Nyheder

Rusland: Vi svarer igen, hvis USA udvikler missiler

Rusland siger, at de er tvunget til at genoprette den militære magtbalance, hvis USA udvikler mellemdistanceraketter.

Kreml svarer mandag igen på USA’s bebudede farvel til nedrustningsaftalen mellem de to stormagter. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Russerne vil have forklaring på amerikanernes udmelding, og den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at regeringen i Moskva forventer en forklaring på USA's planer om at vinke farvel til den såkaldte INF-traktat. 

Samtidig fortæller Kreml-talsmand Dmitry Peskov, at USA’s melding betyder, at Rusland vil føle sig tvunget til at svare igen og "genoprette den militære magtbalance", hvis Trump gør alvor af meldingen og begynder at udvikle nye raketter. 

Donald Trump meddelte lørdag, at USA vil trække sig fra traktaten, der forbyder enhver opstilling af mellemdistanceraketter.

- Sådanne tiltag kan gøre verden til et mere farligt sted, lød det fra Peskov ifølge Reuters.

Rusland: USA har undermineret aftale

INF-aftalen, der står for Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, blev indgået i 1987 af USA's daværende præsident, Ronald Reagan, og den sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov.

Aftalen forbyder Rusland og USA at opstille mellemdistanceraketter og blev set som et stort skridt mod normalisering af forholdet mellem Øst og Vest ved afslutningen af Den Kolde Krig.

Siden har begge lande beskyldt hinanden for at bryde INF-aftalen. Trump præsenterede sin plan lørdag ved et vælgermøde i Nevada.

Han hævder, at Rusland allerede bryder vilkårene i aftalen. Han præciserede dog ikke, hvordan det er sket.

- Vi vil ophæve aftalen, og så vil vi udvikle våbnene, sagde Trump og tilføjede, at det sker, hvis Rusland og Kina ikke går med til at lave en ny aftale.

Rusland afviser at have brudt aftale

Ruslands talsmand Peskov nægtede ifølge Reuters mandag, at Rusland har forbrudt sig mod aftalen. Han tilføjede, at det i stedet er USA, der har gjort sit for at underminere den.

- Putin har mange gange sagt, at USA de facto har gjort tiltag, der underminerer aftalens ordlyd, sagde Peskov i reference til blandt andet et amerikansk antimissilsystem, der kan ødelægge både kort- og mellemdistanceraketter.

Europæiske lande opfordrer til aftale

Den tyske regering beklagede mandag i en officiel udtalelse Donald Trumps beslutning om at trække sig fra atomnedrustningsaftalen.

- NATO-landene må nu sætte sig sammen og undersøge konsekvenserne af den amerikanske beslutning, sagde Steffen Seibert, der er den tyske regerings talsmand, på en pressekonference.

Den franske præsident Macron har efter weekenden været i kontakt med Trump over telefonen. Her understregede han vigtigheden af en aftale om atomvåben efter Den Kolde Krig.

- Præsidenten påpegede vigtigheden af traktaten særligt i forhold til europæisk sikkerhed og vores strategiske stabilitet, siger præsidentens kontor efter opkaldet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Sådan lyder også opfordringen fra EU-Kommissionens talskvinde, Maja Kocijancic.

- USA og Rusland er nødt til at blive i en konstruktiv dialog for at bevare denne traktat og garantere, at den er helt og kontrolleret implementeret, siger hun.

INF-aftalen forbyder missiler med en rækkevidde på 500 til 5500 kilometer. Da aftalen blev indgået i 1987, blev 1850 sovjetiske missiler og 850 amerikanske destrueret.