Nyheder

Nu kan du rette i din forskudsopgørelse – her er en række punkter, du skal huske

Det er tid til at fortælle Skattestyrelsen, hvis der er sket ændringer i din privatøkonomi.

Det er nu, du kan afgøre, om der vanker skattesmæk, penge tilbage, eller om det hele går i nul til næste år.

Fra i dag har du på Skattestyrelsens hjemmeside adgang til din forskudsopgørelse for 2019. Og det er en god idé at tjekke, om dine oplysninger er rigtige.

Forskudsopgørelsen er en slags budget over din indkomst og skat for det kommende år. Det er også her, du kan indberette, hvilke fradrag du mener, at du skal have.

Hvis der sker ændringer i din økonomi, bør du indberette i din forskudsopgørelse, så du løbende betaler den rigtige skat.

De store ændringer, som har betydning for din forskudsopgørelse, omfatter blandt andet ændring i løn, ændring i afstand til dit job, hvis du har købt eller solgt din bolig, eller hvis du er gået på pension, barsel eller deltid.

Se tjeklisten nederst i artiklen.

Lånomlægning er et af de punkter, hvor mange danskere skal være særligt opmærksomme, fortæller Per Ørtoft Jensen, der er revisor og ekspert i personbeskatning hos revisionsselskabet Pwc.

- Det er de færreste, der lægger lånet om hvert eneste år. Lånomlægningen kan være en engangsforestilling, som man ikke er opmærksom på, siger han.

Renteændringer kan give store smæk

Hvis du står over for en rentetilpasning til januar, skal du også være opmærksom på at få ændret din forskudsopgørelse. Det kan nemlig give et stort smæk, når renten er faldet. Det forklarer Brian Stjernholm, der er direktør i den økonomiske rådgivningsvirksomhed uvildige.dk.

- De store smæk, vi har set tidligere, har været folk, der har glemt, at de nu betaler mindre i rente end tidligere, siger han og uddyber:

- Danskere, der eksempelvis rentetilpasser et F5-lån, har haft fast rente i fem år. Men renten var noget højere for fem år siden. De personer vil have færre renteudgifter i det kommende år, så de skal være opmærksomme på, at de ikke forskudsregistrerer med de gamle renteudgifter.

Pensionsfradrag kommer af sig selv

I februar vedtog et flertal i Folketinget en skatteaftale, der blandt andet medførte et ekstra fradrag for indbetalinger til fradragsberettigede pensionsordninger for indbetalinger op til 70.000 kroner om året.

Men besparelsen fra det nye pensionsfradrag får du automatisk via et større fradrag i din årsopgørelse, så du skal ikke foretage dig noget for få gavn af de nye regler.

Ni grunde til at rette forskudsopgørelsen

  1. Mere eller mindre i løn

    Får du mere eller mindre i løn, bør du indberette det. Særligt hvis du bevæger dig over eller under topskattegrænsen.

  2. Hvis du holder op med at arbejde

    Holder du op med at arbejde, går på pension eller efterløn, bør du rette din forskudsopgørelse, så du får betalt den rigtige skat. Skattestyrelsen har hjulpet med en genvej øverst på forskudsopgørelsen. Du kan for eksempel klikke på 'Pensioneret', hvis du er gået på pension.

  3. Du er pensionist

    Udbetaling Danmark udbetaler din pension ud fra din forskudsopgørelse. Er der sket ændringer i din indkomst i løbet af året, skal du derfor rette din forskudsopgørelse, så Udbetaling Danmark får besked.

  4. Du har et kørselsfradrag

    Du kan få kørselsfradrag for de dage, hvor du kører mellem hjem og arbejdsplads, hvis du har mere end 12 kilometer til arbejde. Hvordan du transporterer dig selv er underordnet, men udgifterne må ikke være betalt af din arbejdsgiver. Har du skiftet til et job tættere på og ikke fået ændret dit fradrag, risikerer du et skattesmæk.

  5. Fradrag og renteudgifter

    Renter for lån i bank, sparekasse, forsikringsselskab eller realkreditinstitut er automatisk med på din årsopgørelse, men du skal skrive dem på din forskudsopgørelse.

    Det skal du, fordi forskudsopgørelsen bliver dannet ud fra informationer fra tidligere år, hvor der til årsopgørelsen bliver hentet oplysninger ind fra bankerne og lignende til årsopgørelsen. Er der sket ændringer, vil der ikke blive taget højde for det i forskudsopgørelsen, hvilket kan betyde, at man ender med at skulle betale penge tilbage i skat.

    Få hjælp til at regne dine fradrag ud.

  6. Salg eller køb af bolig

    Hvis du har købt eller solgt din bolig, skal du huske at indberette det til Skattestyrelsen. Dine renteudgifter skal blandt andet justeres. Skriv også flyttedatoen på din forskudsopgørelse, du skal nemlig kun betale ejendomsværdiskat for den periode, du bor i boligen. Det gælder også, hvis du flytter før overtagelsesdagen. Ret desuden dine renteudgifter på forskudsopgørelsen, hvis dine lån ændrer sig.

  7. Start af egen virksomhed

    Har du startet ny enkeltmandsvirksomhed, skal du skrive virksomhedens forventede overskud eller underskud på forskudsopgørelsen. Gør du ikke det, sættes overskuddet automatisk til mellem 50.000 og 100.000 kroner.

  8. Skilsmisse

    Bliver du separeret eller skilt, ophører din sambeskatning med din ægtefælle. Du bliver betragtet som enlig i hele det år, hvor du bliver separeret eller skilt, uanset hvornår på året det sker, skriver Skattestyrelsen.

  9. Udlejning

    Lejer du for eksempel din bil, bolig eller anden ejendom ud, skal det også registreres.

Kilde: Skat.dk