Professor efter afbrudt raketopsendelse: De to astronauter har været heldige

Besætningen, en russisk kosmonaut og en amerikansk astronaut, har det efter omstændighederne godt.

Det gik galt, da et russisk Soyus-fartøj torsdag formiddag skulle sætte kurs mod den Internationale Rumstation, ISS, med to besætningsmedlemmer ombord.

Kort efter fartøjet var blevet skudt i luften fra Kazahkstan af det russiske rumagentur, gik det galt.

- Der er problemer med løfteraketten i dagens opsendelse. Vores hold har været i kontakt med besætningen, lød det kort efter fra NASA på Twitter.

De to astronauter måtte derfor sætte kurs tilbage mod Jorden for at foretage en nødlanding.

Redningshold blev sendt mod nedslagsstedet for at tage imod besætningen, der landede kort før klokken 11.30 dansk tid i Kazahkstan.

Meget sikker rakettype

Professor på DTU Space, John Leif Jørgensen, fortæller til Ritzau, at det normalt er forbundet med stor fare, når raketopsendelser går galt, og at de to astronauter derfor har været heldige. 

- Løfteraketten frigør nogle enorme kræfter. Man skal forestille sig, at man hælder et helt badekar fyldt med brændstof ind i forbrændingssystemet hvert eneste sekund, siger han og fortsætter: 

- Hvis noget går galt i brændstofsystemet, går det normalt katastrofalt galt. Det hele bliver til en stor ildkugle, og så fordamper astronauterne.

Professoren blev bekymret, så snart han hørte om den afbrudte raketopsendelse.

- Jeg tænkte: Overlever de?, fortæller John Leif Jørgensen og forklarer, at en opsendelse med den pågældende rakettype ikke plejer at være forbundet med usikkerheder. Soyuz 10, som raketten hedder, regnes - ifølge professoren - for at være meget sikker.  

- Det går typisk galt én ud af 400 gange, fortæller han.

- Voldsom tur ned for astronauterne

John Leif Jørgensen har set optagelserne fra opsendelsen. Og han har en klar teori om, hvad der kan være gået galt.

- Når man ser selve filmen, kan man se, at det går galt et par minutter inde i selve launchen. På det tidspunkt skal de fire hjælpe-løfteraketter af og væk. Det gør man ved hjælp af nogle eksplosivbolte, og det ser meget voldsomt ud på billederne, da de springer. Så det er formodentlig her, det er gået galt, vurderer han.

Meldingen fra NASA er, at de to ombordværende efter omstændighederne har det godt efter deres nødlanding.

Ifølge John Leif Jørgensen har nedturen dog højst sandsynligt været en voldsom oplevelse.

- Uheldet sker, før de har fået hastighed på, så de falder lige ned igen i kapslen i en meget stejl kurve - nærmest lige som en sten ville falde. Så da bremsefaldskærmene på et tidspunkt har foldet sig ud, vil de have kunnet mærke nogle meget voldsomme ryk, forklarer han.

De to besætningsmedlemmer er ifølge NASA den amerikanske astronaut Nick Hague og den russiske kosmonaut Alexey Ovchinin.

Ifølge AP var det Nick Hagues første rummission. Han blev en del af NASA's rumkorps i 2013. Alexey Ovchinin har været på ISS en gang tidligere. Han tilbragte seks måneder på stationen i 2016.

Ifølge USA's rumagentur, Nasa, var der tale om en fejl i en booster-raket.