GO'

Apoteker med parkinson latterliggjort i 'Natholdet' - synes selv, det er hylende morsomt

En uskyldig reklamefilm gjorde pludselig Ole Lystrup Iversen til et viralt hit.

Omkring 7300 danskere er ramt af sygdommen parkinson, der typisk fører til rysten, muskelstivhed og langsomme bevægelser.

En af dem er 45-årige Ole Lystrup Iversen, som for et halvt år siden blev diagnosticeret med parkinson. For hans vedkommende har det betydet en meget nedsat ansigtsmimik.

- Det påvirker mig på den måde, at jeg skal huske at blinke og ikke nedstirre folk. Det skaber nogle gange lidt pudsige hændelser, at folk tror, jeg er bange for at se dem, fordi jeg stirrer på den her lidt mærkelige måde, siger Ole Lystrup Iversen i 'Go' aften Danmark'.

Med sit meget stirrende blik er han et let offer for latterliggørelse, og tidligere på ugen oplevede han, at der blev gjort grin med ham på landsdækkende TV.

Ole Lystrup Iversen arbejder til daglig som apoteker i kæden Løve, og han optræder i en ny reklamefilm på kædens hjemmeside, hvor der bliver sat fokus på at møde kunderne med liv i øjnene, såkaldt "shining eyes" - noget Ole Lystrup Iversen ikke selv er i stand til have på grund af sin sygdom.

Filmen blev samlet op i det satiriske program 'Natholdet', hvor vært Anders Breinholt og hans medvært Sofie Linde ikke holdt humoren tilbage på apotekerens bekostning.

Gnist i øjet? Så er man på rette vej! Video: Anders Masannek

Hylende morsomt

Han opdagede sin medvirken i 'Natholdet', da reklamefilmen blev brugt på Facebook som teaser for den pågældende aftens program.

Mange ville måske blive fornærmede og kede af det på hans vegne. Han kan jo ikke gøre for sit stirrende blik. Men sådan tager han det ikke.

- Jeg synes, det var hylende morsomt, da jeg så det klip, siger Ole Lystrup Iversen.

FAKTA: PARKINSON

  • Parkinson er en neurologisk sygdom. Den opstår, fordi de nerveceller, der skal producere signalstoffet dopamin, forsvinder.
  • Symptomerne på Parkinson kan variere, men ofte har patienterne rysten, muskelstivhed og langsomme bevægelser. Skjulte symptomer som søvnforstyrrelser og depressioner kan også forekomme.
  • Ifølge Parkinsonforeningen har 7300 danskere sygdommen. Den gennemsnitlige alder for at få stillet diagnosen er 61 år.
  • Sygdommen kan ikke helbredes, men symptomerne kan lindres med medicin. Og i nogle tilfælde med en DBS-operation i kombination med medicin.

Apotekeren kunne sagtens se det komiske i 'Natholdet's klip og har valgt at tackle sin sygdom med oprejst pande. Han beskriver sin parkinson som "en gave, der er pakket utrolig grimt ind", og så gælder det om at få den pakket ud, så man se skønheden indeni.

- Der må være en mening med, at jeg har fået en sygdom, som gradvist nedbryder mine funktionsevner, siger Ole Lystrup Iversen.

Han er blevet mere opmærksom på at glæde sig over de små ting i livet, for eksempel de mange farver, der findes i naturen, fortæller han.

Breinholt skrev undskyld

Samtidig er apotekeren fuldstændig åben omkring sin sygdom og opfordrer folk til ikke at have berøringsangst, hvis de er nysgerrige.

Han valgte selv at skrive den første kommentar til 'Natholdet's teaser på Facebook, hvor han forklarede, at årsagen til, at han ikke hverken griner eller smiler i reklamefilmen, er, at han har parkinson.

Ole Lystrup Iversen er da også ret sikkert på, at folkene bag 'Natholdet' ikke har været klar over hans sygdom.

- Jeg har skrevet sammen med Anders Breinholt efterfølgende, og han er enorm flink i den måde, han svarer på. Han har undskyldt lidt for at gøre grin med mig, men jeg synes jo bare, det er sjovt, siger Ole Lystrup Iversen til TV 2.

Ole med familien inden de var 100 procent sikre på, at han havde parkinson.