Britta Nielsen vender hjem | 12 dræbt på amerikansk bar | Trumps nye justitsminister

16x9
Anna Britta Troelsgaard Nielsen kunne i princippet forlade retten i Johannesburg som en fri kvinde. Foto: Phill Magakoe / Ritzau Scanpix

Anne Britta Troelsgaard Nielsen kunne forlade retten i Sydafrika som en fri kvinde.

Danmark og Sydafrika er nemlig blevet enige om en "højst usædvanlig" udleveringsaftale, som flere eksperter formulerer det over for TV 2. Læs meget mere om den aftale og torsdagens øvrige guldklumper lige her.

Britta Nielsen er (kortvarigt) en fri kvinde

Og lad os da endelig lægge ud i Sydafrika, hvor en tovtrækning om udlevering af den svindelmistænkte Anne Britta Troelsgaard Nielsen var spået til at tage flere måneder. I stedet tog det præcis tre dage.

I retten i Johannesburg blev det nemlig i dag besluttet at udlevere både Britta Nielsen og en mandlig medsigtet, der blev anholdt i sidste uge, til Danmark. Formelt set er der sket det, at Danmark faktisk har trukket anmodningen om udlevering tilbage, og at de to sigtede dermed rejser "frivilligt" hjem.

Den hælerisigtede medskyldige i sagen mod Britta Nielsen i retten i Sydafrika torsdag.
Den hælerisigtede medskyldige i sagen mod Britta Nielsen i retten i Sydafrika torsdag. Foto: TV 2

Det betyder altså, at Britta Nielsen i princippet forlod retsbygningen som en fri kvinde, men hun vil blive sat på et fly senere i aften og vil altså komme til at stå til ansvar for sine formodede forbrydelser herhjemme. Hun vil blive anholdt af dansk politi i det øjeblik, hun sætter fødderne på dansk jord.

Og det er meget usædvanligt, at det er gået så stærkt, siger lektor i international ret ved Syddansk Universitet Henning Fuglsang Sørensen. Han tolker det som et tegn på et godt samarbejde med sydafrikansk politi.

Ny justitsminister i USA

Matthew Whitaker, Trumps justitsminister efter fyringen af Sessions.
Matthew Whitaker, Trumps justitsminister efter fyringen af Sessions. Foto: Allison Shelley / Ritzau Scanpix

Nuvel, det er på sin vis gårsdagens nyhed, for det var reelt onsdag aften, at Donald Trump valgte at fyre sin justitsminister Jeff Sessions, som han flere gange har både hånet og kritiseret for rullende kameraer.

Men den skal alligevel med i dagens overblik, for i løbet af torsdagen er det strømmet ind med reaktioner på den højtprofilerede fyring og ikke mindst valget af Matthew Whitaker som stedfortrædende justitsminister.

Centralt i hele balladen er nemlig specialanklager Robert Muellers undersøgelse af Trump-kampagnens mulige samtaler/flirteri/samarbejde med Rusland under valgkampen i 2016 - en undersøgelse, der i yderste konsekvens kan koste Trump jobbet, da fremmede magter ikke må blande sig i amerikanske valgkampe.

Jeff Sessions har af flere omgange nægtet at blande sig i undersøgelsen, hvilket har gjort Trump meget vred. Og Sessions' næstkommanderende, Rod Rosenstein, er manden, der er direkte ansvarlig for Muellers ansættelse. Og ifølge kutymen burde det have været Rosenstein, der overtog jobbet efter Sessions' fyring.

I stedet har Trump altså valgt Matthew Whitaker, der af TV 2s Jesper Steinmetz beskrives som 'præsidentens mand' og som værende meget kritisk over for Muellers undersøgelse.

- Robert Muellers undersøgelse kan fremadrettet blive obstrueret. Der er grund til at være bekymret for undersøgelsen i den form, som den har nu, siger Jesper Steinmetz.

12 dræbt på bar i Californien

TO
TO Foto: David Mcnew / Ritzau Scanpix

Vi bliver i USA og vender blikket mod landets vestlige kyst, der i dag blev ramt af endnu et i den endeløse række af masseskyderier.

Af ukendte årsager gik den 28-årige eks-soldat Ian David Long ind på Borderline Bar & Grill i Thousand Oaks i det sydlige Californien, hvor han begyndte at skyde omkring sig med sin lovligt indkøbte Glock-pistol.

Mindst 30 skud, der kostede 12 personer livet, blev affyret, inden Ian David Long tog sit eget liv.

En af de dræbte er en betjent, men vi ved endnu ikke noget om de øvrige ofre. Ifølge barens hjemmeside var der et arrangement for unge studerende i gang, da tragedien fandt sted natten til torsdag lokal tid - formiddag dansk tid.

Henrik Sass Larsen kritiserer konventioner

- Menneskerettighedsdomstolen er noget af det mest ødelæggende for menneskerettigheder.

Sådan lød det meget kontant fra Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i programmet 'Pind og Sass' på TV 2 News. Han mener, at flere af de internationale konventioner, som Danmark er med i, er dårlige for os.

Gruppeformanden gav sågar konventionerne skylden for, at der er kommet flere ekstreme partier i europæisk politik, fordi midterpartierne er "nødt til at stå og forsvare det hele vejen igennem".

- Vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale konventioner og domstole. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen kan få herredømmet over det, sagde han i programmet.

Efter programmet understregede S-formand Mette Frederiksen, at partiet ikke mener, at Danmark skal forlade nogen konventioner, og siden har Henrik Sass Larsen tweetet, at det synes han bestemt heller ikke.

Samuelsen går i Grünfelds fodspor

Det er under en måned siden, at Alternativets Niko Grünfeld måtte trække sig som kulturborgmester i København i kølvandet på flere belastende afsløringer. Blandt dem, at han havde brugt 130.000 skattekroner på at indrette sit borgmesterkontor.

Sagen burde nok have sendt en advarsel til det politiske Danmark, man alligevel har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), for nylig også været på lidt af en indkøbstur.

Designermøbler, lamper og meget andet skulle der købes til Samuelsens nye kontor, der også lige skulle fikses af håndværkere og arkitekter. Samlet pris for skatteborgerne: 298.000 kroner.

Udenrigsminister Anders Samuelsen taler i telefon på sit kontor, inden det blev renoveret.
Udenrigsminister Anders Samuelsen taler i telefon på sit kontor, inden det blev renoveret. Foto: Emil Hougaard / Scanpix Denmark

Det viser en aktindsigt, Politiken har fået, og oppositionen har naturligvis haft en pragtfuld dag med at latterliggøre Samuelsen. Ikke mindst, da hans parti gang på gang ønsker en mindre offentlig sektor.

- Liberal Alliance er et parti, der i den grad slår sig op på, at vi skal passe på danskernes penge, og at alle dem, der er på overførselsindkomst, skal have strammet tommeskruerne. Men Anders Samulesen er sgu selv på overførselsindkomst. Jeg synes, at han skulle omgås offentlige midler noget mere samvittighedsfuldt, end han gør, siger SF's Karsten Hønge. Du kan læse mange flere forargede kommentarer her.

Anders Samuelsen skriver i en skriftlig kommentar, at "kontoret trængte til et mere moderne udtryk".