Nyheder

Leonora Christina Skov vinder De Gyldne Laurbær

Leonora Christine Skov vinder De Gyldne Laurbær 2018 for sin bog 'Den, der lever stille'.

Hun har mange bøger på cv'et, men det var med 'Den, der lever stille', at Leonora Christina Skov for alvor fik danskerne til at læse med. Romanen, der udkom i januar 2018, er blevet solgt i næsten 100.000 eksemplarer, og nu har den også modtaget sin første pris.  

Den 42-årige forfatter blev overrasket af Foreningen De Gyldne Laurbær og pressen i Arnold Busck i København, hvor hun troede, at hun skulle sidde og signere bøger.

I stedet mødte hun en mur af blitzende kameraer, kram og lykønskninger.

- Hvor er det fantastisk. Er det rigtigt? lød det fra en overrasket forfatter.

- Det er den vigtigste pris for mig. Det er jo boghandlerne. Det er læserne. Det er så stort, at jeg ikke engang kan sige ord. Det burde jeg kunne, jeg er forfatter, men det kan jeg ikke.

Sikker vinder

Leonora Christina Skov vandt bogprisen i usædvanlig overlegen stil. Alle danske boghandlere har kunnet stemme på en nulevende, dansk forfatter, der har udmærket sig i 2018, og afstemningen har været meget mindre spændende end tidligere år.

Således gik over halvdelen af stemmerne til Leonora Christina Skov, fortæller bestyrelsesformand i De Gyldne Laurbær Kenneth Frank Pedersen.

- Det er en afsindigt modig bog og et vigtigt debatindlæg, hun har skrevet. Hun har virkelig åbnet sig selv op, det er en kraftpræstation af blotlæggelse, som læsere, anmeldere og boghandlere har taget godt imod, siger han. 

Prisen er i forvejen en stor ting for forfatteren, men overrækkelsen faldt også tilfældigvis på en særlig dag - 31. januar var nemlig hendes mors fødselsdag.

- Det er i sig selv virkelig underligt. I dag plejer at være en svær dag for mig. Man tænker lidt: Er hun deroppe? Ville hun være glad og synes, det er okay? Det her gør den her dag så meget bedre, siger en tydeligt berørt Leonora Christina Skov til TV 2.

Forfatteren Leonora Christina Skov vandt torsdag De Gyldne Laurbær for sin bog 'Den, der lever stille', der blandt andet handler om, hvordan det er ikke at føle sig elsket af sine forældre - og særligt af sin mor. Video: Maja Kærhus Jørgensen

Higede efter forældrenes accept

Da Leonora Christina Skovs mor døde af en langvarig kræftsygdom, besluttede hun sig for, at hendes livshistorie skulle blive til en roman. 

'Den, der lever stille' er en ærlig fortælling om Leonora Christina Skovs opvækst i et rødt parcelhus i Helsinge, hvor man helst ikke skulle stikke ud fra normen. Og da slet ikke være lesbisk. 

Leonora Christina Skov var alt andet end et almindeligt barn. Hun elskede bøger, og på barndomsværelset fantaserede hun sig væk til en anden verden gennem romanerne. Drenge derimod sagde hende intet. 

Bogen er en fortælling om at vokse op higende efter sine forældres - og sin egen - kærlighed og accept. Og om den unge litteraturstuderende, der flytter til København for at genfinde sig selv som forfatteren Leonora med den knaldrøde læbestift. Og om til sine forældres rædsel at forelske sig i en kvindelig præst. 

Freak show

'Den, der lever stille' udkom i starten af 2018, og siden har forfatteren rejst landet rundt for at holde foredrag og give interviews om sin opvækst. 

For historien om den psykisk tyranniserende familie handler om meget mere end at springe ud som homoseksuel. Det opdagede forfatteren, da det begyndte at strømme ind med beskeder og mails fra danskere, der kunne genkende sig selv i hendes historie. 

Vindere af De Gyldne Laurbær siden 2005

2018 Leonora Christina Skov 'Den der lever stille'

2017 Jesper Wung-Sung, En anden gren

2016 Merete Pryds Helle, Folkets skønhed

2015  Jesper Stein, Aisha

2014 Sara Blædel, Kvinden de meldte savnet

2013 Anne-Cathrine Riebnitzsky, Forbandede yngel

2012 Kim Leine, Profeterne i Evighedsfjorden

2011 Helle Helle, Dette burde skrives i nutid

2010 Jussi Adler-Olsen, Journal 64

2009 Ida Jessen, Børnene

2008 Hanne-Vibeke Holst, Dronningeofret

2007 Jens Smærup Sørensen, Mærkedage

2006 Knud Romer, Den som blinker er bange for døden

2005 Morten Ramsland, Hundehoved

- Jeg troede, at jeg var sådan et freak show, der stod ovre i hjørnet og underholdt med den her vanvittige historie, og jeg forestillede mig, at ingen ville kunne genkende noget, har hun sagt i et interview med DR.

- Men der er jo alle de her kvinder og mænd, som ikke har følt sig elsket af deres forældre, og de er glade for, at nogen tager det op, fordi det er virkelig tabubelagt. Man får ofte bare at vide, at selvfølgelig elskede de dig, det er bare dig, der ikke kan mærke det, siger hun.

Forfatterne Helle Helle og Anne-Cathrine Riebnitzsky har også været romanaktuelle i 2018, men da en forfatter kun kan få prisen én gang, var begge forfatterinder udelukket til at modtage prisen. 

Også Jens Andersens bog om Kim Larsen 'Mine unge år' og Troels Kløvedals 'Alle mine morgener på jorden' har været blandt danskernes favoritbøger i 2018. Men De Gyldne Laurbær gives kun til skønlitteratur, så heller ikke de to herrer var med i opløbet.

Sidste år gik De Gyldne Laurbær til Jesper Wung-Sung, der modtog prisen for romanen 'En anden gren'.

De Gyldne Laurbær er blevet uddelt siden 1949. Martin A. Hansen var den første prismodtager, og siden har en række af de største forfattere fået prisen; Karen Blixen, Klaus Rifbjerg, Tove Ditlevsen, Peter Høeg, Helle Helle og Carsten Jensen.