Presselogen

Chefredaktør forsvarer omstridt artikel: Det er ikke fake news

Kritik af artikel om flygtningestrømmen ved grænsen til EU har været for hård, mener Jyllands Posten, som dog erkender mangelfuld research.

Står der 20.000 immigranter ved grænsen til EU?

Nej, det gør der ikke, oplyste den østrigske regering denne uge til integrationsminister Inger Støjberg (V).

Alligevel citerer Jyllands-Posten fortsat en østrigsk avis for netop den oplysning i en artikel, der har skabt debat herhjemme, siden den blev bragt 8. november 2018.

En artikel, man fortsat kan finde på avisens website under overskriften: ”Medie: Østrig advarer om 20.000 migranter på vej ind i EU”.

En kedelig tendens

Altinget.dk har kaldt historien ”falsk”, og også Ekstra Bladet har kritiseret historien, som ifølge chefredaktør Poul Madsen er et eksempel på en kedelig tendens i danske medier:

- Det her afslører, hvor varsom man skal være med at citere andres kilder uden selv at checke dem. Det er hovedpointen her. Der er en avis i Østrig, der muligvis har set nogle papirer. I har på Jyllands-Posten ikke selv set dem, men I tager det for gode varer og bringer det videre. Og så ender I i en sump, hvor det er meget svært at kravle op igen. For I ved ikke, om det er sandt, da I ikke selv har set de papirer, siger Poul Madsen.

- I virkeligheden er det en sygdom, der kører rundt i dansk presse. Vi tager noget, som nogen muligvis vidste, og bringer det videre uden selv at checke det.

- Det er langt at gå at kalde det løgn

Chefredaktør på Jyllands Posten, Jacob Nybroe, erkender, at der er ting, avisen kunne have gjort bedre:

- Det er relativt kaotisk at navigere i de her tal, og hvad de omfatter. Det, som vores artikel gør, er, at den citerer et østrigsk medie, og der er ting, jeg godt kunne have tænkt mig, vi havde gjort anderledes undervejs. Eksempelvis burde vi selv have checket de oplysninger, vi viderebringer.

- Men jeg synes, det er langt at gå at kalde det løgn, som Poul Madsen har gjort i sin avis i dag. Historien er ikke forkert, selvom jeg ikke kan sige, at jeg nøjagtigt ved, hvad der er rigtigt. Og det kan jeg godt forstå, jeg bliver kritiseret for.