Nyheder

Voksne gav 15-årig cigaretter - dårlig moral, siger minister

Voksne bærer et ansvar, så de skal ikke give cigaretter til unge under 18 år, lyder det fra sundhedsministeren og justitsministeren.

- Det er udtryk for dårlig moral.

Så kontant er udmeldingen fra justitsminister og konservativ formand Søren Pape Poulsen. Han reagerer på, at voksne giver cigaretter til et barn på gaden.

TV 2 har testet, hvor nemt en 15-årig pige kan få cigaretter af voksne rygere på strøget i København. På tre timer spurgte pigen 36 voksne, og 19 af dem gav hende en cigaret – altså mere end halvdelen.

- Det er hamrende usundt at ryge. Folk får kræft af det. Man dør af det, og det skal man ikke give til børn, siger Søren Pape Poulsen.

Flere unge tænder cigaretter

Hver dag begynder 40 unge under 18 år at ryge i Danmark. Desuden ryger 16 procent af de unge mellem 16 og 24 år dagligt. For 5 år siden var det 13 procent, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Derfor giver TV 2s eksperiment frustrationer hos Kræftens Bekæmpelse.

- Det er en misforstået måde, at de voksne vil gøre pigen en tjeneste på. De gør hende jo netop ikke en tjeneste, fordi de samtidig øger hendes risiko for at få kræft, siger projektchef Niels Them.

Kulturændring

Der er behov for en kulturændring, hvis vi skal undgå, at børn og unge ryger, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby

- Så handler det om, at vi alle sammen tager ansvar. Det gælder både forældre, de unge selv og forbipasserende på strøget, siger sundhedsministeren.

Også Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, placerer et ansvar hos de voksne på gaden.

- Hvis man overlader en cigaret til en person under 18 år på gaden uden at reflektere over alvoren, så synes jeg, der er rigtig mange voksne, der har et problem i Danmark, siger han.

Børn må ikke købe cigaretter

Som loven er i dag, skal man være 18 år for at købe cigaretter i butikkerne. Til gengæld er det ikke ulovligt at give en cigaret til et barn på gaden. Derfor er forsøget tankevækkende, synes Niels Them fra Kræftens Bekæmpelse.

- Vi gør meget for, at butikkerne skal håndhæve loven, men det er jo ligegyldigt, hvis et barn kan gå ud på gaden og få cigaretter af voksne, siger han.

Intet forbud på vej

Alligevel vil hverken sundhedsministeren, justitsministeren eller socialdemokratiet forbyde, at voksne giver en cigaret til et barn på gaden. De peger i stedet på andre løsninger.

- Jeg ser gerne, at vi sætter priserne op på cigaretter, og at vi fuldstændig forbyder rygning i skoletiden. Vi er simpelthen nødt til at gøre noget, siger Søren Pape Poulsen.

Butikkernes salg af cigaretter står øverst på sundhedsministerens dagsorden.

- Vi har lige nu et lovforslag i Folketinget, hvor vi fordobler straffen for at sælge cigaretter til børn og unge. Vi lægger også op til, at en butik kan miste retten til at sælge tobak. Det signal i loven skal jo gerne lejre sig i hele befolkningen, siger Ellen Trane Nørby til TV 2.