Nyheder

Føtex siger farvel til kunde, der ikke ville betjenes af ekspedient med tørklæde

Siden 2013 har det været tilladt for medarbejdere i Føtex, Netto og Bilka at bære tørklæde på arbejdet. Keld Navntoft / Scanpix

Varehuschefen bad kunden om at finde et andet sted at handle.

Kan man som kunde i et supermarked frabede sig at blive betjent af en ekspedient, der bærer tørklæde?

Det spørgsmål har skabt debat efter en episode i Føtex på Mariagervej i Randers. En 62-årig kunde skulle have hjælp til at købe et par nye cowboybukser. Men ekspedienten, der kunne hjælpe ham, var en 16-årig pige, der bar tørklæde.

Det var kunden ikke tilfreds med. Han bad derfor om at blive betjent af en anden. Men det blev afvist.

- Jeg vil bare gerne ekspederes neutralt, og jeg ønsker ikke at blive påduttet nogen religion, når jeg kommer som kunde i Føtex. Det kan jeg ikke være den eneste, der mener, siger kunden til Randers Amtsavis.

Må handle et andet sted

Varehuschef i Føtex på Mariagervej Rolf Hansen bekræfter forløbet over for TV 2. Han talte i telefon med kunden efter episoden. Her gjorde varehuschefen det klart over for kunden, at han måtte handle et andet sted, hvis han ikke kunne acceptere butikkens ekspedienter og deres beklædning.

- Hun har været her i et stykke tid. Hun er født og opvokset i Danmark, og hun taler flydende dansk. Jeg kigger ikke på hende som ’hende med tørklæde’, ligesom jeg ikke kigger på folk som tykke eller tynde. Jeg kigger på personen, siger Rolf Hansen til TV 2.

Historien - og ikke mindst Føtex' beslutning om at afvise kunden - har affødt mange reaktioner, men Rolf Hansen står ved sin holdning om at bakke op om sin medarbejder.

Afstemning

Synes du, at Føtex i Randers gjorde ret i at bede kunden handle et andet sted?

Meget ubehageligt

Den 16-årige ekspedient er født og opvokset i Randers. Hendes forældre er fra Somalia, og hun bærer et muslimsk tørklæde. Hun ønsker ikke at uddybe situationen over for TV 2, men Randers Amtsavis har talt med hende.

- Jeg stod bare og kiggede på ham og tænkte: 'Hvad er det lige, der sker?' Jeg var i chok og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Det var som om, at han bare var ligeglad, og at han bare sagde lige, hvad der passede ham, det var meget ubehageligt, siger Nafiso Ali til avisen.

Knæfald for Islam

Episoden fra Føtex i Randers er også nået til Christiansborg. Formanden for Udlændinge- og Integrationsudvalget i Folketinget, Martin Henriksen (DF), er ikke begejstret over, at varehuschefen i Føtex på Mariagervej lader sine medarbejdere bære tørklæde på arbejdspladsen.

- Helt generelt synes jeg, det er rimeligt, at man som kunde har en forventning om at blive mødt af en god, ordentlig og neutral service, når man går ind i en butik. At der er en kunde, som reagerer på at blive mødt af en reklamesøjle for islam, forstår jeg udmærket godt, siger han til Randers Amtsavis.

Han understreger, at Dansk Folkeparti ikke har planer om at lovgive mod tørklæder i private virksomheder, men at de vil komme med et lovforslag, der forbyder religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte.

- Hvis man skærer det helt ind til benet, så er episoden endnu et knæfald for islam, og dermed bidrager Føtex til, at Danmark stille og roligt bliver til et mere muslimsk land. Og det er så sandelig ikke deres opgave, siger Martin Henriksen til avisen.

Bakker op om varehuschefen

Føtex er en del af Salling Group, der også ejer blandt andre Netto og Bilka. Her er der fuld opbakning til varehuschefens reaktion.

- Salling Group bakker op om alle sine medarbejdere; også i det pågældende tilfælde, hvor varehuschefen har taget ansvar for en 16-årig kollega, lyder det fra Mai Baklund, der er kommunikationskonsulent i Salling Group, i et skriftligt svar til TV 2.

Salling Group, der indtil 2018 hed Dansk Supermarked, indførte i 2013 nye regler, der gjorde det muligt for medarbejdere i kundevendte funktioner at bære enhver form for hovedbeklædning, der følger af en religion, som er godkendt som trossamfund i Danmark.

- Baggrunden for ændringen var, at vi i Salling Group ønsker, at medarbejdersammensætningen i vores butikker afspejler det omgivende samfund. Ved samme lejlighed blev der udviklet et tørklæde til hver af vores kæder, som kan bæres som en del af arbejdsbeklædningen, skriver Mai Baklund, der oplyser, at der har været meget få reaktioner på beklædningsreglementet fra kunder de sidste fem-seks år.

Protester ophævede tørklædeforbud

I 2005 fik supermarkedskæden Højesterets ord for, at det var i orden at forbyde ansatte at bære religiøse tørklæder i arbejdstiden. Men i 2013 valgte Dansk Supermarked at ophæve tørklædeforbuddet over for deres ansatte.

Det skete efter to ugers protester fra en gruppe unge, muslimske kvinder, der opfordrede til boykot af Dansk Supermarkeds butikker, indtil forbuddet blev ophævet.

Salling Group kan ikke oplyse, hvor mange af deres ansatte, der i dag bærer tørklæde.