Presselogen

Chefredaktør beskyldes for dobbeltmoral

Ekstra Bladets chefredaktør er træt af krænkelseskulturen, men hans avis skriver samtidig flittigt om krænkede brugere på de sociale medier.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen måtte lægge øre til beskyldninger om dobbeltmoral, da han søndag deltog i mediemagasinet 'Presselogen' på TV 2 NEWS.

Årsagen til kritikken hænger sammen med den debat, der rejste sig sidste søndag, da Ekstra Bladets musikanmelder Thomas Treo satte ord på afdøde Kim Larsens musikalske arv.

- De sidste 32 år var han ligegyldig stort set uafbrudt, lød det eksempelvis i nekrologens indledning.

Det satte damp på kedlerne på de sociale medier, hvor flere hundrede brugere vendte sig mod Thomas Treo. Poul Madsen var dog hurtigt ude med et forsvar for sin anmelder, og i Radio24syv opfordrede Poul Madsen de mange krænkede brugere til at være mere ”rummelige”.

- Det, der sker lige nu, er, at alle mennesker i det her land ønsker at blive krænket. De bliver krænket over ingenting. Med det samme. Jeg synes, folk skulle blive mere rummelige. Undskyld jeg siger det, sagde Poul Madsen.

- Smag din egen medicin

Så langt så godt. Men duften af dobbeltmoral begyndte alligevel at brede sig i 'Presselogen'-studiet, da Ekstra Bladet i denne uge samtidig har bragt flere artikler om folk, der føler sig krænket.

Eksempelvis bragte avisen historien om, at nogle var krænkede over et reklamebillede fra et australsk hotel, og den selvudnævnte ’mediefidus’ Mads Christensen blev i Ekstra Bladet beskrevet som et ”svin”, fordi flere var krænkede over de strømper, som Mads Christensen sælger i Føtex. Under strømperne er trykt forskellige udtryk som for eksempel ”hold mund/der er bold” og ”jeg tager en bajer/bare gør rent, som du plejer”.

På den baggrund havde flere af deltagerne i Presselogen svært ved at følge Poul Madsens opfordring om at udvise mere rummelighed. Blandt andre Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, der på Facebook skrev, at Ekstra Bladet med Thomas Treos nekrolog selv var med til at fodre monstret. En betragtning som Politikens chefredaktør, Anne Mette Svane, var enig i.

- Nu må du smage din egen medicin. Du kan ikke starte med at have et synspunkt, der hedder, at du er træt af alle dem, der raser. Man skal jo bare lave et klik på eb.dk, og så kan du finde de første fem overskrifter, der handler om, at nogen raser. Hvor er det så, at du vil tage et ansvar for, at der bliver fokuseret mere på nogle væsentlige historier, for ellers er du bare med til selv at fodre monsteret, sagde Anne Mette Svane.

Måske er det dobbeltmoral

Poul Madsen selv afviste ikke, at der ”måske” var tale om dobbeltmoral, men samtidig gjorde han det klart, at hvis der er nok mennesker, der er sure, så er historien i orden.

- Jeg kan ikke udelukke, at det er dobbeltmoralsk. Jeg synes dog, at de to artikler er glimrende eksempler på det, jeg taler om, og hvis der er mange nok, der bliver sure over de ting, så synes jeg, at det er en historie, sagde Poul Madsen og tilføjede:

- Den her kultur med, at folk raser hele tiden, skal vi opponere imod. Det gør jeg. Så kan du sige, at det er dobbeltmoralsk, at vi selv bringer historierne, men omvendt så er det vores mission, for vi skal ikke tie ting ihjel og så bare tro, at de forsvinder.

Hvornår er det relevant?

Om det så betyder, at der fremover bliver tildelt mindre spalteplads til krænkede brugere på de sociale medier er uvist, men medierne skal gøre mere for at beskæftige sig med væsentlige krænkelser, mente Tom Jensen.

- Vi skal blive bedre til at finde ud af, hvornår de her historier faktisk betyder noget, og hvornår de ikke betyder noget. Når Københavns Universitet laver nye retningslinjer for, at man ikke må holde fester med mexicanerhatte, så er det en relevant historie. Men hvis der er to mennesker på internettet, der er sure, så er det måske ikke en historie, sagde Tom Jensen.

Se hele udsendelsen på TV 2 Play