735 kvinder blev fejlvisiteret - mindst syv har i dag fået konstateret kræft

Sygehusdirektør i Region Sjælland Vagn Bach undskylder og opfordrer kvinderne til at klage.

735 kvinder har fået en mangelfuld brystundersøgelse - og indtil videre har syv af dem efterfølgende fået konstateret kræft, skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Vagn Bach undskylder over for de implicerede kvinder.

Han undskylder særligt over for de syv kvinder, som efterfølgende har fået konstateret kræft:

- Det er først og fremmest en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok, udtaler Vagn Bach i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vi ved, at vi i et tilfælde har overset kræft hos en af de syv kvinder på grund af den forkerte visitation. Hun er derfor ikke blevet behandlet i tide.

Ringsted Sygehus vil derfor kontakte kvinden og anbefale hende at klage over forløbet til patientklagenævnet og patienterstatningen. Det samme vil gøre sig gældende for de andre kvinder, oplyser Ringsted Sygehus.

Fejlvisiteret

De 735 kvinder skulle have været visiteret til en såkaldt klinisk mammografi.

En klinisk mammografi er ligesom ved en almindelig mammografi et røntgenbillede af brystet, men indebærer også en fysisk undersøgelse, hvor lægen mærker på brystet, samt en ultralydsscanning.

En klinisk mammografi skal tilbydes de kvinder, der har mærket noget unormalt, såsom en smerte i brystet, en knude eller andet.

Genindkaldes

En gennemgang af alle forløbene har vist, at det ikke har haft betydning for de fleste af de kvinder, der er blevet undersøgt, men at 735 kvinder er blevet genindkaldt til en ny og mere omfattende undersøgelse.

I første omgang takkede 395 af kvinderne ja til en ny undersøgelse, deraf er 343 allerede blevet undersøgt.

Efter en ny undersøgelse af de 343 kvinder har syv kvinder efterfølgende fået konstateret kræft.

Nu tages der på ny kontakt til alle de kvinder, som i første omgang sagde nej, og de vil igen blive tilbudt en undersøgelse.

Syv har fået kræft

Det er i perioden fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017, der ifølge Region Sjælland kan have været udført mangelfulde visitationer til brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Sygehuset har gennemgået forløbene fra 1. januar 2016 frem til 24. maj 2017. Det drejer sig om i alt 2600 kvinder i den periode.

Ud af de 735 kvinder er 343 indtil videre blevet undersøgt igen, og det er syv af dem efterfølgende, der efterfølgende har fået konstateret kræft.