Nyheder

Kevin Spacey svarer igen med kryptisk video efter sigtelse om overgreb

- Jeg er ikke færdig, uanset hvad alle siger, lyder det fra Kevin Spacey i en video.

Den tidligere 'House of Cards'-stjerne Kevin Spacey er blevet sigtet i en sag om et seksuelt overgreb mod en 18-årig mand.

Det rapporterer flere nyhedsbureauer.

Påstanden om overgrebet blev fremsat af den forurettedes mor i november 2017. Hendes 18-årige søn mødte i juli 2016 Kevin Spacey på en bar, hvor han af ren og skær beundring bildte Hollywood-stjernen ind, at han var fyldt 21 og dermed gammel nok til at drikke.

Kevin Spacey fyldte derefter den ene drink efter den anden på sønnen, påstod hun.

- Og da min søn var fuld, slog Spacey til og angreb ham seksuelt, sagde hun.

Skuespilleren er anklaget for at have befølt den unge mands kønsorganer.

Sigtelsen mod Spacey er indgivet efter en høring i sagen den 20. december, og han risikerer op til fem års fængsel, hvis han bliver dømt.

Svarer igen i video

Det er uvist, hvordan Spacey forholder sig til sigtelsen. Men juleaftensdag svarede han på alternativ vis på anklagerne med en video på sin officielle Twitter-konto.

Forklædt som karakteren Frank Underwood fra serien ’House of Cards’ står han i sit køkken iført et juleforklæde.

Den 59-årige skuespiller blev skrevet ud af serien efter fem sæsoner, efter at han i flere tilfælde er beskyldt for upassende opførsel over for blandt andet mindreårige drenge.

Men i videoen indtager han igen Frank Underwoods stemmeføring og kølige facon, mens han taler direkte ind i kameraet – ligesom Frank Underwood gjorde i serien, når han bekendte sine beskidte tricks til at vinde magt i det politiske spil.

Så du Underwood dø?

’Let me be Frank’ hedder videoen. ’Frank’ kan også oversættes til ’ærlig’ eller ’ligefrem’, men Kevin Spacey forklædt som Frank Underwood er dog lidt kryptisk i sine udmeldinger: 

- Jeg er ikke færdig, uanset hvad alle siger. Desuden ved jeg, hvad du vil have. Du vil have mig tilbage, siger han i videoen og fortsætter:

- Du ville ikke tro det værste uden beviser, ville du? Du ville ikke haste til konklusioner uden fakta, ville du? Gjorde du?

I den sjette og sidste sæson af 'House of Cards', der havde premiere på Netflix i november, er der ikke længere nogen Frank Underwood. Han er død.

- Vent et øjeblik. Nu jeg tænker over det – du så mig faktisk aldrig dø, gjorde du? spørger Kevin Spacey under sin julemadlavning i Frank Underwoods klæder.

Netflix har ikke kommenteret videoen.

Anklaget for overgreb og chikane

Kevin Spaceys nedtur begyndte sidste efterår, da MeToo-bevægelsen så dagens lys. 

Hændelsen, der fik sagen om anklager om seksuel chikane til at rulle mod Kevin Spacey, startede i oktober 2017.

Her sagde skuespilleren Anthony Rapp i et interview med BuzzFeed, at Kevin Spacey i 1986 gjorde uønskede seksuelle tilnærmelser mod ham, da de begge var med i samme Broadway-skuespil.

På daværende tidspunkt var Anthony Rapp 14 år, mens Spacey var 26.

Kevin Spacey lagde efterfølgende et opslag på det sociale medie Twitter, hvor han forklarede, at han ikke kunne huske episoden, men samtidig var forfærdet over at høre Anthony Rapps historie og tilbød en undskyldning for, hvad der ville have været dybt uhensigtsmæssigt beruset adfærd.

Efterfølgende blev anklagen mod Spacey droppet, da hændelsen ifølge lovgivningen i Californien var forældet.

Siden kunne det amerikanske medie CNN rapportere, at Spacey ifølge otte nuværende eller tidligere ansatte på "House of Cards" skabte et giftigt arbejdsmiljø, og en tidligere ansat anklagede ham for overgreb.

I november kunne teatret The Old Vic oplyse, at det havde modtaget 20 klager om 'upassende opførsel' fra Spacey, mens han var kunstnerisk leder.

Frataget hæder og roller

Kevin Spacey skulle i november sidste år have modtaget en særlig hæderspris ved Emmy-uddelingen. Det blev aflyst på grund af beskyldningerne mod ham.

Efter anklagerne blev han også i sidste øjeblik klippet ud af filmen ’All the Money in the World’ og erstattet med skuespilleren Christopher Plummer.

I sommer fik han så comeback på filmlærredet efter MeToo-anklagerne i en birolle i filmen 'Billionaire Boys Club'. En film, der solgte blot ni billetter på premiereaftenen i USA og dermed indbragte bare 823 kroner. 

#MeToo: Tidslinje

 1. 2006

  1. Tarana Burke starter 'Me Too'

   Den amerikanske kvinde Tarana Burke starter bevægelsen Me Too-kampagnen længe før #MeToo-fænomenet breder sig i 2017. Hun er selv offer for en seksualforbrydelse og vil med kampagnen hjælpe andre kvinder i samme situation.

 2. 2017

  1. Amerikansk filmproducent under anklage

   Skuespillerinden Ashley Judd anklager en af Hollywoods største producenter, Harvey Weinstein, for at have krænket hende og andre kvinder seksuelt. Weinstein fyres øjeblikkeligt fra sit eget firma. Flere fremtrædende skuespillerinder står i den efterfølgende tid frem med anklager mod Weinstein, blandt andre Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.

  2. Skuespillerinde genstarter metoo-bevægelsen

   Den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano kickstarter metoo-bevægelsen i et tweet: "Hvis du har været udsat for sexchikane eller seksuelle overgreb, så skriv 'me too' som et svar til dette tweet."

   Hashtagget #MeToo spreder sig på Twitter i takt med at kvinder over hele verden bruger det til at dele deres egne oplevelser.

  3. Björk anklager von Trier for sexchikane

   Den islandske skuespiller anklager instruktør Lars von Trier for sexchikane i forbindelse med filmen 'Dancer in the Dark' fra år 2000 i en opdatering på Facebook: "Jeg er inspireret af kvinder alle steder, som online står frem, til at fortælle om mine egne erfaringer med en dansk instruktør". Trier afviser beskyldningerne.

  4. Flere danske kvinder står frem

   12 danske kvinder fortæller om deres oplevelser med krænkelser fra mænd. Blandt kvinderne er journalist Anne Sofie Allarp og forfatter Stine Buje.

  5. Dansk skuespillerinde fortæller om voldtægt

   Den danske skuespillerinde Birgitte Bruun står frem og fortæller om en dansk instruktør, der voldtog hende i slutningen af 70'erne:

   - Vi spiste en middag, og så drak vi kaffe et sted, og så skete det simpelthen, hvor vi var alene."

  6. Oscar-vinder anklages for overgreb

   Den 58-årige 'House of Cards'-stjerne og dobbelte Oscar-vinder Kevin Spacey i 1986 anklages for at have forulempet skuespilleren Anthony Rapp seksuelt, fortæller Rapp selv. I et tweet skriver Spacey, at han ikke husker episoden, men undskylder sin opførsel, hvis den var som beskrevet.

  7. Amerikansk komiker anklages for seksuelle overgreb

   Fem kvinder beskylder komikeren Louis C.K. for sexchikane, og kort efter indrømmer han, at kvinderne har ret.

   - Jeg havde en magt over disse kvinder, der beundrede mig, som jeg misbrugte, sagde han.

  8. Kvinder anklager dansk filmproducer for ydmygelser

   Flere kvinder står frem og fortæller om deres oplevelser med stifter af produktionsselskabet Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, der allerede på dette tidspunkt er under kraftig kritik for sexchikane i Zentropa. En af kvinderne fortæller: 

   - Peter Aalbæk Jensen har lavet en kultur, hvor man skal synes, det er sjovt, at nogen får målt hår under armene eller bliver slået i røven. Og den kultur bliver man en del af.

  9. 16 kvinder beskylder Trump for overgreb

   En gruppe kvinder kræver, at den amerikanske kongres indleder en undersøgelse af USA's præsident Donald Trump for seksuelle overgreb.

   På et pressemøde fortæller kvinderne Samantha Holvey, Jessica Leeds og Rachel Crooks om tilfælde, hvor USA's præsident ifølge kvinderne skulle have befamlet dem.

Af Jonas H. R. Moestrup