Karin Suhr, direktør for Nordlab, sendte denne mail til Fødevarestyrelsen den 14. september 2018.
Operation X

Optog sin chef i skjul og afslørede fiskefabrik i listeria-fusk

Hun anmeldte sin arbejdsplads til myndighederne flere gange, men der skete intet. Morten Spiegelhauer fra 'Operation X' fortæller her historien:

- Du vil ikke tro dine egne ører, nĂĄr jeg fortæller dig, hvad der foregĂĄr, siger Karin Silva. 

Hun er tydeligt nervøs, da jeg møder hende lidt uden for Hirtshals' industrihavn. Vi har aftalt at mødes, fordi hun har informationer om sin arbejdsplads Jelex Seafood, som hun gerne vil vise mig. Hendes stemme ryster, mens hun fortæller. 

- Du ved, at bakterien listeria kan være meget farlig. Men fabrikken forfalsker deres listeria-attester, siger hun og viser mig to attester, som hun har taget med til mig. 

Den ene er en positiv attest, der viser, at der er fundet listeriabakterier i en sending laks fra Jelex Seafood. Den anden attest viser, at der ikke er fundet listeria i det selv samme parti laksekød. 

- Jeg sĂĄ, at han ændrede attesten, der var lavet som en pdf-fil, om til Word-dokument og begyndte at ændre pĂĄ den. SĂĄ jeg besluttede mig for at gøre noget, fortæller Karin Silva.

Myndighederne reagerede ikke

I slutningen af marts i ĂĄr anmeldte Karin Silva sagen til Fødevarestyrelsen. Hun gjorde det i første omgang anonymt, men da der ikke skete noget ved det, skrev hun til dem igen to mĂĄneder senere. Denne gang sendte hun sit fulde navn med og gjorde Fødevarestyrelsen opmærksom pĂĄ, at hun arbejdede i virksomheden.

- Jeg skrev til Fødevarestyrelsen og forklarede sagen og sendte dem alle beviserne. De svarede mig ikke, siger Karin Silva. 

Og til hendes store forbløffelse kom myndighederne stadigvæk ikke pĂĄ kontrolbesøg pĂĄ fabrikken. Derfor sendte hun ogsĂĄ en anmeldelse til politiet. 

Da vi mødes lidt uden for Hirtshals i juni mĂĄned, har Karin Silva ikke hørt fra Fødevarestyrelsen. Det er ikke lykkedes hende at trænge igennem, og derfor har hun taget kontakt til 'Operation X'.  

- Hvad nu hvis der er nogen, der spiser laksen og bliver syge? Nogen mĂĄ stoppe det, han har gang i, siger hun.

Har solgt laks til Sunset og Molslinjen

En del af Jelex Seafoods forretning er at opkøbe laks fra andre fiskevirksomheder, behandle fisken og sælge den videre til en lang række kunder i store dele af verden - herunder også i Danmark.

Her i landet har den nordjyske virksomhed blandt andet solgt laks til Molslinjen, fastfood-restauranten Sunset Boulevard og til en række cafeer, sandwichbarer og andre virksomheder. Fisken er blandt andet blevet brugt i sandwiches og salater. 

Det er ikke usædvanligt, at kunderne beder om at fĂĄ laksen testet for listeria. For det kan nemlig fĂĄ alvorlige konsekvenser, hvis man spiser mad, der er inficeret med listeria-bakterier, forklarer professor i fødevaresikkerhed ved Københavns Universitet, Hanne Ingmer.

- Hvis den kommer ned i vores tarm, kan den passere tarmvæggen og sprede sig i vores krop. Den kan give aborter hos gravide og give infektioner i hjernen. Den er en af de værste - hvis ikke den værste - fødevarebĂĄrne bakterie, fordi den er i stand til at slĂĄ os ihjel, forklarer Hanne Ingmer.

Optog samtale med direktøren

Direktøren og ejeren af Jelex Seafood hedder Jens Elsnab, og dagen efter mit møde med Karin Silva skal hun til samtale hos direktøren. 

Mødet skal handle om, hvordan det gĂĄr med hendes salg, men jeg aftaler med Karin, at hun ogsĂĄ vil forsøge at komme ind pĂĄ de falske listeria-attester for at se, om hun kan fĂĄ Jens Elsnab til at tale om, hvordan det foregĂĄr, nĂĄr han sender attesterne ud til sine kunder. Jeg giver hende derfor en diktafon med, som hun kan skjule under sin trøje. 

Det lykkes Karin Silva at dreje samtalen ind pĂĄ forfalskningen, og hendes chef bekræfter, at det er sket. 

I samtalen antyder Jens Elsnab sĂĄgar, at den forfalskning, som Karin Silva har opdaget, hverken er det første eller eneste eksempel pĂĄ, at Jelex Seafood laver falske listeria-attester.

Direktøren giver udtryk for, at det ikke er noget problem, sĂĄ længe kunderne varmebehandler fisken og pĂĄ den mĂĄde dræber bakterierne. 

Professor Hanne Ingmer fortæller, at det er korrekt, at listeria-bakterier vil forsvinde ved en varmebehandling, men hun giver ikke meget for Jens Elsnabs argumenter om, at han kender sine kunder og ved, at de varmebehandler fisken. 

- Det er ikke op til leverandørerne at vurdere, hvad slutproducenterne skal bruge rĂĄvarerne til. Det er simpelthen hans pligt at levere den rĂĄvare, han lover. 

- Den her sag er ret ekstrem, fordi man går ind og ændrer på ting, der rent faktisk kan få dødelig udgang. Det er uacceptabelt, at skønne, at eventuelle listeriabakterier i en råvare ikke vil have konsekvenser, siger hun.

Jens Elsnab kender godt til risikoen ved listeria - men det har tilsyneladende ikke stoppet ham. 

Laboratorium ikke i tvivl - attesten er falsk

PĂĄ den falske listeria-attest, som Karin Silva har vist mig, fremgĂĄr det, at det er laboratoriet Nordlab i Skagen, der har lavet den. 

Men direktør i Nordlab, Karin Suhr, kan ved et hurtigt blik pĂĄ den se, at den er falsk. Hun pĂĄpeger en lang række fejl som, at journalnummeret ikke passer, at registreringsnummeret heller ikke passer, at der er en lang række stavefejl, og underskriften pĂĄ testen er helt gal.  

- Det ser fuldstændig åndssvagt ud i mine øjne. Det ser vi meget meget alvorligt på. Det er jo dokumentfalsk og muligvis bedrageri.

Endnu en anmeldelse af Jelex Seafood

Den 11. juni 2018 modtog Fødevarestyrelsen endnu en anmeldelse. Denne gang fra en anden person med tilknytning til Jelex Seafood, som i en anonym anmeldelse skriver: 

- Jeg er selv tidligere ansat i virksomheden, men er meget bekymret for kunder og slutbrugeres ve og vel, da det drejer sig om fødevaresikkerhed og beskyttelse af forbrugere.

Videre i anmeldelsen stĂĄr der blandt andet:

- Utallige listeria-rapporter er udtaget fra virksomheden som bliver skjult og ombyttet med nye. Ompakker systematisk gamle varer med nye datoer.  

Jeg har fundet frem til den nye anonyme anmelder, som bekræfter, at den er gal med listeria-prøverne pĂĄ Jelex Seafood - men han har ogsĂĄ fortalt, at der er blevet fusket pĂĄ en lang række andre omrĂĄder. 

For eksempel er for gammel fisk blevet blandet sammen med ny fisk og markeret med nye holdbarhedsdatoer. Fisk, der skal varmebehandles, før det kan spises, bliver - i strid med reglerne - pakket som spiseklar. 

- De produkter, som blev modtaget, de blev pakket om i andre typer af emballager, og det vil sige, at det er blevet tøet op, pakket om og sĂĄ frosset ned igen. Og med den mulige kontaminering, der nu kunne være fra den ferske produktion, var det jo mĂĄske ikke altid lige hensigtsmæssigt, den mĂĄde det blev gjort pĂĄ, skriver anmelderen. 

Kontrolbesøg afslører ikke forfalskning

Ni dage efter den nye anmeldelse rykkede Fødevarestyrelsens rejsehold ud på et uanmeldt kontrolbesøg. Den 20. juni mødte to mand fra rejseholdet op og gennemgik forholdene på fabrikken minutiøst. Besøget varede fire og en halv time.

Men resultatet af kontrolbesøget pĂĄ Jelex Seafood var overraskende. Omkring den forfalskede listeria-attest konkluderede styrelsen: 

- Det er ikke dokumenteret, at virksomheden medsender vildledende oplysninger ved salg. 

Selvom kontrollanterne fra rejseholdet havde medbragt den falske listeria-attest, lykkedes det altsĂĄ direktør Jens Elsnab at overbevise dem om, at virksomheden intet kender til den forfalskede analyse. 

Karin Silva er forundret over, at kontrolbesøget ikke førte noget med sig. Hun undrer sig over, hvordan Fødevarestyrelsen kan være nĂĄet frem til den konklusion, nĂĄr de pĂĄ intet tidspunkt har kontaktet hende, som har anmeldt det og ligger inde med al dokumentationen.

Spansk virksomhed forundret

Styrelsen har heller ikke talt med den spanske kunde, som Karin Silva fortæller, skulle have modtaget den falske rapport. Virksomheden hedder Pescanova, ligger i Vigo pĂĄ den spanske vestkyst, og er en verdensomspændende fiskeproducent med en ĂĄrlig omsætning pĂĄ mere end syv milliarder danske kroner. 

Jeg tog til Vigo i august for at besøge Pescanova og finde ud af, om de rent faktisk har modtaget den falske listeria-attest. PĂĄ forhĂĄnd havde jeg fĂĄet navnet pĂĄ den person i virksomheden, som havde indkøbt laksen og modtaget den falske listeria analyse fra Jelex Seafood.

Selvom jeg mødte op uden en aftale, lykkedes det mig at komme til at tale med Javier Marina Fernández Peña, som er leder for Pescanovas planlægning og logistik. Han bekræftede, at han har modtaget testen fra Jelex Seafood og blev meget forundret, da jeg fortalte ham, at den er forfalsket.   

Morten Spiegelhauer tog til Spanien for at fortæller den spanske virksomhed Pescanova, at de har modtaget en falsk listeria-rapport fra Jelex Seafood. Video: Julie Kragh Thisgaard

Politianmeldelse og bøder

Torsdag den 20. september tog Fødevarestyrelsen langt om længe kontakt til Karin Silva.Tre personer fra rejseholdet troppede op pĂĄ hendes privatadresse for at fĂĄ alle detaljerne i sagen. Endelig - et halvt ĂĄr efter hendes første henvendelse til myndighederne - fik hun mulighed for at fortælle, hvad hun havde opdaget.

Rejseholdets besøg hos Karin Silva var tilsyneladende sĂĄ interessant, at Fødevarestyrelsen blot fire dage efter - den 24. september - endnu en gang besøgte Jelex Seafood. Og denne gang blev resultatet af kontrolbesøget et helt andet. De fandt ikke mindre end seks forfalskede listeria-attester, som var blevet sendt ud til kunder i løbet af de første mĂĄneder af 2018. 

Det fik styrelsen til at anmelde Jelex Seafood til politiet. 

- Vi politianmelder virksomheden, og beder politiet om at overveje, om der kan ske ansvarsgennembrud til lederen, og her taler vi om mulig fængselsstraf og mulighed for at vedkommende kan fradømmes retten til at drive fødevarevirksomhed.

Jelex Seafood fik desuden anmærkninger for en lang række andre forhold angĂĄende mærkning, manglende sporbarhed og information. Det resulterede i en samlet bøde pĂĄ 30.000 kroner. 

Herunder kan du se, hvordan forløbet har været.

Få overblik over henvendelserne til Fødevarestyrelsen

 1. 2018

  1. Karin Silva sender en anonym anmeldelse til Fødevarestyrelsen om sin arbejdsplads Jelex Seafood

  2. Karin Silva sender en ny anmeldelse til Fødevarestyrelsen - med sit fulde navn - og vedhæfter den rigtige og den falske listeria analyse.


    

  3. En tidligere medarbejder sender en anonym anmeldelse til Fødevarestyrelsen. Den handler om listeria-fusk, ompakning og gamle varer der blandes med nye.  

  4. Fødevarestyrelsens rejsehold tager pĂĄ uanmeldt kontrolbesøg hos Jelex Seafood. De konkluderer, at den falske rapport ikke er sendt til en kunde. Giver to indskærpelser for manglende sporbarhed og mangelfuld varedeklaration 


    

  5. Fødevarestyrelsens rejsehold kommer på besøg igen. I kontrolrapporten nævnes Intet om den falske listeria rapport.


    

  6. Operation X sender en aktindsigtsbegæring og spørger om interview om Fødevarestyrelsens kontrol med Jelex Seafood 

  7. Nordlab A/S anmelder Jelex Seafood til Fødevarestyrelsen 

  8. Fødevarestyrelsens rejsehold har nu fundet det relevant at besøg Karin Silva. Mødet bliver afholdt hos Karin og varer omkring 3 timer


    

  9. Fødevarestyrelsens rejsehold tager endnu en gang pĂĄ kontrolbesøg pĂĄ Jelex Seafood og gĂĄr nu mĂĄlrettet efter de falske listeria analyser. De fĂĄr en stor mængde data med hjem og finder mindst 6 falske analyser, som er sendt til kunder. 

  10. Fødevarestyrelsens rejsehold er på et nyt kontrolbesøg hos Jelex Seafood og finder bla. koldrøget laks, som Jelex Seafood har købt fra Polen, og ikke har informeret sine kunder om skulle varmebehandles.
     

Fødevarestyrelsen erkender fejl

I dag spørger Karin Silva sig selv, hvorfor Fødevarestyrelsen ikke kontaktede hende tidligere i forløbet, inden de foretog det første kontrolbesøg hos Jelex Seafood. Så ville hun kunne have forklaret dem, hvad de skulle kigge efter, og fremlagt den dokumentation, hun havde indsamlet.

Lederen af Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark, erkender i en mail til 'Operation X', at styrelsen har begĂĄet fejl i sagen og siger samtidig, at foruden Karin Silva, har ogsĂĄ 'Operation X' haft en medvirkende ĂĄrsag til, at Fødevarestyrelsen gik ind i sagen om de falske listeria-analyser igen.

- Jeg mĂĄ nok indrømme, at vi var for længe om at kontakte anmelder. Det skulle vi have gjort inden første kontrol, hvilket ogsĂĄ er vores normale procedure, nĂĄr vi er sĂĄ heldige at have navnet. Et par af henvendelserne var anonyme, men vi havde Karins navn før den første kontrol, og det var en fejl ikke at kontakte hende, skriver Michael Rosenmark. 

Vi har kontaktet direktør Jens Elsnab fra Jelex Seafood, men han ønsker ikke at stille op til et tv-interview for at kommentere pĂĄ 'Operation X's' afsløringer og Fødevarestyrelsens politianmeldelse. Men i en samtale, jeg havde med Jens Elsnab før Fødevarestyrelsens endelige konklusion, fortalte han, at han intet kender til den dokumentforfalskning, der er foregĂĄet.  

Sunset Boulevard har opsagt samarbejdet med Jelex Seafood øjeblikkeligt og trukket de produkter tilbage, der indeholder laks fra virksomheden. Molslinien stoppede med at modtage varer fra Jelex Seafood i september.