16x9

Optog sin chef i skjul og afslørede fiskefabrik i listeria-fusk

Hun anmeldte sin arbejdsplads til myndighederne flere gange, men der skete intet. Morten Spiegelhauer fra 'Operation X' fortĂŚller her historien:

- Du vil ikke tro dine egne ører, nĂĽr jeg fortĂŚller dig, hvad der foregĂĽr, siger Karin Silva. 

Hun er tydeligt nervøs, da jeg møder hende lidt uden for Hirtshals' industrihavn. Vi har aftalt at mødes, fordi hun har informationer om sin arbejdsplads Jelex Seafood, som hun gerne vil vise mig. Hendes stemme ryster, mens hun fortĂŚller. 

- Du ved, at bakterien listeria kan vĂŚre meget farlig. Men fabrikken forfalsker deres listeria-attester, siger hun og viser mig to attester, som hun har taget med til mig. 

Den ene er en positiv attest, der viser, at der er fundet listeriabakterier i en sending laks fra Jelex Seafood. Den anden attest viser, at der ikke er fundet listeria i det selv samme parti laksekød. 

- Jeg sĂĽ, at han ĂŚndrede attesten, der var lavet som en pdf-fil, om til Word-dokument og begyndte at ĂŚndre pĂĽ den. SĂĽ jeg besluttede mig for at gøre noget, fortĂŚller Karin Silva.

Myndighederne reagerede ikke

I slutningen af marts i ĂĽr anmeldte Karin Silva sagen til Fødevarestyrelsen. Hun gjorde det i første omgang anonymt, men da der ikke skete noget ved det, skrev hun til dem igen to mĂĽneder senere. Denne gang sendte hun sit fulde navn med og gjorde Fødevarestyrelsen opmĂŚrksom pĂĽ, at hun arbejdede i virksomheden.

- Jeg skrev til Fødevarestyrelsen og forklarede sagen og sendte dem alle beviserne. De svarede mig ikke, siger Karin Silva. 

Og til hendes store forbløffelse kom myndighederne stadigvĂŚk ikke pĂĽ kontrolbesøg pĂĽ fabrikken. Derfor sendte hun ogsĂĽ en anmeldelse til politiet. 

Da vi mødes lidt uden for Hirtshals i juni mĂĽned, har Karin Silva ikke hørt fra Fødevarestyrelsen. Det er ikke lykkedes hende at trĂŚnge igennem, og derfor har hun taget kontakt til 'Operation X'.  

- Hvad nu hvis der er nogen, der spiser laksen og bliver syge? Nogen mĂĽ stoppe det, han har gang i, siger hun.

square to 16x9
Billede fra jelex.dk Foto: Lasse Hyldager / LASSE HYLDAGER

Har solgt laks til Sunset og Molslinjen

En del af Jelex Seafoods forretning er at opkøbe laks fra andre fiskevirksomheder, behandle fisken og sÌlge den videre til en lang rÌkke kunder i store dele af verden - herunder ogsü i Danmark.

Her i landet har den nordjyske virksomhed blandt andet solgt laks til Molslinjen, fastfood-restauranten Sunset Boulevard og til en rĂŚkke cafeer, sandwichbarer og andre virksomheder. Fisken er blandt andet blevet brugt i sandwiches og salater. 

Det er ikke usĂŚdvanligt, at kunderne beder om at fĂĽ laksen testet for listeria. For det kan nemlig fĂĽ alvorlige konsekvenser, hvis man spiser mad, der er inficeret med listeria-bakterier, forklarer professor i fødevaresikkerhed ved Københavns Universitet, Hanne Ingmer.

- Hvis den kommer ned i vores tarm, kan den passere tarmvĂŚggen og sprede sig i vores krop. Den kan give aborter hos gravide og give infektioner i hjernen. Den er en af de vĂŚrste - hvis ikke den vĂŚrste - fødevarebĂĽrne bakterie, fordi den er i stand til at slĂĽ os ihjel, forklarer Hanne Ingmer.

Direktøren og ejeren af Jelex Seafood hedder Jens Elsnab, og dagen efter mit møde med Karin Silva skal hun til samtale hos direktøren. 

Mødet skal handle om, hvordan det gĂĽr med hendes salg, men jeg aftaler med Karin, at hun ogsĂĽ vil forsøge at komme ind pĂĽ de falske listeria-attester for at se, om hun kan fĂĽ Jens Elsnab til at tale om, hvordan det foregĂĽr, nĂĽr han sender attesterne ud til sine kunder. Jeg giver hende derfor en diktafon med, som hun kan skjule under sin trøje. 

Det lykkes Karin Silva at dreje samtalen ind pĂĽ forfalskningen, og hendes chef bekrĂŚfter, at det er sket. 

I samtalen antyder Jens Elsnab sĂĽgar, at den forfalskning, som Karin Silva har opdaget, hverken er det første eller eneste eksempel pĂĽ, at Jelex Seafood laver falske listeria-attester.

Direktøren giver udtryk for, at det ikke er noget problem, sĂĽ lĂŚnge kunderne varmebehandler fisken og pĂĽ den mĂĽde drĂŚber bakterierne. 

Direktør og ejer af Jelex Seafood, Jens Elsnab. Billede fra jelex.dk
Direktør og ejer af Jelex Seafood, Jens Elsnab. Billede fra jelex.dk Foto: Lasse Hyldager / LASSE HYLDAGER

Professor Hanne Ingmer fortĂŚller, at det er korrekt, at listeria-bakterier vil forsvinde ved en varmebehandling, men hun giver ikke meget for Jens Elsnabs argumenter om, at han kender sine kunder og ved, at de varmebehandler fisken. 

- Det er ikke op til leverandørerne at vurdere, hvad slutproducenterne skal bruge rĂĽvarerne til. Det er simpelthen hans pligt at levere den rĂĽvare, han lover. 

- Den her sag er ret ekstrem, fordi man gür ind og Ìndrer pü ting, der rent faktisk kan fü dødelig udgang. Det er uacceptabelt, at skønne, at eventuelle listeriabakterier i en rüvare ikke vil have konsekvenser, siger hun.

Jens Elsnab kender godt til risikoen ved listeria - men det har tilsyneladende ikke stoppet ham. 

Laboratorium ikke i tvivl - attesten er falsk

PĂĽ den falske listeria-attest, som Karin Silva har vist mig, fremgĂĽr det, at det er laboratoriet Nordlab i Skagen, der har lavet den. 

Men direktør i Nordlab, Karin Suhr, kan ved et hurtigt blik pĂĽ den se, at den er falsk. Hun pĂĽpeger en lang rĂŚkke fejl som, at journalnummeret ikke passer, at registreringsnummeret heller ikke passer, at der er en lang rĂŚkke stavefejl, og underskriften pĂĽ testen er helt gal.  

- Det ser fuldstÌndig ündssvagt ud i mine øjne. Det ser vi meget meget alvorligt pü. Det er jo dokumentfalsk og muligvis bedrageri.

Ved et enkelt blik pü den falske listeria-attest finder Karin Suhr, direktør for Nordlab, adskillige fejl.
Ved et enkelt blik pü den falske listeria-attest finder Karin Suhr, direktør for Nordlab, adskillige fejl. Foto: TV 2

Endnu en anmeldelse af Jelex Seafood

Den 11. juni 2018 modtog Fødevarestyrelsen endnu en anmeldelse. Denne gang fra en anden person med tilknytning til Jelex Seafood, som i en anonym anmeldelse skriver: 

- Jeg er selv tidligere ansat i virksomheden, men er meget bekymret for kunder og slutbrugeres ve og vel, da det drejer sig om fødevaresikkerhed og beskyttelse af forbrugere.

Videre i anmeldelsen stĂĽr der blandt andet:

- Utallige listeria-rapporter er udtaget fra virksomheden som bliver skjult og ombyttet med nye. Ompakker systematisk gamle varer med nye datoer.  

Den tidligere medarbejder indsendte en anonym klage til Fødevarestyrelsen den 11. juni 2018.
Den tidligere medarbejder indsendte en anonym klage til Fødevarestyrelsen den 11. juni 2018. Foto: TV 2

Jeg har fundet frem til den nye anonyme anmelder, som bekrĂŚfter, at den er gal med listeria-prøverne pĂĽ Jelex Seafood - men han har ogsĂĽ fortalt, at der er blevet fusket pĂĽ en lang rĂŚkke andre omrĂĽder. 

For eksempel er for gammel fisk blevet blandet sammen med ny fisk og markeret med nye holdbarhedsdatoer. Fisk, der skal varmebehandles, før det kan spises, bliver - i strid med reglerne - pakket som spiseklar. 

- De produkter, som blev modtaget, de blev pakket om i andre typer af emballager, og det vil sige, at det er blevet tøet op, pakket om og sĂĽ frosset ned igen. Og med den mulige kontaminering, der nu kunne vĂŚre fra den ferske produktion, var det jo mĂĽske ikke altid lige hensigtsmĂŚssigt, den mĂĽde det blev gjort pĂĽ, skriver anmelderen. 

Kontrolbesøg afslører ikke forfalskning

Ni dage efter den nye anmeldelse rykkede Fødevarestyrelsens rejsehold ud pü et uanmeldt kontrolbesøg. Den 20. juni mødte to mand fra rejseholdet op og gennemgik forholdene pü fabrikken minutiøst. Besøget varede fire og en halv time.

Men resultatet af kontrolbesøget pĂĽ Jelex Seafood var overraskende. Omkring den forfalskede listeria-attest konkluderede styrelsen: 

- Det er ikke dokumenteret, at virksomheden medsender vildledende oplysninger ved salg. 

Selvom kontrollanterne fra rejseholdet havde medbragt den falske listeria-attest, lykkedes det altsĂĽ direktør Jens Elsnab at overbevise dem om, at virksomheden intet kender til den forfalskede analyse. 

Karin Silva blev chokeret, da Fødevarestyrelsen intet fandt under deres kontrolbesøg.
Karin Silva blev chokeret, da Fødevarestyrelsen intet fandt under deres kontrolbesøg. Foto: Mads Bødker / TV 2

Karin Silva er forundret over, at kontrolbesøget ikke førte noget med sig. Hun undrer sig over, hvordan Fødevarestyrelsen kan vĂŚre nĂĽet frem til den konklusion, nĂĽr de pĂĽ intet tidspunkt har kontaktet hende, som har anmeldt det og ligger inde med al dokumentationen.

square to 16x9
Den spanske fiskefabrik Pescanova har tidligere modtaget falske listeria-attester fra Jelex Seafood. Foto: TV 2

Spansk virksomhed forundret

Styrelsen har heller ikke talt med den spanske kunde, som Karin Silva fortĂŚller, skulle have modtaget den falske rapport. Virksomheden hedder Pescanova, ligger i Vigo pĂĽ den spanske vestkyst, og er en verdensomspĂŚndende fiskeproducent med en ĂĽrlig omsĂŚtning pĂĽ mere end syv milliarder danske kroner. 

Jeg tog til Vigo i august for at besøge Pescanova og finde ud af, om de rent faktisk har modtaget den falske listeria-attest. PĂĽ forhĂĽnd havde jeg fĂĽet navnet pĂĽ den person i virksomheden, som havde indkøbt laksen og modtaget den falske listeria analyse fra Jelex Seafood.

Selvom jeg mødte op uden en aftale, lykkedes det mig at komme til at tale med Javier Marina FernĂĄndez PeĂąa, som er leder for Pescanovas planlĂŚgning og logistik. Han bekrĂŚftede, at han har modtaget testen fra Jelex Seafood og blev meget forundret, da jeg fortalte ham, at den er forfalsket.   

Morten Spiegelhauer tog til Spanien for at fortĂŚller den spanske virksomhed Pescanova, at de har modtaget en falsk listeria-rapport fra Jelex Seafood. Video: Julie Kragh Thisgaard

Politianmeldelse og bøder

Torsdag den 20. september tog Fødevarestyrelsen langt om lĂŚnge kontakt til Karin Silva.Tre personer fra rejseholdet troppede op pĂĽ hendes privatadresse for at fĂĽ alle detaljerne i sagen. Endelig - et halvt ĂĽr efter hendes første henvendelse til myndighederne - fik hun mulighed for at fortĂŚlle, hvad hun havde opdaget.

Rejseholdets besøg hos Karin Silva var tilsyneladende sĂĽ interessant, at Fødevarestyrelsen blot fire dage efter - den 24. september - endnu en gang besøgte Jelex Seafood. Og denne gang blev resultatet af kontrolbesøget et helt andet. De fandt ikke mindre end seks forfalskede listeria-attester, som var blevet sendt ud til kunder i løbet af de første mĂĽneder af 2018. 

Det fik styrelsen til at anmelde Jelex Seafood til politiet. 

- Vi politianmelder virksomheden, og beder politiet om at overveje, om der kan ske ansvarsgennembrud til lederen, og her taler vi om mulig fÌngselsstraf og mulighed for at vedkommende kan fradømmes retten til at drive fødevarevirksomhed.

Jelex Seafood fik desuden anmĂŚrkninger for en lang rĂŚkke andre forhold angĂĽende mĂŚrkning, manglende sporbarhed og information. Det resulterede i en samlet bøde pĂĽ 30.000 kroner. 

Herunder kan du se, hvordan forløbet har vÌret.

Fü overblik over henvendelserne til Fødevarestyrelsen
2018
23. marts
Karin Silva sender en anonym anmeldelse til Fødevarestyrelsen om sin arbejdsplads Jelex Seafood
15. maj
Karin Silva sender en ny anmeldelse til Fødevarestyrelsen - med sit fulde navn - og vedhÌfter den rigtige og den falske listeria analyse.

 
11. juni
En tidligere medarbejder sender en anonym anmeldelse til Fødevarestyrelsen. Den handler om listeria-fusk, ompakning og gamle varer der blandes med nye.  
20. juni
Fødevarestyrelsens rejsehold tager pĂĽ uanmeldt kontrolbesøg hos Jelex Seafood. De konkluderer, at den falske rapport ikke er sendt til en kunde. Giver to indskĂŚrpelser for manglende sporbarhed og mangelfuld varedeklaration 

 
23. august
Fødevarestyrelsens rejsehold kommer pü besøg igen. I kontrolrapporten nÌvnes Intet om den falske listeria rapport.

 
10. September
Operation X sender en aktindsigtsbegĂŚring og spørger om interview om Fødevarestyrelsens kontrol med Jelex Seafood 
14. September
Nordlab A/S anmelder Jelex Seafood til Fødevarestyrelsen 
20. September
Fødevarestyrelsens rejsehold har nu fundet det relevant at besøg Karin Silva. Mødet bliver afholdt hos Karin og varer omkring 3 timer


 
24. September
Fødevarestyrelsens rejsehold tager endnu en gang pĂĽ kontrolbesøg pĂĽ Jelex Seafood og gĂĽr nu mĂĽlrettet efter de falske listeria analyser. De fĂĽr en stor mĂŚngde data med hjem og finder mindst 6 falske analyser, som er sendt til kunder. 
8. oktober
Fødevarestyrelsens rejsehold er pü et nyt kontrolbesøg hos Jelex Seafood og finder bla. koldrøget laks, som Jelex Seafood har købt fra Polen, og ikke har informeret sine kunder om skulle varmebehandles.
  

Fødevarestyrelsen erkender fejl

I dag spørger Karin Silva sig selv, hvorfor Fødevarestyrelsen ikke kontaktede hende tidligere i forløbet, inden de foretog det første kontrolbesøg hos Jelex Seafood. Sü ville hun kunne have forklaret dem, hvad de skulle kigge efter, og fremlagt den dokumentation, hun havde indsamlet.

Lederen af Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark, erkender i en mail til 'Operation X', at styrelsen har begĂĽet fejl i sagen og siger samtidig, at foruden Karin Silva, har ogsĂĽ 'Operation X' haft en medvirkende ĂĽrsag til, at Fødevarestyrelsen gik ind i sagen om de falske listeria-analyser igen.

- Jeg mĂĽ nok indrømme, at vi var for lĂŚnge om at kontakte anmelder. Det skulle vi have gjort inden første kontrol, hvilket ogsĂĽ er vores normale procedure, nĂĽr vi er sĂĽ heldige at have navnet. Et par af henvendelserne var anonyme, men vi havde Karins navn før den første kontrol, og det var en fejl ikke at kontakte hende, skriver Michael Rosenmark. 

Vi har kontaktet direktør Jens Elsnab fra Jelex Seafood, men han ønsker ikke at stille op til et tv-interview for at kommentere pĂĽ 'Operation X's' afsløringer og Fødevarestyrelsens politianmeldelse. Men i en samtale, jeg havde med Jens Elsnab før Fødevarestyrelsens endelige konklusion, fortalte han, at han intet kender til den dokumentforfalskning, der er foregĂĽet.  

Sunset Boulevard har opsagt samarbejdet med Jelex Seafood øjeblikkeligt og trukket de produkter tilbage, der indeholder laks fra virksomheden. Molslinien stoppede med at modtage varer fra Jelex Seafood i september.