Danskerne: Unge skal flytte tidligere hjemmefra
Over halvdelen af danskerne mener, at unge skal flytte hjemmefra inden de fylder 21, men det kan få konsekvenser, advarer eksperter.
Danske unge er blandt de yngste i Europa, når de flytter væk fra forældrene. Den gennemsnitlige dansker forlader mors og fars kødgryder, når de er 21 år. Det viste en undersøgelse lavet af brancheorganisationen Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk i 2018.
Men faktisk synes de fleste, at danske unge burde rykke teltpælene op og finde deres eget sted at bo endnu tidligere.
Aldrig en god ide at flytte for tidligt
56 procent af de adspurgte danskere synes nemlig, at man bør være mellem 18-20 år, når man flytter hjemmefra, mens 36 procent mener, man bør være mellem 21-23 år. Det viser en ny undersøgelse lavet af Megafon for TV 2 i forbindelse med programmet 'Skrub af skat', hvor tre familier forsøger at få deres børn til at flytte hjemmefra.
Men 18-20 år er alt for tidligt at flytte hjemmefra, mener Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea.
- Det kommer bag på mig, og hvis man skal formulere det lidt groft, så er det aldrig en god ide at flytte for tidligt hjemmefra, siger hun.
Det koster nemlig mange penge at bo alene, og det kommer ofte bag på unge, når de flytter hjemmefra, fortæller hun.
- Vi hører tit, at unge nu til dags er forkælede, men det er jeg helt uenig i. Det koster mange penge at bo alene. Man kan ikke leve af SU, når man flytter hjemmefra. Ofte vil huslejen alene være højere end SU’en, siger hun.
Det går dårligt for folk, der flytter tidligt hjemmefra
Det kan være rigtig svært at stå på egne ben, og faktisk viser en undersøgelse fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, red,), at det sjældent går godt, når man flytter meget tidligt hjemmefra som for eksempel 18-årig. Det forklarer familierådgiver og senioranalytiker, Karen Margrethe Dahl.
- De, der flytter tidligst hjemmefra omkring 18-årsalderen, er typisk en meget ressourcesvag gruppe, hvor familierne ikke har råd og plads til dem, siger hun.
Hun er enig med forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen i, at det kan være godt for unge at blive hjemme, til de er lidt ældre end 20 år.
- Der kan være store fordele i at blive boende hjemme. Det kan tage energi og være svært at klare sig godt, hvis man fra en ung alder skal klare sig selv, både økonomisk og praktisk, siger hun.
Danmark er kun overgået af Sverige
Danmark indtager en andenplads over de lande, hvor unge flytter tidligst hjemmefra kun overgået af Sverige, hvor man i gennemsnit er 20,7 år. I Skandinavien er de unge tidligt om at flytte hjemmefra sammenlignet med andre lande i Europa, som for eksempel Italien og Kroatien, hvor gennemsnitsalderen er henholdsvis 30,1 og 31,5 år.
- Selvom vi altid taler om, at der er boligmangel, har vi sammenlignet med flere lande i Sydeuropa langt bedre boligforhold og en lavere ungdomsarbejdsløshed. Det betyder, at det er nemmere at flytte fra sine forældre, siger Karen Margrethe Dahl.
Gode råd til at flytte hjemmefra
Inden man tager springet, pakker flyttekasserne og vinker farvel til sine forældre, er det vigtigt at forberede sig godt. Ifølge Rockwoolfondens udregning, bør man i Danmark have minimum 10.000 kroner efter skat for at kunne bo alene.
- Det er vigtigt, at man ikke er for optimistisk. Man skal følge de forskellige beregninger. Man skal ikke bilde sig ind, at man kan leve for færre penge eller tænke: ”Det går nok”, siger Ann Lehmann Erichsen.
Derudover gælder det om at slå koldt vand i blodet, når man skal til at søge bolig.
- Gå tidligt i gang med at søge bolig og find et sted, der er så billigt som muligt. Hvis den rette og billige bolig ikke lige dukker op, så udskyd flytteprojektet og vent et halvt år. Det er bedre end at tage en forhastet beslutning, siger forbrugereksperten.
Du kan se 'Skrub af skat' på TV 2 onsdag aften klokken 20.50 og på TV 2 PLAY