Tolkegebyr giver foreløbigt millionunderskud i Region Syddanmark

Kun 668 kroner er opkrævet siden juli.

Indtil videre har det nye tolkegebyr kun givet Region Syddanmark røde tal, siden det blev indført 1. juli i år.

For mens udgiften til IT og administration af gebyret i følge regionen koster 1,4 millioner kroner, har regionen indtil nu kun fået gebyrer for 668 kroner i kassen.

Det skriver DR Syd.

Det nye IT-system har taget lang tid at udvikle, og derfor går det heller ikke i plus lige foreløbig, erkender Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark.

- Det løber ikke rundt på nuværende tidspunkt, og det kan vi heller ikke sige, om det kommer til at gøre, siger hun til DR Syd.

IT-systemet, der skal håndtere de mange tusinde fakturer, regionen får ind, er endnu ikke færdig, og derfor har regionen kun udsendt i alt 11 regninger i forbindelse med tolkegebyret – to af dem er betalt og udgør altså de 668 kroner, regionen har fået ind indtil videre.

Kort varsel

At regionen har fået så få penge ind, er konsekvensen af, at den nye lov om tolkegebyr blev indført med alt for kort varsel, mener Stephanie Lose.

- Vi har ikke haft gode muligheder for at implementere det under fornuftige former. Bekendtgørelsen kom ganske få dage før loven trådte i kraft – det kan man jo ikke arbejde med, siger hun til DR Syd.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at regionen har haft rig mulighed for at forberede sig på tolkegebyret. Hun påpeger, at regionerne allerede i januar, da forslaget blev sendt i høring, kunne se, hvordan reglerne ville blive skruet sammen.

- Derfor går jeg ud fra, at regionerne nu må få lagt sig i selen og få styr på, at deres opkrævning sker i overensstemmelse med den lovgivning, som er blevet vedtaget af et flertal af folketingets partier, siger Ellen Trane Nørby til DR Syd.