Nyheder

Verdens 20 sikreste flyselskaber kåret

SAS er blandt andre på listen.

Flystyrt er heldigvis ganske sjældne.

Dugfriske tal fra den hollandske luftfartskonsulent To70 viser, at der statistisk set skete en dødelig flyulykke for hver tre millioner flyvninger i 2018.

Men hvor sikker man kan føle sig i luften, afhænger af, hvilket selskab man flyver med.

Derfor kan det være en idé at kigge på AirlineRatings.com's liste over verdens 20 sikreste flyselskaber, der netop er udkommet.

I toppen af listen finder man det australske selskab Qantas. Igen.

Selskabet har ligget nummer et siden 2014 - pånær sidste år, hvor AirlineRatings ikke kunne udpege en klar nummer et.

I år er det anderledes sikkert.

- Qantas er en klar vinder på grund af sin ledende rolle i flyindustrien inden for sikkerhed og innovation, siger Geoffrey Thomas, der er chefredaktør på AirlineRatings, til CNN.

Han peger blandt andet på, at selskabet i år har åbnet den første rute direkte fra Australien til Europa, hvor der blev lavet målinger af passagererne på jomfrurejsen og indsamlet data om deres søvn- og aktivitetsmønstre, sindstilstand og spisemønstre undervejs.

SAS blandt de sikreste

AirlineRatings har vurderet 405 flyselskaber over hele verden for at kåre de 20 sikreste.

Selskaberne er blevet vurderet ud fra 12 forskellige kriterier.

Der er blandt andet set på, om selskaberne har haft flystyrt eller andre alvorlige hændelser, alderen på selskabets fly, hvordan flyselskaberne ledes og regeringers kvalitetskontrol.

Det har ført til udnævnelsen af Qantas som vinder og yderligere 19 selskaber, der kan bryste sig af at være blandt verdens sikreste. Heriblandt det danske, svenske og norske SAS, som har rigtig mange afgange fra Danmark.

Se alle 20 selskaber i faktaboksen. De er alfabetisk listet, da AirlineRatings kun udnævner én vinder, men ikke rangordner resten.

- Selskaberne i top 20 er alle exceptionelle og sætter standarden, når det kommer til sikkerhed og pålidelighed, forklarer Geoffrey Thomas.

De 20 sikreste flyselskaber i 2019

Air New Zealand

Alaska Airlines

All Nippon Airways

American Airlines

Austrian Airlines

British Airways

Cathay Pacific Airways

Emirates

EVA Air

Finnair

Hawaiian Airlines

KLM

Lufthansa

Qantas

Qatar Airways

Scandinavian Airline System

Singapore Airlines

Swiss

United Airlines

Virgin group of airlines (Atlantic and Australia)

Voldsomme styrt kostede liv i 2018

Sikkerheden ombord på verdens fly har generelt været stigende i mange år.

2017 blev det sikreste år nogensinde med ti dødelige flyulykker med tilsammen 44 døde.

I 2018 steg tallet dog betydeligt. Sidste år registrerede hollandske To70 i samarbejde med luftfartssikkerhedsnetværket Aviation Safety Network 15 fatale ulykker, hvor 556 personer mistede livet.

Især et flystyrt i Indonesien 29. oktober, hvor 189 personer mistede livet ombord på et spritnyt Boeing 737 MAX-fly fløjet af Lion Air, trækker dødstallet op.

Derudover skete to alvorlige ulykker i februar 2018. 71 mistede livet, da et russisk passagerfly styrtede, og 66 omkom, da et fly fra Aseman Airlines fløj ind i en bjergside i Iran.

Måneden efter døde 51 i et styrt nær Nepals hovedstad Kathmandu, og i maj kostede et flystyrt på Cuba 112 livet.

Selvom flere døde i flyulykker sidste år, går det generelt fremad med sikkerheden, slår den administrerende direktør i Aviation Safety Network fast over for CNN.

Han hæfter sig ved, at hvis der var lige så mange ulykker per flyvning, som der var for ti år siden, skulle vi i 2018 have oplevet 39 dødsulykker. Der var som nævnt 15.

Var ulykkesraten den samme som i år 2000, ville vi have haft 64 fatale flyulykker sidste år.

- Det viser den enorme udvikling i sikkerheden de seneste to årtier, fastslår Harro Ranter, administrerende direktør i Aviation Safety Network.