Brexit

May sender åbent brev til briterne: Det er nu, vi skal stå sammen

Premierministeren lover at kæmpe med "hjerte og sjæl" for en brexitaftale, der tilgodeser alle briter.

Den britiske premierminister, Theresa May, forsøger med alle midler at få folkelig opbakning til den brexit-aftale, hendes forhandlere har indgået med EU.

Således har hun søndag udsendt et åbent "brev til nationen", hvor hun lover at kæmpe med "hjerte og sjæl" for den aftale, som EU's ledere efter forventningen vil underskrive på et topmøde søndag.

Et møde, som primært vil handle om det, TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede kalder verdens største skilsmisse.

- Med mindre der sker et eller andet uventet, inden topmødet begynder klokken 9.30, er planen, at stats- og regeringscheferne fra de 27 EU-lande nikker godkendende til både skilsmisseaftalen, en aftale om en overgangsordning, retningslinjerne for det fremtidige forhold og ikke mindst nogle ekstra dokumenter om Gibraltar, som truede med at få det hele aflyst, siger Lotte Mejlhede.

Efter søndagens EU-topmøde venter den måske største udfordring for May - nemlig at få godkendt aftalen i det britiske parlament.

En aftale for alle

Theresa May forsøger i sit åbne brev til briterne at forsikre om, at aftalen er i alles interesse.

- Det bliver en aftale, der er i vores nations interesse. En aftale for hele nationen og alle borgere - uanset om du stemte "forlad" eller "bliv", skriver May.

Hun henviser til afstemningen i 2016, hvor briterne besluttede at melde sig ud af EU.

- Det er en aftale om en lysere fremtid, som gør os i stand til at udnytte de muligheder, der ligger foran os, skriver Theresa May. 

Premierministeren skriver blandt andet, at en brexit-afgørelse vil frigøre ressourcer til at opbygge et land, der fungerer for alle borgere - med en stærk økonomi, fokus på lighed og landets social- og sundhedssystem, som skal "give hvert eneste barn en god start på livet".

Med hjerte og sjæl

I brevet, der søndag er bragt i en række af landets største aviser, understreger May, at Storbritannien forlader EU 29. marts 2019.

Hun opfordrer derfor alle briter til at bakke op om aftalen.

- Parlamentet får muligheden for at gøre det om få uger, når der er en meningsfuld afstemning om aftalen.

Med aftalen mener hun, at Storbritannien tager hul på et nyt kapitel i deres nationale liv. Det er tid til fornyelse og forsoning for hele landet, skriver premierministeren.

- Det skal markere øjeblikket, hvor vi lægger "forlad" eller "bliv" til side og står sammen igen som ét folk. 

- Jeg vil kæmpe med hjerte og sjæl for at vinde afstemningen og for at levere denne aftale for Storbritannien og alle vores borgere, skriver Theresa May.

Tre partier har lovet at stemme imod

Det kan vise sig at blive en meget stor opgave at få stemt aftalen igennem i parlamentet.

Tre oppositionspartier har således lovet at stemme nej til aftalen. Samtidig har flere af Mays egne partifæller meldt sig som modstandere af aftalen.

Regeringens nordirske støtteparti, DUP, har heller ikke meldt sin støtte til brexitaftalen.