Togulykke Storebælt

Togpassager efter ulykke: - Pludselig smadres tre vinduer

- Jeg var meget nervøs, og det var som at være med i en film, fortæller en passager i toget.

Denne artiklen er opdateret med nyt billede/video, fordi det oprindelige indhold kunne virke stødende. De dele af teksten, der beskrev billedet/ videoen, er dermed også redigeret. Resten af artiklen fremstår som tidligere.

Seks togpassagerer er omkommet, og 16 er sårede efter en ulykke med et lyntog på lavbroen over Storebælt.

Li Peng sad i toget på vej mod Sjælland. Hun fortæller, at hun pludselig hørte en usædvanlig lyd i kupéen.

- Lyden fortsætter og bliver højere, og pludselig smadres tre vinduer. Jeg ved ikke, hvad der forårsagede det, men toget fortsatte med at køre. Det er svært for mig at vurdere i hvor lang tid, måske to minutter. Jeg var i chok, og jeg kravlede under mit sæde. Det gjorde flere andre også, siger Li Peng til TV 2.

- Jeg var meget nervøs, og det var som at være med i en film. Folk var rystede. Lige nu sidder vi og venter i vognen. Vi ved ikke, hvor lang tid vi skal sidder her, siger hun.

'Vi er sluppet billigt'

Jesper Nielsen Spateck og hans 10-årige datter var også ombord på toget. Normalt kører han strækningen mellem Broby og Københavns Lufthavn, men da broen var lukket for trafik på grund af vind, steg de ombord på toget i Nyborg klokken 7.26.

- Da toget kommer ind til perronen i Nyborg, går vi hen til den forreste vogn, men dørene åbner ikke. Toget kører længere frem på perronen, og vi kommer så ikke ind i den forreste togstamme, men går ind i det næste togsæt, hvilket var ret heldigt.  

I den vogn, som Jesper Nielsen Spateck og hans datter kom til at sidde i, oplevede de ulykken "meget roligt", fortæller han.

- Da vi er kommet et par kilometer ud på broen, siger det bare bang – et ret stort bang og på hinanden følgende lyde. Ikke ret lang tid efter kommer en lyd, ligesom når man tager og smider knust glas ind på siden af en lastbil. Toget bremser ned meget, meget kraftigt, og så er der helt stille.

Efterfølgende var der roligt og stille i kupeen.

- Vi er sluppet billigt. Det var meget, meget heldigt, at vi ikke kom ind i den forreste vogn, for så havde jeg nok ikke stået lige her og snakket med dig, siger Jesper Nielsen Spateck til TV 2s reporter uden for det krisecenter, som Nyborg Kommune efter ulykken etablerede ved Nyborg Idrætspark.

Mere roligt i en anden vogn

I en anden af togets vogne sad passageren Bo Mikkelsen sammen med cirka 20 andre passagerer. 

- Jeg oplevede ikke andet end, at vi lavede en hård nødbremsning, og jeg hørte en masse grus op ad siden af toget, som vi kører galt, siger Bo Mikkelsen til TV 2. 

Han beskriver stemningen i toget som 'meget rolig'.

Tænker på folk i toget

På Nyborg-siden af Storebæltsbroen iagttager Jan Nielsen godstoget med ølkasser, der holder stille. Han har siden 2004 været pendler, men i dag var han ikke med toget.

- Når jeg ser op på de vogne, hvor det hele er flået op, tænker jeg på de brag, det giver i togene, når de to passerer hinanden, og vi nogle gange tænker: Hjælp, det må holde sammen det her! Det gør det også, jeg har aldrig oplevet noget, siger Jan Nielsen og fortsætter: 

- Jeg tænker virkelig på de mennesker, som er ude i toget nu, og på hvordan de har det.

Vil du tænke over, når du i fremtiden skal pendle over broen, når det blæser?

- Det ved jeg ikke, men jeg kunne forestille mig, at DSB begyndte at sende ét tog ad gangen og lader være med at have tog, der passerer hinanden herude. I hvert fald i en periode, for det er umuligt at finde ud af, hvad der er løst og ikke løst, siger Jan Nielsen.