Guds bedste børn

Bekymring hos Red Barnet og Børns Vilkår: Dansk kristen bevægelse kan traumatisere børn med dæmonuddrivelser

Organisationerne kritiserer, at bevægelsen, som holder til i Thy, driver dæmoner ud på teenagere og lader børn være vidne til voldsomme ritualer.

- Get out! Get out! Get out!

Voksne mennesker skriger, falder om og ligger og vrider sig på gulvet.

Det går voldsomt for sig, når den radikale kristne bevægelse The Last Reformation holder vækkelsesmøder.

Bevægelsen har blandt andet en afdeling i Thy, hvor den danske grundlægger Torben Søndergaard også holder til. Men de har følgere i hele landet og store dele af verden.

Når bevægelsen holder møder, bliver der drevet dæmoner ud og udført andre religiøse ritualer. Teenagere får uddrevet dæmoner, og blandt tilskuerne er der også mindre børn. Det er noget, der vækker bekymring hos både Børns Vilkår og Red Barnet.

For bare det at overvære en dæmonuddrivelse kan være traumatisk for et barn, lyder det fra de to organisationer.

- Det er overgreb. For dem, der bliver holdt fast, er det fysisk vold, og for dem, der kigger på, er der tale om psykisk vold, lyder det fra Bente Boserup, der er rådgivningschef i Børn Vilkår.

Foregår også i Danmark

I forbindelse med dokumentarserien ’Guds bedste børn’ har TV 2 gennem en periode fulgt Torben Søndergaard og hans kristne bevægelse, der har tilhængere over hele kloden.

Blandt andet har vi været med til et vækkelsesmøde, hvor en række børn er vidne til blandt andet dæmonuddrivelser. Dæmonuddrivelserne foregik i London, men Torben Søndergaard fortæller, at de også foregår i Danmark. Og også foran børn. 

- Ja, der er også børn med heroppe, men det er ikke dagligdag, at vi kaster dæmoner ud af folk. Der er en mulighed for at se det, hvis du kommer her, men det er ikke noget, der sker hver dag, slår han fast, da TV 2 møder ham i bevægelsens lokaler i Thy.

Han fortæller samtidig, at han selv har lavet dæmonuddrivelser på børn ned til 15-årsalderen – men han hævder, at han aldrig har gjort det på små børn.

- Børn er uskyldige. De har ikke dæmoner i sig, siger han.

Ifølge Bente Boserup fra Børns Vilkår er det en voldsom oplevelse for drengen - også selvom han ifølge Torben Søndergaard er 15 år. Video: Karen Munk Ebbesen

- Men når man er teenager, er man gammel nok til at åbne op overfor det okkulte og dæmoniske, og så er man også gammel nok til at blive sat fri. Hvis forældrene kommer til os og er bevidste om, at deres barn har åbnet sig op for noget, er det så hensynsfuldt at ignorere det? Nej, siger Torben Søndergaard.

Potentielt traumatiserende

Ifølge Bente Boserup fra Børns Vilkår er det klart et overgreb at blive dæmonuddrevet, selvom børnene er teenagere.

- Man bliver personlig myndig som 18-årig. Indtil da bør man ikke udsættes for den slags. Dæmonuddrivelser er voldsomme, og det sidder i de her unge i lang tid efter. Derfor skal man holde sig fra det. Dæmonuddrivelser er ikke for børn, slår hun fast.

Men faktisk behøver barnet ikke selv at blive udsat for uddrivelsen, for at oplevelsen kan være grænseoverskridende. Bare det at kigge på kan være skadeligt, lyder det fra Børns Vilkår og Red Barnet.

- Det her er ikke noget, børn skal udsættes for. Det er meget, meget voldsomme billeder og nogle meget voldsomme hændelser, siger Per Frederiksen, der er psykolog hos Red Barnet, efter at have set TV 2s optagelser.

- Det er noget, der virkelig gør et dybt indtryk på børnene. Det er en potentielt traumatisk hændelse for dem. De skal passes godt på i det her, og de bør beskyttes fra at overvære sådanne seancer, lyder det.

Per Frederiksen bakkes op af Bente Boserup fra Børns Vilkår.

- Der er ingen tvivl om, at det her er meget voldsomt for børn. Vi ved fra børn, som har set deres forældre være helt ude af kontrol, at det på sigt vil skade dem, så det er et overgreb at lade børn være vidne til den slags. Det er ikke noget, børn kan holde til, siger hun.

Har ikke konkrete eksempler

Leder Torben Søndergaard ser ikke The Last Reformations dæmonuddrivelser som et overgreb på de tilstedeværende børn. Han har aldrig modtaget klager over sine handlinger, og derfor mener han ikke, at det er skadeligt.

- Jeg har ikke nogen eksempler på børn, der er blevet traumatiseret. Hvis jeg bare havde enkelte konkrete eksempler på, at det var et problem, ville jeg tage ansvaret op. Men det har jeg bare ikke. Jeg oplever det ikke som et problem, siger han og understreger, at de to psykologer ikke har talt med nogle af børnene.

Børn skal ikke være vidne til de her religiøse ritualer. De er alt for voldsomme

Per Frederiksen, psykolog, Red Barnet

- Jeg er ikke imod eksperter, men jeg skal have noget konkret at forholde mig til. Ikke bare nogen, der kommer med en hård dom ud fra en video. Fordi nogle eksperter kalder det psykisk vold, bliver det jo ikke til psykisk vold, hvis ingen andre oplever det som psykisk vold, siger han.

Autisme gør det værre

Til vækkelsesmødet i London ses blandt andet en dreng, der står med bukserne nede om anklerne. Han græder voldsomt, mens dæmonuddrivelserne står på.

Ifølge leder Torben Søndergaard græder drengen ikke, fordi han er bange, men fordi han er autist og ikke forstår, hvad der sker. Det gør det blot endnu værre, lyder kritikken fra Børns Vilkår. Video: Karen Munk Ebbesen

Ifølge Torben Søndergaard er drengen dog ikke et konkret eksempel på, at børn tager skade. Han fortæller, at den lille drengs reaktion ikke har noget med frygt at gøre.

- Der var en mor, der havde taget sin svært autistiske søn med. Flere gange i løbet af weekenden tog han sine bukser af, fordi han ville op i vandet til dem, der blev døbt. Han troede, at bassinet var et svømmebassin.

Den forklaring gør dog kun Bente Boserup fra Børns Vilkår endnu mere bekymret.

- Jeg har arbejdet med autistiske børn, og er der noget, de har brug for, så er det ro, forudsigelighed og klarhed. For udenforstående virker situationen meget kaotisk, og det er endnu værre for et autistisk barn.

- Et barn med autisme vil have svært ved at falde ned bagefter. Det er i den grad et overgreb for et barn med autisme, lyder det.

Er det forældrenes ansvar?

Torben Søndergaard mener dog ikke, at det kan være hans ansvar, at et forældrepar har taget en autistisk dreng med, ligesom han understreger, at de tilstedeværende børn kun er velkomne i selskab med deres forældre.

- Børnene er tilmeldt vores møder sammen med deres mor og far. Mor og far ved forhåbentligt, hvad der foregår inde i deres børn, så jeg mener først og fremmest, at det er deres ansvar. Hvis vi ser nogen forældre, der ikke tager ansvaret op, er det vores ansvar at gribe ind. Men det ser vi ikke, siger han.

Bente Boserup fra Børns Vilkår mener ikke, at det nødvendigvis er formildende, at børnene er sammen med deres forældre, mens dæmonuddrivelserne står på.

- Forældre gør ikke altid det, der er bedst for deres børn. Der er også forældre, der drikker for meget eller tager for mange stoffer, og hvor børn er vidne til noget, de slet ikke skal være vidne til. Noget, vi ved, er skadeligt, og som på lang sigt skader børnene, siger hun.

Hverken hun eller Per Frederiksen mener, at religionsfriheden giver forældre fuldmagt til at udsætte deres børn for religiøse ritualer.

- Som forælder kan man ikke bare udsætte sit barn for, hvad man vil. Man har ansvaret for sit barn, og det betyder, at man skal handle efter barnets behov og interesser. Der er ikke noget ved de her dæmonuddrivelser, der virker som nogen af delene, slår Per Frederiksen fast.

- Børn skal ikke være vidne til de her religiøse ritualer. De er alt for voldsomme, siger han.

Se første afsnit af ’Guds bedste børn’ 2. januar klokken 21.05 på TV 2, eller når det passer dig på TV 2 PLAY.