Nyheder

Kongeligt safirdiadem sat på auktion af Rosenborg-søstre - solgt for to millioner kroner

Kan man tillade sig at sælge et royalt arvegods til højestbydende?

Et historisk russisk safirdiadem, der har tilhørt den danske dronning Alexandrine, har fredag været under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

To millioner lød købsprisen på smykket, hvis nye ejer er ukendt.

- I forhold til hvad vi har haft af andre kunstgenstande i 70 år her hos Bruun Rasmussen, så ligger det helt klart i toppen af top ti. Jeg har ikke set noget lignende hos os før, siger Martin Hans Borg, der er russisk chefekspert hos Bruun Rasmussen.

Indtil i dag har det russiske safirdiadem tilhørt de tre søstre og tidligere komtesser Josephine, Camilla og Feodora af Rosenborg.

Gennem deres familie har de nedarvet diademet, som var en gave fra zar Nikolaj II og zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland ved prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og den danske prins Christians bryllup i Cannes i foråret 1898.

Parret blev i 1912 udråbt til dronning Alexandrine og kong Christian 10. af Danmark. 

- Hele den historie, der er omkring diademet, er, hvad der gør det specielt. Hvem der har givet det, hvem der har modtaget samt safirernes og diamanternes kvalitet, siger Martin Hans Borg.

Ikke usædvanligt salg

Dronning Alexandrine og kong Christian 10. beholdt smykket frem til 1933, hvor de gav det videre i forbindelse med brylluppet mellem deres yngste søn, arveprins Knud, og arveprinsesse Caroline-Mathilde.

Den fornemme bryllupsgave gik efter Caroline-Mathildes død i 1995 videre til sønnen Grev Christian af Rosenborg, som er far til Josephine, Camilla og Feodora.

Jeg kan ikke se en saudisk prinsesse nede i Riyadh have det på. Det er næsten blasfemi for mig

Anna von Lowzow

At et arvegods, der har været i den kongelige familie og senest en del af den danske adel, bliver solgt til højestbydende kan lyde usædvanligt, men er ikke nødvendigvis tilfældet.

- Der er masser af kongelige ting, der kommer til salg. Det er sentimentalværdien, der er interessant. Hvem har båret det og hvornår. Det er, fordi det er et diadem, det er usædvanligt, at man ikke beholder det i familien. Men det er set før, at kongelige sælger deres smykker, siger Anna von Lowzow, journalist og tv-dokumentarist med stort kendskab til kongehuset.

Hun har blandt andet lavet dokumentaren 'De Kongelige Juveler'.

Ifølge von Lowzow er der ingen grund til at beholde sådan et smykke, hvis man ikke har noget at bruge det til, og de tre søstre af Rosenborg er ikke længere naturlige gæster til de kongelige fester. Derfor tror hun heller ikke, det har været en svær beslutning for dem at sætte det på auktion.

- Det er jo en privat sag. De kan gøre, som de vil. Især når man ikke længere er kongelig. De er ikke medlemmer af kongefamilien. De er en del af den danske adel, og det er forskellen. Men det er, fordi folk ikke ved bedre, at de bliver forargede, siger Anna von Lowzow.

Ligeledes tror hun heller ikke, at dronning Margrethe eller andre medlemmer af kongefamilien tænker, det er frygteligt, at det russiske diadem nu er blevet solgt.

- De er jo grandkusiner til for eksempel kronprins Frederik og prins Joachim. Hvor mange andre mennesker i den her verden kender deres grandkusiner? Det handler mere om, at de tre søstre rydder op i deres forældres bo, siger Anna von Lowzow.

Håber, at køberen er i Danmark

Martin Hans Borg fra Bruun Rasmussen mener, det er spillets regler, at et kunstværk går til højestbydende, hvis det ender på auktion. Josephine, Camilla og Feodora af Rosenborg har fået diademet som deres retmæssige arv, og de kan vælge at gøre med det, som de vil.

Han kan dog godt forstå, hvis der er danskere, som mener, det er forkert, at et smykke som det her bliver solgt videre til højestbydende.

- Jeg kunne da godt tænke mig, at for eksempel kongehuset generhververede det. Jeg kunne også godt drømme om, at staten gik ind og købte det og satte det på udstilling på Rosenborg slot, siger Martin Hans Borg.

De samme tanker har Anna von Lowzow, der håber, at diademet er blevet i Danmark. Hun var selv til stede i auktionsalen under det endelige hammerslag. For hende var det rørerende og vemodigt, selvom det er uklart, hvor i verden køberen kommer fra.

- Jeg kan ikke se en saudisk prinsesse nede i Riyadh have det på. Det er næsten blasfemi for mig, siger hun.

TV 2 har fredag forsøgt at få en kommentar fra de tre tidligere komtesser af Rosenborg, men det har ikke været muligt. Ligeledes har kongehuset heller ikke ønsket at medvirke.