Dansk fotografpar et år efter knivangreb på marked: - Sådan vil vi fuldføre vores drøm

De tog ud for at fotografere vilde dyr, men blev overfaldet af et menneske. Det har dog ikke fået Helle og Uri til at opgive projektet.

Målet var at lave et storstilet fotoprojekt, der skulle redde truede dyr som spiritbjørne, jaguarer, kystulve og vilde elefanter. 

Det var derfor, at Helle og Uri Løvevild Golman rejste ud i verden med deres kameraer. Billederne skulle ende i en bog til statsledere verden over. 

Men i slutningen af de to danske fotografers rejse ændrede ét menneske alt.

I december 2017 blev de angrebet af en mand med kniv på et marked i det vestafrikanske land Gabon. Et overfald, der næsten kostede Uri livet.

I dag - knap et år senere - har det mål, de satte, dog ikke ændret sig. 

- Vi har det godt

Siden overfaldet har Uri været under genoptræning for de neurologiske følgeskader efter angrebet. Og han er nået længere, end nogen ville have troet, var muligt.

- Vi har det rigtig godt. Jeg er så lykkelig, fordi jeg overlevede, og fordi jeg er kommet igennem det her, siger Uri Løvevild Golman.

Ved overfaldet blev han stukket adskillige gange og mistede fire ud af seks liter blod i kroppen.

I flere uger svævede han mellem liv og død og blev lagt i kunstig koma.

Da han i januar vågnede på Rigshospitalet, kunne han hverken tale, synke eller bevæge sig.

- Det er et mirakel, at du sidder her i dag, Uri. Ifølge alle prognoser burde du ikke sidde her, men det gør du, fordi du er stærk, siger Helle Løvevild Golman.

I dag er Uris sprog tilbage - kun ganske få ord, har han stadigvæk besvær med at udtale. I oktober i år tog han de første skridt.

- En læge sagde, at jeg aldrig ville komme til at gå igen. Men ved I hvad: Nu går jeg sgu. Det kan betale sig at kæmpe, og så skal man forstå, at uden kærlighed kommer man ikke igennem sådan noget her, siger Uri Løvevild Golman.

Lige nu bor han på det rehabiliteringscenter, hvor genoptræningen foregår. En proces, som kræver tid, tålmodighed og vilje, men som går den rigtige vej.

Derfor har Helle og Uri ikke opgivet det mål, de satte sig sammen: At skabe en bog med fotografier af truede dyr i deres naturlige miljø på alle syv kontinenter.

Et projekt, de døbte WILD, før de rejste ud.

Project Wild

Helle og Uri Løvevild Golman vil med 'Project WILD' redde verdens truede dyrearter og deres levesteder.

De to fotografer mener, at vi har set nok billeder af døde næsehorn. Deres mål er derfor at fotografere dyrene i deres naturlige omgivelser.

“What you love - you will protect” er deres budskab.

Billederne skal ende i en bog til verdens statsledere, som i sidste ende kan sætte de underskrifter, der kan være med til at beskytte dyrene.

TV 2 har fulgt Helle og Uri på deres ekspeditioner til Canada, Brasilien og Gabon. Det er blevet til programserien 'Vores vilde verden', som kan ses på TV 2 PLAY.

Mangler én ekspedition

Ud af projektets i alt 26 ekspeditioner, mangler de stadig én ekspedition. De skal til Australien og fotografere kænguruer, vombatter og dingoer.

- Vi har på ingen måder opgivet den sidste ekspedition. Lige nu venter vi på, at Uri bliver helt fit for fight, og så tager vi en fysioterapeut med, hvis der er brug for det, siger Helle Løvevild Golman og kigger på sin mand.

- Til april tager vi afsted. Det lover jeg dig, tilføjer han og smiler. 

Lige nu er genoptræningen først og fremmest fokuseret på, at Uri skal lære at gå helt uden besvær. Derefter skal han lære at bruge den svækkede venstre arm og få kontrol med overkroppen.

Mens de kæmper for at nå det mål, har de startet en fond, som først skal sikre, at bogen med billederne kommer i hus. Senere skal fonden være med til at udvikle nye naturprojekter.

Deres håb er, at projekterne kan få helt almindelige mennesker til at kæmpe for naturbevarelse.

- Nu starter revolutionen for kærlighed til naturen. Vi skal ud og rydde plastik op i havene og købe skov, så orangutangerne kan få et hjem, siger Uri Løvevild Golman.

- For os handler det om at få lov til at arbejde videre med det, vi brænder for, og det her forhindrer os ikke. Vi kan slet ikke vente med at komme videre, siger Helle Løvevild Golman.

Har valgt at fokusere på det positive

De har talt meget om det, der skete den dag på markedet i december 2017. Hvorfor det skete, ved de ikke. 

Overfaldsmanden blev anholdt af det lokale politi, men hvad hans motiv var, har de ikke kunnet få et klart svar på.

I stedet har de valgt at fokusere på, at de overlevede, og at endnu flere forhåbentlig vil høre deres budskaber om naturbevarelse nu. 

- Det har været hårdt, og vi kunne godt sætte os ned og blive dybt deprimerede og tænke negative ting. Men man kommer bare ikke noget positivt sted hen ved det, siger Helle Løvevild Golman.

De er ikke i tvivl om, at det er deres kærlighed, der har gjort det muligt at fastholde håbet. Samtidig er de sikre på, at de ikke ville være her i dag uden alle de mennesker, der har støttet dem.

- Der har bare rejst sig en skov af mennesker omkring os, og den støtte har hjulpet os igennem det. Vi føler os så heldige og privilegerede over, at vi har så mange positive ting. Vi har vores familie, vores venner - og så har vi et kæmpestort projekt, siger Helle Løvevild Golman.

- Et projekt, som vi skal gøre færdig. For det skylder vi naturen, tilføjer Uri Løvevild Golman.

Læs hele Helle og Uris historie om kampen tilbage efter knivangrebet i Gabon her:

Du kan se eller gense alle tre programmer af 'Vores vilde verden' på TV 2 PLAY.