Nyheder

Berlingske-journalister får Cavlingpris for hvidvasksag

Den fornemme journalistpris går til Berlingske-journalister for at afdække en af de største hvidvasksager.

Journalisterne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske modtager den fornemme journalistpris Cavling for at afdække hvidvask i Danske Banks estiske afdeling.

Det blev offentliggjort fredag eftermiddag.

Afsløringerne har blandt andet medført, at myndigheder i flere lande, herunder Danmark, Estland og USA, har sat undersøgelser i gang om sagen.

- Resultatet er i dag, at skandalens omfang bedst kan måles i det, som Joakim von And kalder fantasillioner, siger Kaare Sørensen, komitéens formand, i sin tale i Nationalmuseets festsal.

- Vi kender endnu ikke det endelige tal, og måske kommer vi aldrig til det, men det bedste bud er, at 1500 milliarder kroner er blevet hvidvasket.

Flere har forladt stillinger efter dækningen

En række topfolk i Danske Bank i Danmark og Estland har forladt deres stillinger som følge af sagen.

Herunder topchef Thomas Borgen, bestyrelsesformand Ole Andersen og Finanstilsynets bestyrelsesformand, Henrik Ramlau-Hansen, der tidligere var finansdirektør i Danske Bank. Andre er blevet anholdt.

I hvidvasksagen blev milliarder og atter milliarder euro så godt som uden kontrol ført igennem filialen i Estland. En stor del kan være hvidvask.

På et år faldt Danske Banks aktier med 48 procent som følge af sagen. Det svarer til, at markedsværdien er faldet med ikke mindre end 105 milliarder kroner.

Granskning af kommissioner og afsløring af misbrugte filmbørn

Der var i alt tre nominerede til prisen.

De øvrige var DR-journalist Jesper Tynell for sin granskning af undersøgelseskommissioner. Den har blandt andet ført til, at Tibetkommissionen måtte genåbnes.

Desuden var fem journalister fra Politiken og TV2/Impact TV nomineret for at afdække misbrug af filmbørn i 1970'erne.

Cavlingprisen er Danmarks mest prestigefyldte journalistpris. Den uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent.

Med prisen følger en statuette, der forestiller Politikens legendariske chefredaktør fra 1905-1927, Henrik Cavling, som var en foregangsmand inden for dansk journalistik.

Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i det sidste halvår af den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig.

Sidste år modtog journalisterne Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen prisen for bogen "Bullshit - fortællingen om en familie".

/ritzau/