Dagens overblik

Rusland og Ukraine i ny krise | Danmark vinder VM i buffet | ATP-chef går af

Her har du dagens fem store historier.

Rusland skyder mod tre ukrainske skibe

Søndag blev tre ukrainske militærskibe beskudt af den russiske flåde, da de forsøgte at sejle ind i Azovhavet via Kertjstrædet ved halvøen Krim. 

Flere personer kom til skade, ingen kritisk, men episoden har udløst en diplomatisk krise mellem de to naboer, og Ukraines præsident har nu indført undtagelsestilstand

Det er en alvorlig optrapning, vurderer TV 2s korrespondent Uffe Dreesen. 

- Petro Porosjenko har brug for at føre sig frem og vise sig som en hård negl over for russerne, siger han.

FN's Sikkerhedsråd mødtes ekstraordinært til hastemøde i New York mandag klokken 17 dansk tid for at drøfte søndagens russisk-ukrainske konfrontation.

To danske kokke blandt verdens bedste

Det har været et par gode dage for dansk kogekunst. To danskere har sneget sig ind på listen over verdens 100 bedste kokke. Der er tale om René Redzepi, der er køkkenchef på Noma, som har fået en 10. plads, mens Rasmus Kofoed fra Geranium lander som nummer 25 på listen.

Det er flot, men der er plads til flere danskere. Søren Frank, der er madanmelder for Berlingske, mener, at listen, der går under navnet Le Chef, i høj grad favoriserer franskmændene. Hele 36 af repræsentanterne på listen er fra Frankrig. 

Hvad mere er, så vandt det danske cateringlandshold og det danske kokkelandshold i aftes begge guld ved VM for kokke. Du kan se deres vindermenuer her. 

Langeskov station koster samfundet kassen

Økonomisk gav det ingen mening at genåbne Langeskov Station mellem Odense og Nyborg, vurderede Danmarks førende transporteksperter allerede i 2010. Der var ganske enkelt ikke nok, der ville bruge platformen, og det kunne derfor ikke betale sig at bruge de millioner, det ville koste at drive stationen. 

Men to år efter standsede intercitytogene alligevel ved den nybyggede station. Og eksperterne endte med at få ret.

En ny rapport, udarbejdet af virksomheden Incentive for Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, viser, at genopbygningen af Langeskov Station har medført et samfundsøkonomisk tab på 336 millioner kroner, vurderes det i rapporten.

Mellem 150 og 250 passagerer stiger af eller på et tog ved Langeskov i døgnet. 

Brexit: Nu kommer den svære del

EU's regeringsledere gav i går officielt deres tilslutning til Brexit-aftalen på et topmøde i Bruxelles.

Aftalen går under det mundrette navn 'Withdrawal Agreement and Political Declaration on the future EU-UK relations', og det er i sig selv "en milepæl", at den nu ligger på bordet, mener TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede.

Så langt så godt, men den britiske premierminister, Theresa May, har nu en ny hovedpine: Aftalen skal også godkendes i det britiske parlament, og det bliver straks sværere. Tre oppositionspartier har allerede lovet at stemme nej, men May siger selv, at det bliver denne løsning eller ingenting

- Tag den, eller lad den være.

Den britiske premierminister sendte i går en personlig hilsen til hele Storbritanniens befolkning

ATP-chef opsiger sin stilling

Christian Hyldahl har i dag opsagt sin stilling hos ATP. Det sker ovenpå afsløringer af tvivlsomme transaktioner i hans tid som chef i Nordea.

- Jeg har truffet beslutningen om at opsige mit job, fordi dele af omverdenen, som ATP er afhængig af, ikke har tillid til mig som direktør for ATP, og jeg må drage den konklusion, at der ikke er udsigt til, at dette vil ændre sig, siger han i en pressemeddelelse.

Børsen har fornylig afsløret, at han som direktør i Nordea Markets i 2008 var været involveret i at kræve uberettiget udbytteskat af den schweiziske stat. 

Han indrømmer, at hvis man havde haft det samme "fokus på samfundsansvar" dengang, som man har i dag, så havde han nok ikke lavet den tekniske finte, som Nordea tjente 300 millioner kroner i udbytte på. 

***

Og sådan gik den mandag.

Hvis du i øvrigt kan lide Phil Collins, så kommer den legendariske sanger overraskende nok til Danmark til juni