Udland

Skuespiller beskylder Weinstein for overgreb: - Jeg frøs fuldstændig

Liz Kouri ville have en Hollywood-karriere, men det gik slet ikke, som hun havde drømt om.

For netop et år siden tog #MeToo-bevægelsen fart, da avisen The New York Times og magasinet The New Yorker udgav en række historier, hvor flere kvinder stod frem og fortalte om seksuelle krænkelser og overgreb i Hollywood.

Skuespillerinden Liz Kouri var en af de 85 kvinder, der var med til at rette søgelyset mod den verdensberømte filmproducer Harvey Weinstein.

Siden er han blevet forvist fra de røde løbere, frataget sine hædersbevisninger, smidt ud af Oscar Akademiet og hans virksomhed ligger næsten i ruiner. 

- Tænk, at jeg var så naiv, at jeg oprigtigt troede, at han var interesseret i mig som skuespillerinde og så et særligt lys i mig, fortæller Liz Kouri om sit møde med Harvey Weinstein.

Mødtes på et hotel

I 1999 mødte hun filmproducenten til en fest på et hotel, hvor han hele aftenen købte hende drinks og gav hende meget opmærksomhed.

- Han fortæller mig, hvordan han havde hjulpet andre skuespillere til at få store filmroller, og han siger, at han gerne vil hjælpe mig.

Ifølge Liz Kouri foreslog Harvey Weinstein at fortsætte deres samtale under mere stille og private forhold og viste hende ind i et rum på hotellet, hvor de var alene.  

Så pressede han hende op ad væggen, forgreb sig på hende, åbnede sine bukser og tvang hende til masturbation, siger hun.

- Jeg frøs fuldstændig. Jeg kunne ikke reagere og turde ikke gøre ham vred. Jeg ville ikke ødelægge nogle chancer, lyder det fra Liz Kouri.

Da mødet var forbi, fortalte Weinstein, at han ville kontakte hende igen, siger hun.

Trods gentagende opkald, hvor han forsøgte at få hende til at mødes med ham på hans hotel, kunne Liz Kouri ikke få sig selv til at mødes med ham igen.

- Han blev så ondskabsfuld, da jeg afviste ham. Han råbte i telefonen, at jeg var grim og gammel – færdig i Hollywood. Han fik mig til at blive i tvivl om mit valg. Jeg var ked af det i lang tid, fordi han fik mig til at føle, at jeg havde spildt min mulighed for at blive skuespiller. Nogle gange blev jeg endda sur på mig selv over, at jeg ikke bare havde haft sex med ham. Tænk, at jeg har haft det sådan. Jeg får det helt dårligt ved tanken.

Det nye Hollywood 

Harvey Weinstein nægter sig skyldig i alle anklager om seksuelle krænkelser. Han har erkendt, at han har haft sex med nogle af de kvindelige skuespillere, der har fortalt deres historie til medierne, men han understreger, at der har været samtykke om sex.

Nu – et år efter – har #MeToo-bevægelsen for alvor sat gang i en ændring af kulturen i Hollywood. Det mærker Liz Kouris mandlige kollegaer i filmbranchen tydeligt.

De har i anledningen af TV 2s besøg samlet sig i hendes køkken til en snak om de forandringer, der er sket det seneste år.

- Det er ret vildt. Jeg tænker meget mere over, hvad jeg siger til kvinder, og hvordan jeg opfører mig. Nogle gange kan jeg nærmest være helt nervøs for at sige noget i frygt for, at det kan blive misforstået, fortæller Adam Jette, der er scenebygger.

For regissøren Stephen McCave har det seneste år været lidt af en øjenåbner.  

- Hele #MeToo-bevægelsen har helt klart været overraskelsen i omfanget af krænkelser. Jeg har fra nogle af mine kvindelige kollegaer godt vidst, at de har været udsat for chikane eller seksuelle krænkelser, men jeg må indrømme, at det kom bag på mig, at så mange kvinder har været udsat for det, konstaterer regissøren Stephen McCave.

Begge mænd er enige i, at et nyt Hollywood er under udvikling – at det aldrig bliver den samme mandsdominerede verden igen.

Og for Liz Kouri er det i virkeligheden også det eneste positive, der er kommet ud af hendes grimme oplevelse med Harvey Weinstein. 

- Når du er med til optagelser til en ny film, så fyldes rummet ikke længere med tonsvis af seksuelle jokes, og det er virkelig godt. Der er sket en forandring i mændenes opførsel. Det føles faktisk, som om der for første gang nogensinde er opstået en form for ligestilling, fortæller hun.

#MeToo tidslinje

  1. Et væld af kvinder står frem og anklager den 64-årige filmproducent Harvey Weinstein for sexchikane og seksuelle overgreb.

  2. Skuespiller Alyssa Milano genoptager hashtagget #MeToo (oprindeligt brugt først af Tarana Burke på det sociale medie Myspace i 2006) og opfordrer kvinder og mænd til at dele deres historier om seksuelle overgreb og sexchikane under dette hashtag.

  3. Filmmanden Peter Aalbæk anklages for sexchikane. Herefter følger en lang række anklager mod ham.

  4. Et stigende antal fremtrædende personer fratræder deres stillinger efter anklager om seksuelle krænkelser. Heriblandt tidligere chef for Amazon Roy Price. Skuespiller Dustin Hoffman bliver ligeledes anklaget.

  5. TV 2 laver en undersøgelse, der viser, at 32 procent ud af 297 kvindelige medlemmer af Skuespillerforbundet er enige eller meget enige i, at "der er problemer med sexchikane over for skuespillere i branchen i Danmark".

  6. Skuespiller Kevin Spacey fjernes fra serien 'House of Cards' efter anklager om seksuelle krænkelser.

  7. Fem kvinder anklager komikeren Louis CK for seksuelle overgreb.

  8. Præsident Trump forsvarer politiker Roy Moore, efter flere kvinder anklager ham for seksuelle krænkelser. Nogle af dem var teenagere på tidspunktet for krænkelsen.

  9. Time Magazine udråber 'The Silence Breakers' (dem der bryder tavsheden red.) til årets person.