Operation X

Fiskefabrik politianmeldt for falske listeria-attester

Fødevarestyrelsen mener ikke, at Jelex Seafoods direktør, Jens Elsnab, bør have ret til at drive fødevarevirksomhed.

'Operation X' kan torsdag afsløre, hvordan virksomheden Jelex Seafood har solgt laks inficeret med den farlige bakterie listeria til en kunde i Spanien. Virksomheden forfalskede listeria-analysen, så det så ud som om, at fisken var helt listeriafri.

Laboratoriet Nordlab, der står som afsender på den forfalskede listeria-analyse, er rystet over, at deres navn og troværdighed er blevet misbrugt til snyd.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt for os. Det kan vi under ingen omstændigheder acceptere, at der er nogen, der kan finde på. Det ser vi meget, meget alvorligt på. Det er dokumentfalsk og muligvis bedrageri, siger Karin Suhr, direktør i Nordlab A/S.

Efter henvendelsen fra 'Operation X' har hun anmeldt fiskefabrikken til Fødevarestyrelsen.

Politianmelder virksomheden

I programmet 'Fiskefabrikkens hemmelighed', som bliver sendt torsdag klokken 20.00 på TV 2, afslører 'Operation X', hvordan Fødevarestyrelsens rejsehold efter flere anmeldelser om listeriafusk på fabrikken ikke finder dokumentation på, at der er foregået noget forkert, eller at virksomheden har sendt falske listeria-analyser.

Men efter 'Operation X' går ind i sagen og kontakter Fødevarestyrelsen, er de kommet på nye kontrolbesøg - og her er konklusionen en helt anden.

Denne gang er det lykkedes Fødevarestyrelsen at finde ikke mindre end seks forfalskede listeria-analyser, som Jelex Seafood har sendt afsted til kunder i en periode på bare tre måneder i år.  

- I tredje omgang, hvor vi hjemtog en masse data og gennemgik det, lykkedes det os at afsløre hemmeligheden, siger Michael Rosenmark, leder af Fødevarestyrelsens rejsehold.

Sagen er så alvorlig, at Fødevarestyrelsen har politianmeldt Jelex Seafood for at vildlede kunder og for dokumentfalsk. 

- Vi politianmelder virksomheden og beder politiet om at overveje, om der kan ske ansvarsgennembrud til lederen, og her taler vi om mulig fængselsstraf og mulighed for at vedkommende kan fradømmes retten til at drive fødevarevirksomhed.

Direktør og ejer af Jelex Seafood, Jens Elsnab, har i et kort skriftligt svar til TV 2 afvist at udtale sig i sagen. Men på en skjult optagelse forklarer han, at han er rolig omkring listeria, fordi han mener, at alle hans kunder varmebehandler den laks, han sælger til dem. 

Læs Fødevarestyrelsens kontrolrapport her