Per Pallesen om Morten Grunwald: - Jeg savner ham utroligt meget

Morten Grunwald er død 83 år gammel efter længere tids sygdom.

De fleste danskere vil huske Morten Grunwald som Benny fra Olsen-banden. 

Men hans kollegaer og venner vil også huske Morten Grunwald for hans personlighed og betydning for dansk teater. 

Skuespilleren Per Pallesen var en nær ven af Morten Grunwald. De boede tæt på hinanden og spillede tennis sammen hver lørdag morgen gennem 38 år. 

I år har de 'guldbryllup' som venner.

Per Pallesen beskriver Morten Grunwald som kompromisløs – både som menneske og kunstner.

- Han syntes kun, at det var bedste var godt nok både på film og teater. Jeg kender ikke nogle mennesker, der så så meget film, teater og kunst, som han gjorde, siger han.

Som ven var han også et menneske med kant.

- Vi spillede tennis sammen, og engang lavede jeg en helflugter, der ramte Morten lige i skridtet, og han bankede hælene ned i tennisbanen og sagde: Av for satan, det kan du ikke være bekendt. Du er ikke min ven længere, siger Per Pallesen med et grin og tilføjer:

- Det er sådan nogle ting, man pludselig husker.

De to venner havde sidst kontakt på sms for fire dagen siden.

- Han var en fantastisk god ven, og jeg savner ham utroligt meget. Vi vidste alle, at det gik den forkerte vej, men at det gik så hurtigt, ved man jo aldrig, siger Per Pallesen. 

Venner fra Matador

Skuespillerinden Susse Wold, 79 år, der spillede sammen med Morten Grunwald i blandt andet Matador, er også berørt af hans død.

Hun besøgte ham for tre dage siden, hvor de drak et glas vin og hyggede sig sammen.

- Det var en stor glæde, og det betød meget for mig at have den stund med Morten for tre dage siden. Vi hyggede os, og han virkede frisk, fortæller Susse Wold.

Østre Gasværk er hans fortjeneste

Waage Sandø spillede sammen med Morten Grunwald i julekalenderen ’Jul på Slottet’ i 1986, hvor Grunwald spillede kongen på slottet. Waage Sandø er blandt andet kendt for sine roller i ’Rejseholdet’, ’Krøniken’ og i flere tv-julekalendere.

- Først og fremmest er det værd at erindre, at det var ham, der fik hele gasværket (Østre Gasværk Teater red.) - som er et vidunderligt teaterrum – op at stå dengang. Det er virkelig hans fortjeneste, siger Waage Sandø.

Fra 1989 til 1998 var Morten Grunwald teaterleder på Østre Gasværk Teater i København.

Ligesom de fleste danskere er det også rollen som Benny i Olsen-banden, der vil stå tydeligst i Waage Sandøs hukommelse.

- Der er ikke noget, der udtrykker Morten Grunwald i ord bedre end Olsen-banden-filmene, hvor han spiller den vidunderlige, fornøjelige rolle som Benny. Der ser vi en skuespiller i fuld udfoldelse, hvor han skabte en figur, der vil blive stående, siger Waage Sandø.

Morten Grunwald sov stille ind onsdag aften på Sankt Lukas efter et længere forløb med lungekræft.