GO'

Overlevere genskaber massemordet på Utøya: - Jeg er ikke bange for at tale om det

I ny film genlever og bearbejder fire overlevende deres minder fra Utøya-massakren i 2011.

Lyden af skud kom nærmere og nærmere.

Terror i Norge 22. juli 2011

22. juli 2011 detonerede Anders Breivik en bombe foran regeringskvarteret i Oslo, hvor otte mennesker blev dræbt.

Herefter kørte han mod de unge socialdemokraters sommerlejr på Utøya, hvor han forklædt som politimand dræbte 69 andre.

Under den efterfølgende retssag hævdede Breivik, at hans mål var at stoppe rekrutteringen til Arbeiderpartiet, som i hans øjne har ansvaret for indvandringen i Norge – senere er han blevet erklæret nazist.

Breivik er idømt en i princippet tidsubestemt straf, der dog efter 21 år skal vurderes løbende. Han er også dømt som terrorist.

Liggende på en klippehylde forsøgte norske Rakel Mortensdatter Birkeli at skjule sig.

Hun var på det tidspunkt, i juli 2011, 16 år gammel og for anden gang i sit liv på politisk sommerlejr på den norske ø Utøya, godt 35 kilometer nordøst for Oslo.

Hun havde gode minder fra det forrige år og glædede sig især til diskoteksaftenen.

I stedet blev hun fanget i et mareridt.

Genskabt tragedie

22. juli 2011 blev 69 personer slået ihjel på Utøya af massemorderen Anders Breivik.

I dag, syv år senere, kalder Rakel Mortensdatter Birkeli det for rent held, at hun selv er her i dag.

Sammen med tre andre overlevere fra øen har hun nu genskabt tragedien i den nye film ’Rekonstruktion Utøya’, der udkommer 29. november.

I Nordnorge genlever de fire overlevere med hjælp fra en instruktør deres minder i en helt simpel kulisse: et sort rum med hvide tapestreger på gulvet.

Nødt til at løbe

I filmen gør lyden af hammerslag mod metal det ud for gerningsmandens skud.

12 unge skuespillere, der hjælper til med rekonstruktionen, dratter om, én efter én.

Det har hjulpet mig og min bearbejdning

Rakel Mortensdatter Birkeli, overlevende fra Utøya-angrebet

Tilbage på virkelighedens klippehylde holdt skudsalven for en stund inde.

Lige over Rakel Mortensdatter Birkelis skjul på klipperne standsede manden med geværet.

Iklædt politiuniform tog Anders Breivik sigte og skød mod de personer, der forsøgte at gemme sig i øens vandkant. Han stod tæt på.

- Jeg har fået at vide af min ven Tarjei, som også var der, at han kunne høre åndedrættet, fortæller den i dag 24-årige Rakel Mortensdatter Birkeli i ’Go’ morgen Danmark’.

Kort forinden havde hun og Tarjei Jensen Bech set Anders Breivik skyde en høj, ung fyr. Nu frygtede de at blive de næste.

- På et tidspunkt går gerningsmanden videre over klippen, så vi bliver synlige for ham. Da siger Tarjei til mig, at vi er nødt til at løbe, siger Rakel Mortensdatter Birkeli.

- Han retter våbnet imod os. Og så løber vi.

Berøringsangst

Scenen er genskabt i 'Rekonstruktion Utøya', hvor de sætter afsted fra det sorte filmstudiegulv.

Under flugten fra virkelighedens klippeafsats blev hendes ven Tarjei Jensen Bech ramt af et skud og styrtede 15 meter ned i vandkanten. Men det lykkedes ham alligevel også at komme væk og overleve.

Tidligere på året udkom også to andre film om angrebet på den norske ø: ’Utøya 22. juli’, der havde premiere i maj, samt Netflix-filmen ’22 July’ med premiere i oktober.

Men for de medvirkende i 'Rekonstruktion Utøya' har det været vigtigt at sætte flere billeder på tragedien.

Både for deres egen skyld og for at skabe større forståelse hos andre.

- Det har hjulpet mig og min bearbejdning, siger Rakel Mortensdatter Birkeli.

- Men jeg tænker også på, at der er så mange i samfundet, som sidder med spørgsmål, men måske ikke tør snakke om det. En slags berøringsangst.

Må ikke blive glemt

Rakel Mortensdatter Birkeli har selv oplevet, at folk tøver med at spørge ind til hendes oplevelser fra Utøya. Også selv om hun mener, at det er vigtigt at tale om.

- De vil måske ikke røre noget i mig, som er svært for mig, og som måske skaber reaktioner hos mig, siger hun.

Hun understreger dog, at hun mener, at det er vigtigt at tale om det, der er sket. For at lære af det, og for at historien ikke bliver glemt.

- Jeg er ikke bange for at tale om det, selvom det koster mig lidt, siger Rakel Mortensdatter Birkeli.

- For det gør det. Men jeg føler, at det er vigtigt, at det ikke bliver fortiet.

Terrorangrebene i Norge 22. juli 2011

  1. 08:29

   En mand skriver en mail til sig selv på adressen behbreiv@online.no. Han underskriver mailen som Andrew Berwick – han vil sikre, at mailadressen virker. Det gør den. Manden sidder hjemme i sin mors lejlighed på Hoffsveien i den vestlige del af Oslo. Foran lejligheden står en hvid Volkswagen Crafter med et hjemmelavet skilt med ’afløbsrens’ på siden. Skiltet skal forhindre, at folk bliver bekymrede over lugten af kemikalier fra bilen. Bag i bilen står en 950 kilo tung bombe.

  2. 10:00

   Efter manden på Hoffsveien i Oslo har tjekket, at mailadressen behbreiv@online.no virker, siger han til sin mor, at han tager til byen. Han har brug for nogle dele til sin computer - men jo, han er hjemme igen til middag. Moren lover at lave spaghetti bolognese. Egentlig bor han på en gård på Rena i Hedmark et stykke udenfor Oslo.

   Firmaet Breivik Geofarm er registreret på gården. Det regner. Manden har både en hvid Volkswagen Crafter og en sølvgrå Fiat Doblo parkeret foran lejligheden på Hoffsveien. Han henter en lunte med en brændetid på syv minutter fra Dobloen og monterer den på bomben, der er bygget ind bag i den hvide VW Crafter. Så sætter han sig ind i Dobloen og kører mod Oslo Centrum.

  3. 11:10

   Landsmoder og tidligere statsminister for Arbeiderpartiet Gro Harlem Brundtland bliver mødt med jubel, da hun træder frem foran de unge på AUF's sommerlejr på Utøya. Hun er et ikon i norsk politik - mange af de unge har aldrig mødt hende før. Vinduerne i Storesalen står på vid gab - luften er tung, udenfor regner det, og der danner sig små pytter på gulvet. Gro Harlem Brundtland taler uden manuskript - det hele er meget personligt. Hun har lånt et par gummistøvler af en af de unge på øen - aldrig har vejret på sommerlejren været så dårligt.

   - Jeg tænker, at jeg vil fortælle lidt fra mit eget liv som udgangspunkt for debatten i dag, siger hun og fortæller om sin opvækst under krigen, om Hitler, efterkrigstiden, genopbygningen af landet. Om fællesskab og ligestilling.

  4. 12:03

   En mand indløser en parkeringsbillet til en sølvgrå Fiat Doblo på parkeringspladsen ved Hammersborg i Oslo. Overvågningskameraer i området viser, at manden forlader bilen og går ind i centret gennem Grubbegaten ved regeringsbygningen. Under armen bærer han en dokumentmappe i sort skind. Bilen har han lejet 15. juli - bag i står en stor kasse, han senere skal have med til Utøya. I kassen er blandt andet håndjern, strips, ammunition, riffel og et haglgevær. Han tager en taxa hjem til morens lejlighed.

  5. 14:08

   Mailadressen behbreiv@online.no er igen aktiv. Med et tryk på ’send’, bliver et 1801 sider langt manifest afleveret i mailboksen hos 1002 kontakter i Norge og udlandet. Manifestet er et sammenskriv af en lang række højreradikale tankegange - og indeholder desuden flere opstillede fotografier af den 32-årige afsender Anders Behring Breivik i forskellige hjemmelavede uniformer.

   I den vedhæftede tekst bliver modtagerne tituleret som "vesteuropæiske patrioter" – der opfordres til at dele manifestet.

   Under retssagen mod Anders Breivik kommer det senere frem, at han faktisk forsøgte at sende manifestet til 8109 udvalgte modtagere. Men grænsen for antal udsendelser på et døgn i Telenors spamfilter var nået med tusind adresser.

  6. 14:50

   Den lille færge MS Thorbjørn sejler ud fra Utøya og vender stævnen mod fastlandet. Ombord er blandt andre Gro Harlem Brundland, der er færdig med sit besøg på AUF’s sommerlejr. Turen tager få minutter. Anders Breivik fortæller senere under retssagen, at hun var et af hans primære mål. Han havde planer om at skære hendes hoved af med en bajonet og filme det.

  7. 15:00

   På Hoffsveien i den vestlige del af Oslo skifter en mand fra civilt tøj til en hjemmelavet politiuniform bag i en hvid Volkswagen Crafter. Han træder ud på parkeringspladsen og kigger sig omkring - nervøs for, at nogen skal se ham og ane uråd. Ingen er i nærheden, og han starter den hvide varevogn. På vej ud mod E18 er der tæt kø - nu er det en traktor, der er kørt af vejen. Ved en politiafspærring står to betjente, manden frygter, at de ser hans uniform og aner uråd. Det gør de ikke.

  8. 15:13

   Den hvide varebil fortsætter ind i regeringsområdet. Ned af den ensrettede Grubbegaten, der af sikkerhedshensyn skal lukkes for biltrafik til efteråret. Det er besluttet syv år tidligere - men bureaukratiet tager tid. Bilen glider stille ind foran hovedindgangen til Højblokken. Bag i bilen er gemt en 950 kilo tung bombe, der blandt andet består af kunstgødning, diesel og aluminium. Gødningen er indkøbt via firmaet Breivik Geofarm. Efter lunten er antændt, vil bomben eksplodere efter syv minutter.

  9. 15:17

   Chaufføren stiger ud af bilen. Det er første gang, han bliver opfanget på kamera. Han har allerede tændt lunten til bomben. Egentlig er der parkeringsforbud foran Højblokken - kun de øverste medlemmer af regeringen må holde der. Men det er ikke en regel, der for alvor bliver håndhævet. Overvågningsbilleder viser, at han er iført uniform og har en pistol i højre hånd. Det er en halvautomatisk Glock-pistol, som er erhvervet lovligt efter adskillige træningstimer i Oslo Pistolklub. Han går hen mod den sølvgrå Fiat, han parkerede tre timer tidligere.

  10. 15:25

   Store dele af Oslo kan mærke rystelserne, da den hvide varebil foran Højblokken eksploderer i et inferno af ild. Trykbølgen fra bomben smadrer vinduer i en radius af flere hundrede meter, og otte mennesker mister livet. Højblokken rummer blandt andet statsministerens kontorer og justitsministeriet – senere viser det sig, at en parkeringskælder under bygningen har taget en væsentlig del af trykket fra bomben, og at eksplosionen kunne have gjort langt større skade.

  11. 15:25

   Manden i politiuniform mærker rystelserne fra eksplosionen. Bag i hans sølvgrå Fiat Doblo ramler to kasser sammen på grund af trykbølgen. Radioen er indstillet på P4, og der hører han kort efter, at en eksplosion har ramt regeringsbygningen.

   - Målet var at dræbe hele den norske regering og statsministeren i regeringsbygningen, siger Anders Breivik under den senere retssag.

  12. 15:34

   Vidnet Andreas Olsen kontakter politiet og fortæller, at han så en nordisk udseende mand iført politiuniform og bevæbnet med pistol. At manden fem minutter inden eksplosionen forlod området i en bil med nummerpladen VH 24605. Der bliver ikke meldt noget ud om observationerne - hverken til det lokale politi eller offentligheden.

  13. 16:10

   Kort efter klokken 16.10 bliver en efterlysning om den bevæbnede mand og bilen med registreringsnummeret VH 24605 sendt ud i de lokale politidistrikter Asker og Bærum, Romerike og Follo.

  14. 16:30

   På Utøya er Storesalen stuvende fuld. Der er indkaldt til stormøde, og leder af AUF, Eskil Pedersen, fortæller, at der har været en eksplosion i Oslo. Statsminister Jens Stoltenberg er i sikkerhed - men ingen ved, hvor omfattende situationen er.

   - Utøya er det sikreste sted at være i Norge lige nu! siger Eskild Pedersen.

  15. 16:40

   Den sølvgrå Fiat Doblo svinger ind på parkeringspladsen ved færgelejet i Utvika. Det er her, den lille færge MS Thorbjørn sejler til og fra Utøya. Færgen er ikke ved Utvika – men Breivik forklarer færgepersonalet ved Utvika, at der har været et terrorangreb i Oslo, og han af sikkerhedsmæssige årsager skal over til Utøya. Monica Bøsei, der er lejrleder på Utøya, skal også med færgen. Hun beder manden i politiuniform om at skjule sin riffel, da den vil skræmme de unge. Der befinder sig 564 personer på Utøya.

  16. 17:04

   MS Thorbjørn lægger fra kaj ved fastlandet og sejler over mod Utøya. Om bord er manden i politiuniform. Med sig har han en tung kasse, en pistol af mærket Glock samt en halvautomatisk riffel, der nu er gemt i en plastikpose. Den har 30 skud i magasinet. Et haglgevær ligger tilbage i bilen.

  17. 17:15

   Manden i politiuniform går i land på Utøya. Den tunge kasse får han nogle af de unge til at køre op af bakken til informationshuset. Kassen indeholder blandt andet to dunke diesel og ekstra ammunition. Manden har de seneste uger forberedt sig med præstationsfremmende anabolske stereoider, ligesom han har indtaget en blanding af amfetamin, effedrin og morfin.

  18. 17:21

   De første skud falder på Utøya. Manden i politiuniform dræber først politimanden Trond Berntsen, der arbejder som vagtmand på øen. Han er begyndt at stille kontrolspørgsmål. Herefter skyder han Utøyas lejrleder Monica Bøsei. En anden vagtmand kommer til. Han bliver også dræbt. Manden går mod den største bygning på Utøya - Kafebygget. Han kan ikke løbe, udstyret er for tungt. Han taler til nogle unge foran hovedbygningen. De tror, han er politimand. Han løfter sine våben, men danske Hanne Anette Balch Fjalestad, der var ved at bage vafler i et telt foran Kafebygget, går frem mod ham. Hun vil ifølge vidner forhindre ham i at skyde de unge, men bliver selv dræbt. To af de unge bliver skudt kort efter.

  19. 17:25

   Færgen MS Thorbjørn sejler fra Utøya. Om bord er seks deltagere i sommerlejren – blandt dem AUF-leder Eskil Pedersen. Desuden er skibets kaptajn og en besætning på to personer ombord på færgen. MS Thorbjørn er godkendt til 50 passagerer.

  20. 17:26

   Manden i politiuniform går ind i Kafebygget på Utøya. Han går ind i Lillesalen, hvor de unge ellers har barrikaderet den ene dør med et klaver. De tror, at manden kommer udefra - det gør han ikke. To har gemt sig bag klaveret - de kan ikke slippe bort. Syv bliver dræbt og flere såret. Han fortsætter rundt på Utøya - i alt dræber han 69 på øen.

  21. 17:51

   To betjente fra Nordre Buskerud politidistrikt ankommer som de første til færgelejet ved Utvika. De ser gråorange røg stige op fra Utøya og gemmer sig bag en stålcontainer, så de ikke kan blive ramt af skud. De får først at vide, at de ikke skal tage ud til Utøya – at de i stedet skal blive på land og observere. Næste ordre går på, at de skal gøre sig klar til at blive hentet af politiets egen båd og deltage i indsatsstyrkens aktion på Utøya.
   Den endelige ordre bliver dog, at de skal blive på kajen og sørge for, at ambulancerne kan nå frem. Betjentene er bevæbnede med pistol og maskinpistol og iført skudsikre veste.

  22. 18:01

   Første enhed fra Delta-styrken ankommer til kajanlægget ved Utvika ud for Utøya efter først at være kørt for langt. Tre kampklare politifolk er parat til at sejle over, men har på det tidspunkt ingen båd. De ender efter nogen forvirring med at køre længere nordpå til et mødested ved Storøya. Senere kommer det frem, at en beboer på campingpladsen lige ved siden af har tilbudt politiet sin båd.

  23. 18:27

   De første politifolk - fire betjente fra Delta-gruppen - går i land på Utøya hjulpet af en sejler i en civil båd. Politiets egen båd brød sammen tidligere på fjorden. Efter at have talt med nogle af de unge, bevæger politifolkene sig mod Kafebygget.

  24. 18:34

   Betjentene bevæger sig hurtigt frem med skyderiet. Undervejs møder de mange flygtende unge. Ved Skolestuen ser de manden i politiuniformen, men han forsvinder igen i bevoksningen for at dukke op igen kort efter. Han overgiver sig uden kamp, men ledningen fra hans iPod-høretelefoner er lige ved at få dem til at skyde ham af frygt for, at han bærer selvmordsvest.

  25. 21:40

   Telefonen hjemme på Hoffsveien 18 ringer. Wenche Behring Breivik har fulgt med på nyhederne - hun kan ikke forstå, at sønnen ikke som aftalt er kommet hjem til aftensmaden. Hun har ringet til ham flere gange, men han har ikke taget telefonen.

   - Det er politiet. Vi må bede dig om at komme ud, siger stemmen i telefonen.

  26. 23:20

   Vicepolitimester Sveinung Sponheim står frem på endnu en pressekonference, hvor han bekræfter, at det er en 32 år gammel norsk mand, der er arresteret på Utøya. Og at han nu sidder i forhør. Han oplyser, at der er bekræftet 10 dræbte på Utøya, men at tallet vil komme til at stige. Næste officielle udmelding kommer om natten, klokken 03.50. Da er det politidirektør Øystein Mæland, der oplyser, at antallet af døde er mindst 80, og at tallene kan blive opjusteret, når myndighederne får et bedre overblik. Så mange dræbte var det dog ikke - i alt blev 69 dræbt på Utøya og syv i Oslo.