Samtykke til sex skal hjælpe voldtægtsofre

16x9
Center for voldtægt- og voldsramte på Rigshospitalet modtager nogle af ofrene for voldtægt Foto: Mogens Flindt / Scanpix Danmark

I flere europæiske lande er sex uden samtykke voldtægt.

Flere vil anmelde en voldtægt, og flere vil blive dømt, hvis loven ændres, så sex kræver, at begge parter enten med ord eller handling har vist, at de har lyst.

Det mener Amnesty International, der onsdag er vært ved en konference på Christiansborg om den danske voldtægtslovgivning.

Ifølge organisationen halter dansk lov efter en række andre europæiske lande, som har indført et krav om samtykke til sex.

- Den danske lov bygger på et forældet kvindesyn, hvor kvindens krop er tilgængelig, indtil hun har sagt nej eller kæmpet imod, siger Helle Jacobsen, der er programleder for køn i Amnestys danske afdeling.

Og det er problematisk, fordi de fleste ofre hverken skriger eller kæmper imod. Et nyere svensk studie viser, at syv ud af ti ofre bliver så bange, at de er ude af stand til at reagere.

Det kan være en af forklaringerne på, at mange mister troen på, at gerningsmanden kan blive dømt og derfor opgiver at indgive en anmeldelse.

Tal fra Justitsministeriet viser, at hvor der hvert år anslås at være cirka 5100 voldtægter og forsøg på voldtægt, er der 700-900 anmeldelser og 60-70 domme.