skaber grundlag for at indføre den første skærpede strafzone i danmarkshistorien.

Danske Bank taber 11.000 kunder efter skandale

Direktør Thomas F. Borgen var en af dem, der blev fyret efter hvidvaskskandalen, der nu også har kostet banken både kunder og milliarder.
Direktør Thomas F. Borgen var en af dem, der blev fyret efter hvidvaskskandalen, der nu også har kostet banken både kunder og milliarder. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Danske Bank har i dag offentliggjort sit regnskab for 2018 - et år, der for banken stod i skandalens tegn, da historien om hvidvask af milliarder gennem bankens afdeling i Estland bare blev ved med at vokse sig større og endte med at koste flere ledende medarbejdere jobbet.

Og regnskabet er da heller ikke kønt. Banken har tabt 11.000 private kunder, mens bankens overskud er seks milliarder kroner lavere end 2017.

Men selvom det lyder af meget, så er det faktisk ikke så slemt, som man kunne have forventet efter den enorme skandale. 11.000 kunder er nemlig trods alt kun 0,8 procent af bankens samlede antal kunder, og flere eksperter vurderer dermed, at det faktisk er billigt sluppet for banken.

Forklaringerne fra eksperterne lyder blandt andet på, at danskerne er sløve til at få skiftet bank, og at skandalen i et lille land i Østeuropa nok ikke har påvirket danskerne så meget, som hvis det havde været tættere på herhjemme.

Bankens overskud var, trods nedgangen, stadig på omkring 15 milliarder kroner.

Pil op for Jysk, pil ned for PostNord

Selvom Danske Banks regnskab måske nok var det mest imødesete, så var det langt fra det eneste store årsregnskab, der landede i dag. Flere andre af landets største virksomheder som Novo Nordisk, Jysk og PostNord leverede overblikket over 2018 i dag, og det var med særdeles blandede resultater.

Bedst gik det for Lars Larsen Group, der ejer både Jysk, Bolia, Ilva, IDEMøbler og flere andre kæder. Her kunne man præsentere et overskud på 3,6 milliarder kroner, hvilket er det højeste nogensinde og 200 millioner kroner mere end det seneste regnskab.

Mere lunkent var det hos Novo, hvor både overskud og omsætning stod nogenlunde i stampe. For en virksomhed af Novos størrelse betød det dog stadig et overskud på mere end 38 milliarder kroner.

Dagens Sorteper blev PostNord, der fik et nettounderskud på 1,1 milliarder svenske kroner. Og det er faktisk primært danskernes skyld. I Danmark er der nemlig ikke nogen, der gider sende breve længere, og derfor er den danske del af PostNords forretning rigtig skidt kørende.

Verdenshjørner ramt af ekstremt vejr

Chicago har været dybfrossent i flere dage.
Chicago har været dybfrossent i flere dage. Foto: Kamil Krzaczynski / Ritzau Scanpix

Hvor årets første måned herhjemme har budt på relativt uinteressant vejr, så ser det helt anderledes ud i andre dele af verden. I går kunne vi fortælle om den arktiske eksplosion, der ramte USA og Canada med historisk lave temperaturer, og selvom det nu ser ud til, at det værste er overstået, så er det stadig hundekoldt i store dele af Nordamerika.

Ifølge New York Times har 21 mennesker mistet livet i kulden, der har været mest ekstrem i Saskatchewan i Canada, hvor der onsdag morgen blev målt minus 47 grader.

Samtidig har man i dag kunnet slå fast, at januar måned blev den varmeste måned nogensinde målt i Australien. Gennemsnitstemperaturen for hele landet var over 30 grader i januar, og i byen Port Augusta blev der 24. januar målt 49,5 grader. Det vil altså sige, at der på den samme uge blev målt temperaturer med en forskel på i alt 96 grader i Canada og Australien.

De ekstreme temperaturer har forårsaget flere skovbrande.
De ekstreme temperaturer har forårsaget flere skovbrande. Foto: Tasmania Parks And Wildlife Service Handout / Ritzau Scanpix

Det ser dog ud til at gå den rigtige vej for Nordamerika, for den arktiske ekpslosion er forbi, og i løbet af weekenden vil varm luft feje ind over store områder, hvilket flere steder vil give enorme udsving. For eksempel kan Chicago se frem til 12 varmegrader på søndag - en forskel på 40 grader i forhold til tre døgn tidligere.

***

Og så var fredag i øvrigt også dagen, hvor den demokratiske stjerne Cory Booker gjorde det officielt, at han vil forsøge at vælte Donald Trump af pinden ved næste års præsidentvalg. Læs meget mere om ham her - og få et overblik over de kandidater, der har meldt sig ind til nu her.