Det skal der ske i svindelsagen mod Britta Nielsen

Britta Nielsens forsvarsadvokat siger til TV 2, at hans klient ikke har været på flugt. Hun har i lang tid ønsket at komme hjem til Danmark.

Den svindelsigtede Britta Nielsen blev efter et retsmøde torsdag formiddag dansk tid sat på et fly samme aften i lufthavnen i Johannesburg i Sydafrika med kurs mod Danmark.

Destinationen er i første omgang Københavns Lufthavn, erfarer TV 2.

Når den 64-årige kvinde sætter sine fødder på dansk grund, vil hun blive anholdt af politiet.

Det er endnu uvist, hvor langt den svindelsigtede Britta Nielsen er kommet på sin rejse.

Der ligger dog fast, at Britta Nielsen skal afhøres inden for 24 timer efter anholdelsen og stilles for en dommer i et grundlovsforhør, hvor det skal afgøres, om hun skal varetægtsfængsles.

- Hvis grundlovsforhøret bliver afholdt fredag, vil det finde sted i Københavns Byret, og lørdag vil det afvikles i Retten på Frederiksberg, siger TV 2s retsreporter Janni Pedersen og uddyber:

- I grundlovsforhøret vil hun blive konfronteret med de anklager, der findes imod hende, og herfra er det op til en dommer at tage stilling til, hvorvidt hun skal varetægtsfængsles eller ej. Man må formode, at anklagemyndigheden vil begære hende varetægtsfængslet, for alt andet lige har hun jo vist, at hun er i stand til at stikke af, når hun er under efterforskning.

Senest 24 timer efter anholdelsen skal Britta Nielsen stilles for en dommer.

Om grundlovsforhøret vil blive afholdt for lukkede døre, er endnu uvist, men intet tyder på, at det bliver for dobbeltlukkede døre, fortæller Janni Pedersen.

- Derfor kommer vi i retslokalet til at høre, hvad den konkrete sigtelse handler om, og hvordan Britta Nielsen stiller sig til anklagerne imod hende, siger hun.

Løsladt i retten

Britta Nielsen har været internationalt efterlyst siden 9. oktober, hvor det blev offentligt kendt, at hun var mistænkt for gennem en 16-årig periode at svindle for mindst 111 millioner kroner i Socialministeriet.

Den 64-årige kvinde blev efterfølgende anholdt 5. november omkring klokken 05.30 i en hotellejlighed i bydelen Sandton i Johannesburg, Sydafrika, efter danske og sydafrikanske politimyndigheder igennem længere tid havde været på jagt efter hende.

Torsdag blev hun stillet for retten i Randburg Magistrate Court i Johannesburg. På retsmødet besluttede en dommer at løslade Britta Nielsen, så hun efter eget ønske kunne udleveres og sendes hurtigst muligt hjem til Danmark.

Forsvarer: - Ikke på flugt

Britta Nielsens forsvarer, advokat Nima Nabipour, siger fredag til TV 2, at den 64-årige svindelmistænkte kvinde - efter hans opfattelse - ikke har været stukket af fra myndighederne.

- Min klient har ikke været på flugt. Hun har rigtig gerne villet komme til Danmark i lang, lang tid, siger han.

Nima Nabipour ønsker imidlertid ikke at fortælle, hvad årsagen er til, at hans klient opholdt sig i et velhaverkvarter i Johannesburg

Men Nima Nabipour ønsker imidlertid ikke at fortælle, hvad årsagen er til, at hans klient har opholdt sig i et velhaverkvarter i Johannesburg.

Hvorvidt Britta Nielsen nægter eller erkender sig skyldig i anklagerne mod hende, vil forsvarsadvokaten fredag heller ikke udtale sig om.

Hvis Britta Nielsen er på dansk jord fredag, vil det være en verdensrekord i udleveringssager

Henning Bang Fuglsang Sørensen, lektor i international strafferet, SDU

Ekspert: - Yderst usædvanligt

Det er yderst usædvanligt, at den svindelsigtede Britta Nielsen kan forlade Sydafrika og flyve hjemad, blot tre dage efter hun blev anholdt.

Det siger Henning Bang Fuglsang Sørensen, der er lektor i international strafferet på SDU, til TV 2.

Han kalder det en utrolig hurtig udlevering.

- Hvis Britta Nielsen er på dansk jord fredag, vil det være en verdensrekord i udleveringssager, siger han.

Eksperten i strafferet tolker den hurtige afslutning af sagen i Sydafrika som et udtryk for et ekstremt tæt og godt samarbejde mellem dansk og sydafrikansk politi.

- Danmark har formentlig trukket den internationale arrestordre på hende tilbage. Derfor sagde dommeren også, at Britta Nielsen var løsladt. Hun vælger frivilligt at tage en bil til lufthavnen og stige ombord på et fly hjem, siger Henning Bang Fuglsang Sørensen.

Han vurderer, at sagen ellers ville have taget adskillige måneder - baseret på andre sager af samme type.

- En sag som denne kører igennem landenes diplomatiske kanaler. Derfor er det normalt en meget tung og administrativ bureaukratisk procedure, siger Henning Bang Fuglsang Sørensen.

Dansk mand også på vej hjem

Britta Nielsen blev torsdag eskorteret til lufthavnen i Johannesburg af betjente fra Interpol. Herfra er det danske politibetjentes ansvar at følge hende hjem til Danmark.

En dansk mand, som ligeledes har været anholdt i Sydafrika i forbindelse med svindelsagen, blev torsdag også sendt med et fly mod Danmark.

Manden er sigtet for groft hæleri ved at have modtaget værdier for mindst 3,6 millioner kroner, herunder ejendomme og penge, af Britta Nielsen. Han er beskyttet af et navneforbud.

Desuden er to kvinder også sigtet i sagen.

Svindel gennem 16 år

Britta Nielsen var i 40 år ansat i Socialstyrelsen. Hun er mistænkt for at have udnyttet sin stilling til at overføre store pengebeløb til sin egen konto over en årrække fra de såkaldte satspuljer, der er beregnet til projekter og støtte til samfundets mest udsatte borgere.

I alt mistænkes hun for at have svindlet Socialstyrelsen for mindst 111 millioner kroner.

Svindlen skal have foregået i Socialstyrelsens tilskudsadministration i perioden fra 2002 til 2018. Der er foregået over 274 udbetalinger fra satspuljemidler til Anna Britta Troelsgaard Nielsens private konti.

TV 2 har fundet frem til, hvordan Britta Nielsen igennem årene har brugt penge på blandt andet dyre heste i Tyskland og Holland, en ødegård i Sverige og på ejendomme i Sydafrika.

Underslæb i Socialstyrelsen

  1. 2018

    1. I forbindelse med en intern kontrol i Tilskudsadministrationen i Socialstyrelsen konstateres der fejl i udbetalingen af tilskudsmidler.

    2. Det konstateres, at der ikke er tale om almindelige fejl, og Socialstyrelsen undersøger derfor uregelmæssighederne nærmere.

    3. Socialstyrelsen indhenter og undersøger forskellige data med henblik på at få klarlagt årsagen til uregelmæssighederne i tilskudsudbetalingerne.

    4. Socialstyrelsen modtager data, som viser, at der er grundlag for en begrundet mistanke om, at en medarbejder uberettiget har tilegnet sig større beløb i forbindelse med sit arbejde i Tilskudsadministrationen.

       

      Socialstyrelsen orienterer straks departementet om mistanken.

       

      Ministeren orienteres kort mundtligt om, at der foreligger mistanke om uberettiget tilegnelse af tilskudsmidler.

    5. Socialstyrelsen anmelder medarbejderen til Fyns Politi. Sagen er senere overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

       

      Departementet og Socialstyrelsen igangsætter en intern undersøgelse af sagen, og der søges bistand til såvel den revisionsmæssige og den juridiske håndtering af sagen.

    6. Efter en skriftlig høring bortviser Socialstyrelsen medarbejderen.

       

      Ministeren orienteres skriftligt om sagen samt om de initiativer, der er iværksat for at få klarlagt sagens omfang.

    7. Ministeren orienteres skriftligt om de helt foreløbige resultater af den interne undersøgelse.

    8. Den interne undersøgelse viser, at der med stor sandsynlighed er tale om, at den nu tidligere medarbejder uberettiget har tilegnet sig et betydeligt millionbeløb.

    9. Der tages initiativ til at iværksætte en ekstern revisionsundersøgelse og en ekstern advokatundersøgelse.

       

      Ministeren orienteres skriftligt om de seneste foreløbige resultater af den interne undersøgelse.

    10. Ministeren orienterer fortroligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg om sagen.

    11. Sø- og Handelsrettens skifteret tager kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

    12. De interne undersøgelser peger på, at den tidligere medarbejder har misbrugt sin stilling til uberettiget at tilegne sig tilskudsmidler for i alt cirka 111 millioner kroner.

    13. Ministeren orienterer fortroligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg om status i sagen.

       

      Den interne undersøgelse afsluttes, og de to eksterne undersøgelser igangsættes.

    14. Ministeren orienterer offentligheden om sagen.

    15. Ud over Britta Nielsen er tre andre sigtet for groft hæleri i forbindelse med sagen om svindel for 111 millioner kroner i Socialstryelsen. Det drejer sig om to kvinder og en mand.

    16. Politiet beslaglægger endnu en bolig i Hvidovre i forbindelse med svindlen for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen. Det viser dokumenter, som TV 2 er kommer i besiddelse af. Beslaglæggelsen fandt sted 17. oktober.

    17. Britta Nielsen rejste ind i Sydafrika 23. september med et fly fra den schweiziske by Zürich. Det kan Ekstra Bladet bekræfte, da mediet er kommet i besiddelse af fortrolige rejsedokumenter.

    18. Manden, der er sigtet i sagen om svindel for 111 milioner kroner fra Socialstyrelsen, bliver anholdt i Sydafrika i Johannesburg Internatioal Airport. Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet, og der var en international arrestordre på ham. 

    19. Bagmandspolitiet modtog allerede i 2012 en underretning om, at der var foretaget en række mistænkelige transaktioner fra en konto i Social- og Integrationsministeriet til konti, der tilhører den svindelmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen. Hun er mistænkt for at bedrage Socialstyrelsen for 111 millioner kroner.

      Bagmandspolitiet efterforskede imidlertid ikke sagen om de mistænkelige overførsler, men nøjedes med at underrette Skat som en sag om mulig skattesnyd.

    20. Den svindelmistænkte Britta Nielsen bliver anholdt i en lejlighed i Johannesburg, Sydafrika.

    21. En sydafrikansk dommer beslutter på et retsmøde i Randburg Magistrate Court i Johannesburg at løslade Britta Nielsen, så hun efter eget ønske kan udleveres og sendes hurtigst muligt hjem til Danmark med eskorte fra dansk politi.

       

    22. En dansk mand, der også er sigtet for groft hæleri i sagen om svindel fra Socialstyrelsen, bliver i retten i Sydafrika løsladt. Manden bliver udleveret til Danmark og sendes hurtigst muligt hjem til landet med eskorte fra dansk politi.

Kilde: Børne- og Socialministeriet