TV 2 tester: Vil voksne give en cigaret til en 15-årig?
Et eksperiment på gaden i København vækker frustration hos Kræftens Bekæmpelse
TV 2 har testet, hvor løst cigaretterne ligger i lommerne på voksne danskere ved at sende en 15-årig pige på gaden i København for at købe en cigaret.
I løbet af tre timer spurgte testpersonen 36 voksne, der røg på gaden, og mere end halvdelen af de voksne sagde ja.
Hele 19 cigaretter lykkedes det 15-årige Anna Lina Friis Egholm at få. Hver gang tilbød hun fem kroner for cigaretten, men langt de fleste voksne gav hende bare en cigaret uden at få penge retur.
- Jeg nåede faktisk at tænke, at hun var lidt ung, indrømmer 25-årige Rasmus Ehlers. Han var blandt dem, der gav den unge pige en cigaret på gaden.
- Det er ikke særlig smart, men samtidig kan jeg ikke rigtig tage ansvar for det, siger Rasmus Ehlers.
Også 23-årige Josephine Almind gav en cigaret. Havde hun givet cigaretten til pigen, hvis hun havde vidst, at pigen var 15 år?
- Det moralske svar er jo nok nej, men jeg tror ikke, at jeg havde tænkt over det desværre, erkender Josephine Almind.
Fælles ansvar at undgå unge rygere
Forsøget vækker frustration hos Kræftens Bekæmpelse.
- Hvis vi skal nå en røgfri fremtid, så er det et fælles ansvar. Derfor er det frustrerende at se, hvor let pigen får cigaretter på gaden, siger Niels Them, der er projektchef for tobaksforebyggelse.
Det er en misforstået måde, at de voksne vil gøre pigen en tjeneste på, siger Niels Them.
- De gør hende jo netop ikke en tjeneste, fordi de samtidig øger hendes risiko for at få kræft.
Tankeløst af de voksne
TV 2 har også vist videooptagelserne til Charlotta Pisninger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse.
- Det er tankeløst af de voksne. Det kan virke uskyldigt i situationen, men de har et etisk ansvar for at undgå at udklække nye, unge rygere, siger Charlotta Pisninger.
Hun undrer sig over, at de voksne primært tænker på at hjælpe en ung, der mangler en cigaret her og nu.
- I stedet burde de tænke langsigtet og se, at den unge kan blive afhængig af cigaretterne, siger hun.
16 procent af de unge mellem 16 og 24 år ryger dagligt. For fem år siden var det 13 procent, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.
Derfor bør det være endnu sværere for unge at få adgang til cigaretterne, mener Charlotta Pisninger.
Børn må ikke købe cigaretter
Som loven er i dag, så skal man være 18 år for at købe cigaretter i butikkerne. Til gengæld er det ikke ulovligt at give en cigaret til et barn på gaden. Derfor er forsøget tankevækkende, synes Niels Them fra Kræftens Bekæmpelse.
- Vi gør meget for, at få butikkerne til håndhæver loven, men det er jo ligegyldigt, hvis et barn kan gå ud på gaden og få cigaretter af voksne, siger han.
Niels Them synes, det er oplagt at lave en kampagne målrettet voksne, der giver børn cigaretter. En lignende kampagne kører lige nu i Skotland under hashtagget #notafavour.
For ung til cigaretter
Ud af de 36 voksne, som blev spurgt om cigaretter på gaden i København, så var der kun tre, der spurgte efter pigens alder. Da hun svarede 15 år, så sagde de alle tre nej.
- Da hun sagde 15 år, så gik jeg bare videre. Det er uforskammet at give eller sælge cigaretter til de unge, siger Alex Petrovych.
Også Juan Gomes afviste pigen, da han hørte, at hun er 15 år.
- Jeg synes, det er godt at sætte fokus på den opførsel. Vi voksne har et stort ansvar for at sige til de unge, at de ikke skal ryge, siger Juan Gomes.
Hver dag begynder 40 unge under 18 år at ryge i Danmark, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.