Nyheder

Luftforurening giver ligeså høj risiko for spontan abort som rygning

Luftforurening kan også øge risikoen for svangerskabsforgiftning, graviditetsdiabetes og astma hos barnet.

Den luft, som gravide kvinder indånder, har betydning for, om barnet i maven er sundt og raskt, eller om graviditeten ender i en spontan abort.

Et amerikansk studie har undersøgt sammenhængen mellem luftforurening og risikoen for spontan abort for gravide kvinder.

Om studiet - sådan gjorde de

Forskerne undersøgte godt 1300 gravide kvinder, der kom på skadestuen med spontan abort i perioden 2007 til 2015.

Kvindens udsættelse for luftforurening i perioden op til aborten blev sammenlignet med tidligere graviditeter, hvor kvinden ikke aborterede. Fordi kvindens abort blev sammenlignet med hendes egen tidligere vellykkede graviditet, var faktorer som alder, vægt og sociale status sorteret fra.

Den store forskel på abort og vellykket graviditet var koncentrationen af NO2.

Studiet viste, at for hver gang NO2-niveauet – som er en indikator for koncentrationen af trafikrelateret luftforurening – steg med 20 μg/m3 (mikrogram per kubikmeter), steg risikoen for spontan abort med 16 procent.

Resultatet er foruroligende, lyder det fra forskeren bag studiet, Dr. Matthew Fuller fra University of Utah. Over for The Guardian sammenligner forskeren risikoen for spontan abort ved høj luftforurening med risikoen, hvis den gravide kvinde var ryger.

Forskningen bygger på data fra gravide kvinder i den amerikanske by Salt Lake City, men ifølge forskeren er niveauet af luftforurening her sammenligneligt med byer som Paris og London.

- Der er mange steder i verden, der lider af meget værre forurening, så det er ikke et problem unikt for Utah. Det er et problem, vi alle står overfor, siger Dr. Matthew Fuller til The Guardian.

Gravide kvinder udsættes også for luftforurening i Danmark

Studiet er også interessant med danske øjne, lyder det fra Marie Pedersen, der er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og forsker i luftforurening og sundhedsrisici.

Den gennemsnitlige koncentration af luftforurening med NO2 i Salt Lake City er nemlig ikke voldsomt høj, og derfor kan rigtigt mange byer spejle sig i resultaterne. Også København.

- Der har været en del tidlige studier af spontan abort og dødsfødsler fra lande som Kina og Iran, hvor der er rigtig høj luftforurening. Men det her studie er rigtigt interessant, fordi middelværdien af luftforureningen er på et niveau, hvor rigtigt mange lande er, og nogenlunde den koncentration, der er på Jagtvej i København. Så det er sammenligneligt med Danmark, siger hun.

De godt 1300 kvinder, der mistede spontant i deres graviditet og deltog i studiet, var i en uge op til aborten blevet udsat for en gennemsnitlig luftforurening på 34 μg/m3 og en maksimal luftforurening på 145 μg/m3.

Til sammenligning var den gennemsnitlige koncentration af NO2 på Jagtvej i København på 28 μg/m3 i 2017.

Det er endnu ikke undersøgt, om der i Danmark også er sammenhæng mellem luftforurening og risikoen for spontan abort.

Som at være ufrivillig ryger

Ifølge Marie Pedersen er studiet relevant og validt, og det underbygger tidligere studier af luftforurenings betydning for gravide kvinder og deres ufødte børn.

Luftforurening har nemlig mange og veldokumenterede konsekvenser for både mor og barn.

- Jeg har tidligere undersøgt fødselsvægten, som er en indikator for, hvor meget barnet vokser, og hvor godt det trives i maven. På baggrund af tal fra 12 europæiske lande viste studiet, at luftforurening, der er højere end det niveau, WHO anbefaler, har samme indflydelse på fødselsvægten som rygning, fortæller Marie Pedersen.

Luftforurening kan også øge risikoen for svangerskabsforgiftning, graviditetsdiabetes og astma hos barnet.

- Luftforurening går ind og forårsager blandt andet forhøjet oksidativt stress og betændelsestilstande, som påvirker alle slags sygdomme. Det er lidt ligesom at være ryger uden selv at have valgt det, siger Marie Pedersen.

WHO's anbefalede grænseværdi for koncentrationen af NO2 er 40 μg/m3.

Cykler ikke i myldretrafikken

Marie Pedersen er selv mor til et barn på halvandet år, og da hun var gravid og bosat i Københavnsområdet, tog hun sine forholdsregler.

- Jeg prøvede så vidt muligt at undgå at cykle rundt i myldretiden, hvor der er mest trafik. Der er et netværk af grønne cykelstier, så man kan prøve at vælge de mindre trafikerede områder og tage af sted, når det ikke er myldretid, siger Marie Pedersen, der også anbefaler at have soveværelse ud mod baggården frem for ud mod gaden, hvis det er muligt - også for at reducere udsættelsen for støj fra gadetrafik.

Hun understreger dog, at hun ikke mener, at det er den gravides ansvar at undgå forurenet luft. Det er en opgave for politikerne at arbejde for ren og sund luft i byerne for eksempel ved hjælp af fokus på flere elbiler og energi fra vind, vand og sol.

- Det skal ikke være de gravide, der skal gå og have dårlig samvittighed over, at de bor i byen. Og det skal jo heller ikke være sådan, at man skal flytte på landet, når man bliver gravid, siger Marie Pedersen.

Det omtalte studie har kun undersøgt NO2, der er trafikrelateret luftforurening, men der findes flere kilder til luftforurening. Herunder kan du blive klogere på Danmarks største forureningskilder.

Luftforureningens største syndere

 1. Brændeovne

  Ilden i brændeovnen spreder hygge, men desværre også skadelige partikler. Brændeovne og -kedler er derfor en betydelig kilde til luftforurening. 

  Røgen fra de populære ovne indeholder giftstoffer som tjære, dioxin, ozon, metan, cyanidforbindelser og formaldehyd.

  I 2017 havde hver fjerde husstand en brændeovn, viser tal fra Bolius.

 2. Trafik

  Fodboldtræning, familiebesøg og fragtkørsel. Biler, busser og andre køretøjer er uundværlige i hverdagen. Men det, der gør hverdagen lettere, belaster også miljøet.

  Køretøjer bruger brændstoffer til at skabe energi. Brændstofferne kan være fossile såsom dieselolie og benzin.

  Luftforurening starter med en aktivitet, for eksempel forbrænding i en bilmotor. Forbrændingen producerer energi, men giver også et udslip af kemiske stoffer.

  Stofferne bæres med vinden, omdannes undervejs ved kemiske processer i luften og sætter sig på planters overflade, kommer ned i lungerne og forstyrrer iltbalancen i søer og åer.

 3. Kraftværker

  Strømmen til køleskabet, computeren og telefonen. Varmen i radiatoren. Alt sammen kommer fra store kraftværker, der producerer energi til danskerne, men udsender skadelige stoffer på samme tid. Forureningen kommer fra afbrænding af kul, olie, gas og træ.

 4. Skibe

  Varer fragtes med skibe Jorden rundt - året rundt. Fodboldssko skal leveres, bananer skal transporteres, og bacon skal eksporteres.

  Hver dag passerer mange skibe gennem Østersøen, Storebælt og Nordsøen med varer til verdens havne. Med Danmarks placering i dette trafikknudepunkt udsættes luften i de danske byer for en del forurening fra skibe.

  Udstødningerne fra de store motorer indeholder svovl, kvælstof, partikler, flygtige organiske forbindelser og stoffer, der nedbryder ozon. Alle sammen stoffer, der er skadelige for miljøet og for sundheden.

 5. Stearinlys og madlavning

  Det er ikke kun luften udenfor, der bliver forurenet, også luften indenfor kan være skadelig.

  De farlige partikler kommer også fra de ting, vi gør inde i hjemmet. Primært opstår de, når vi tænder stearinlys og laver mad.

  Lys er typisk lavet af stearin eller paraffin, men kan også være lavet af andre materialer som bivoks, soya og vegatabilsk olie. Der er dog forskel på, hvor mange mængder partikler levende lys udskiller, alt afhængigt af materialet.

  Målinger viser ifølge Miljøstyrelsen, at paraffinlys gennemsnitligt udsender halvt så mange ultrafine partikler som stearinlys, når lysene brænder optimalt, altså med rolig flamme, som ikke soder.

Kilde: Miljøstyrelsen og Videnskab.dk