Nyheder

Populær krimi er den bedst sælgende danske film nogensinde

Alle fire film om Afdeling Q er nu i top fem over film med størst omsætning.

Rigtig mange har været i biografen for at følge Carl Mørck og Assad i jagten på at opklare henlagte sager.

Biografbaskeren ’Journal 64’ er nu den danske film med størst omsætning i biograferne nogensinde. Filmen er baseret på Jussi Adler-Olsens bog af samme navn, og det er den fjerde film i serien om Afdeling Q.

’Journal 64’ har præsteret en omsætning på 72,5 millioner kroner, og den slår dermed 'Fasandræberne' af tronen. 'Fasandræberne', der er den anden film om Afdeling Q, satte rekord i 2014 med en omsætning på 68,1 millioner kroner.

Det skriver Zentropa og Nordisk Film i en pressemeddelelse.

Fire i top fem

Fire af Jussi Adler-Olsens syv bøger om Afdeling Q er blevet filmatiseret, og alle fire film befinder sig i top fem over danske biograffilm med højest indtjening.

Den statistik har forfatteren selv en god forklaring på.

- Det må jo være, fordi der kun er fire, der er filmatiseret indtil videre, siger han og griner.

I ’Journal 64’ kommer politimakkerparret Carl Mørck og Assad – spillet af Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares – på sporet af en sag, der trækker tråde tilbage til en mørk periode i Danmarkshistorien. På kvindeanstalten på Sprogø blev utugtige piger anbragt og udsat for misrøgt og lægelige forsøg med tvangssterilisering.

Filmen er lavet af Zentropa og instrueret af Christoffer Boe.

Top Ti over bedst indtjenende danske film nogensinde:

JOURNAL 64 (2018): 72,5 mio. kr.

Fasandræberne (2014): 68,1 mio. kr.

Klovn The Movie (2010): 64,9 mio. kr.

Flaskepost fra P (2016): 64,3 mio. kr.

Kvinden i buret (2012): 59,01 mio. kr.

Hvidstengruppen (2012): 57,2 mio. kr.

Klassefesten 2 – Begravelsen (2014): 50,1 mio. kr.

Klassefesten 3 – Dåben (2016): 47,6 mio. kr.

Jagten (2013): 46,68 mio. kr.

Klovn Forever (2015): 46,63 mio. kr.

I selskab med Titanic

Udover at have indtaget førstepladsen over bedst sælgende danske biograffilm nogensinde, sniger den sig også ind på store internationale klassikere.

På listen over største filmsucceser – inklusive udenlandske film – i danske biografer finder man lige nu ’Journal 64’ på en 11. plads.

I top ti finder man film som 'Avatar', 'Titanic', 'Mænd der hader kvinder', 'Star Wars', 'Ringenes Herre'-filmene og to 'James Bond'-film.

Top 11 over bedst indtjenende film i danske biografer nogensinde:

Avatar (2009): 129,2 mio. kr.

Spectre (2015): 98,8 mio. kr.

Lord of the Rings 3 (2003): 98,7 mio. kr.

Lord of the Rings (2001): 95,7 mio. kr.

Titanic (1998): 91,8 mio. kr.

Mænd der hader kvinder (2009): 88,1 mio. kr.

Lord of the Rings 2 (2002): 88,1 mio. kr.

Skyfall (2012): 86,7 mio. kr.

Star Wars: The Force Awakens (2015): 81,9 mio. kr.

The Hobbit – An Unexpected Journey (2013): 74,4 mio. kr.

JOURNAL 64 (2018): 72 ,5 mio. kr.

Hurra for dansk film

’Journal 64’ er den sidste film om Afdeling Q, som Zentropa filmatiserer. Rettighederne til resten af bøgerne har Jussi Adler-Olsen solgt til Nordisk Film, der vil stå bag de kommende film.

Zentropa er selvsagt glade for rekorden.

- Vi er heldige, at vi i Danmark har manuskriptforfattere, instruktører og skuespillere, som er så talentfulde, at de kan præstere på det her niveau. Hurra for dansk film, skriver filmens producer, Louise Vesth, i pressemeddelelsen.

Utilfredshed med filmene

Jussi Adler-Olsen har ikke været tilfreds med Zentropas filmatisering af hans bøger. Foreløbig er der udkommet syv Afdeling Q-bøger, men forfatteren planlægger at skrive i alt ti bøger i serien. Nordisk Film forventer derfor at skulle producere seks film i serien.

I forbindelse med overdragelse af rettighederne til Nordisk Film i juni 2016 sagde Jussi Adler-Olsen:

- Vi har i længere tid diskuteret, hvordan vi kunne få den underliggende historie i Q-universet tilbage i serien, for det har den ikke været i Zentropas film. Og jeg føler, at mine læsere synes, det er nødvendigt.

Jussi Adler Olsens bøger om Afdeling Q

Jussi Adler-Olsens bogserie om Afdeling Q og Carl Mørck blev skudt i gang i 2007. Bøgerne har solgt over 3 mio. eksemplarer i Danmark og over 10 mio. eksemplarer på verdensplan.

Alle romanerne har høstet priser og førstepladser på bestsellerlisterne i både indland og udland. I Danmark har bogserien både modtaget Læsernes Bogpris, Harald Mogensen Prisen og De Gyldne Laurbær, og Flaskepost fra P har også modtaget Glasnøglen for bedste nordiske spændingsroman.

Den næste film i serien er ’Marco Effekten’.

Nyt makkerpar

Skuespillerne Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares har spillet Carl Mørck og Assad fra Afdeling Q for sidste gang. Makkerparret har ellers spillet hovedrollerne i de fire første film.

Det er endnu uvist, hvem der skal overtage rollerne, når Nordisk Film skal lave den næste film.

- Vi regner med, at de sætter et absolut stjernehold både til at lave filmen og til at spille den. 'James Bond'-filmene fejler jo ikke noget med Daniel Craig i hovedrollen, så det kan altså godt lade sig gøre at få en ny hovedperson uden at gøre vold på pagten med publikum, siger Peter Aalbæk, der er filmproducent hos Zentropa, til TV 2 News.

Filmens instruktør, Christoffer Boe, der også har instrueret TV 2-serien ’Kriger’, regner heller ikke med at fortsætte på holdet.

Til spørgsmålet om, hvorvidt han vender tilbage som instruktør, og om Nikolaj Lie Kaas vender tilbage som Carl Mørck, svarer instruktøren:

- Det står ikke i stjernerne, som det er lige nu, nej.

Flere så ’Olsen-banden’

’Journal 64’ fik lokket 730.384 danskere ind i biografmørket. Men det tal er ikke nok til at slå rekord.

Olsen-banden sidder trygt på toppen af listen over film, der har solgt flest biografbilletter. ’Olsen-banden ser rødt’ fra 1978 ligger nummer et med 1.201.293 solgte billetter.

’Journal 64’ slår dog både 'Flaskepost fra P' fra 2016 og 'Kvinden i buret' fra 2012, der solgte henholdsvis 704.000 og 724.000 billetter.