Nyheder

Nordmand finder kone og barn dræbt af gråbjørn i Canada

Arkivfoto. Jim Urquhart / Ritzau Scanpix

Mor og datter blev fundet døde uden for deres hytte i Canada.

Den 37-årige kvindes mand fandt sin kone og ti måneder gamle datter dræbt nær Einarson Lake i Canada. 

Parret havde boet i det øde område i Yukon-territoriet de seneste tre måneder, mens kvinden var på barsel fra sit lærerjob. Imens ernærede hendes norske mand sig som jæger og fangede dyr, der kunne bruges til pelsindustrien.

Mandag eftermiddag var han gået ud for at tjekke de fælder, der var sat op på grunden. På vej tilbage blev han angrebet af en gråbjørn 100 meter fra familiens hytte.

Nordmanden skød og dræbte bjørnen. Men det skulle vise sig at være for sent.

- Da han vendte tilbage, fandt han ligene af sin kone og barn lige uden for hytten, står der ifølge The Guardian i retsmedicinerens rapport.

Mor og datter havde efter alt at dømme været ude for at gå en tur, da de blev angrebet af bjørnen.

Tre dræbt i bjørneangreb de seneste tyve år

Myndighederne i Yukon er gået ind i sagen, og ifølge VG er både specialister i naturbevaring og politiefterforskere taget til området ved Einarson Lake.

- Vores folk skal se på alle forholdene omkring angrebet og udføre en nekropsi (obduktion af et dyr, red.) af gråbjørnen. Det skal give os svar på bjørnens køn, alder og vægt, siger Roxanne Stasyszyn, der er kommunikationschef i Yukons miljøstyrelse til VG.

Ifølge kommunikationschefen er det ikke usædvanligt at se bjørneaktivitet på denne tid af året. Og der kan være flere grunde til, at nogle af dyrene endnu ikke er gået i hi.

- Den første grund er, at der fortsat er så meget mad tilgængeligt for bjørnen, så det kan betale sig at fortsætte jagten. Den anden grund er, at den ikke har bygget et stort nok fedtlag op til at kunne klare sig gennem vinteren. Og den tredje grund er, at den på en eller anden måde har fået ødelagt sit hi, forklarer Roxanne Stasyszyn.

Det er dog usædvanligt, at et bjørneangreb resulterer i et dødsfald. Ifølge Miljøstyrelsen har der været tre fatale bjørneangreb i området de seneste 20 år.  

Myndighederne anslår, at der er i omegnen af 7000 gråbjørne i Yukon-territoriet.