Presselogen

Chefredaktør dømt i retten - står stadig inde for sin beslutning

Trods dom står Politikens chefredaktør Christian Jensen fast på sin beslutning om at trykke bogen "Syv år for PET".

I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at direktør for forlaget Peoples Press Jakob Kvist er sigtet for at have videreformidlet oplysninger, der er omfattet af tavshedspligt. Det er ikke tilfældet, og det er derfor rettet.  

Fredag besluttede byretten i København, at tidligere PET-chef Jakob Scharf skal fire måneder i fængsel, fordi han under skærpende omstændigheder har brudt sin tavshedpligt 24 gange i den bog, der hedder 'Syv år for PET'.

Ugen før, fredag den 18. januar, blev chefredaktør for Politiken, Christian Jensen, idømt en bøde på 50.000 kr. for at trykke bogen trods et fogedforbud, ligesom JP/Politikens Hus fik en bøde på 100.000 kr. for at overtræde samme forbud.

Fogedforbuddet mod bogen blev senere ophævet, og i TV 2 NEWS’ program Presselogen undrede Informations chefredaktør Rune Lykkeberg sig over, at Politiken ikke ventede med at trykke bogen til forbuddet var ophævet.

- I gør det til en aktion at trykke bogen. I siger forbuddet er problematisk. I rider ud på en meget stor hest i offentlighedens tjeneste. Vi kunne jo alligevel godt have haft en diskussion om indholdet i bogen, selvom vi havde ventet lidt. Og der mangler jeg at høre, om I synes, det var en fejl at trykke bogen og ikke vente, sagde Rune Lykkeberg i Presselogen.

Christian Jensen accepterede dommen fra Københavns Byret, men mener ikke hans beslutning var fejlagtig.

- Jeg traf den beslutning ud fra de forudsætninger, jeg havde. Jeg står inde for mine beslutninger, men jeg står også inde for, at mine beslutninger kan have konsekvenser, svarede Politikens chefredaktør Christian Jensen.

Fogedforbud nedlægges

Bogen 'Syv år for PET' skulle udkomme midt i oktober 2016, men allerede ved foromtalen af bogen, vurderede PET, at den kunne indeholde fortrolige oplysninger, som ikke tålte offentliggørelse.

Derfor nedlagde Københavns Byret forbud mod at udgive bogen efter anmeldelse fra PET. Allerede samme fredag, som forbuddet blev offentliggjort, blev sagen dog dækket i Ekstra Bladet, der bragte uddrag fra bogen og i Radio24syv, hvor der blev læst højt af den.

Midt om natten mellem fredag og lørdag fik PET derfor endnu en kendelse i ryggen fra Københavns Byret for at standse bogen – JP/Politikens Hus, Radio24syv og 97 boghandlere blev ramt af et forbud, der betød, at man ikke måtte offentliggøre indholdet i bogen, og at alle eksemplarer af udgivelsen skulle beslaglægges.

Søndag morgen prydede bogen alligevel Politikens forside, og bogen blev trykt i sin helhed i et særtillæg.

Det var på det grundlag, at Københavns Byret fredag den 18. januar 2019 afgjorde, at Politikens chefredaktør med vilje valgte at bryde forbuddet mod at udgive bogen.

- Når vi valgte at bringe den her bog for to år siden, så er det, fordi vi mener, der er væsentlige oplysninger i den her bog, som fortjener en samfundsdebat. Som sagen er faldet ud kom dommen ikke bag på mig, sagde Christian Jensen i Presselogen, der dog påpegede, at fogedforbuddet i sin tid ikke blev stilet til ham personligt.

Sagens om, at Politiken har brudt fogedbuddet er kun ét ben i flere sager om 'PET-bogen'. Tidligere PET-chef Jakob Scharf blev dømt i en anden del af sagen, nemlig for at bryde sin tavshedspligt i bogen. Politikens chefredaktør er også sigtet i den del af sagen.

Her omhandler sigtelsen, at avisen har videreformidlet oplysninger, der er omfattet af tavshedspligt. Det er flere sigtet for, nemlig også forfatter Morten Skjoldager, Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen, Radio24syvs adm. direktør Jørgen Ramskov og tidligere nyhedschef på Radio24syv Simon Andersen. Om disse sigtelser kommer for retten er endnu uvist.

Se eller gense hele Presselogen på TV 2 PLAY.