Nyheder

Aktiemarked dykker - Trump kalder centralbank "skør"

Donald Trump mener, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, bærer en stor del af ansvaret for aktiedykket.

Aktiekurserne verden over tager fortsat et ordentligt dyk - også herhjemme.

Torsdag morgen faldt det danske aktieindeks C25 ifølge Finans med mere end tre procent, og de største danske aktier er nu faldet otte dage i træk. I Tyskland, Storbritannien, Norge og Sverige er markedet ligeledes faldet. Og også de asiatiske aktier åbnede med røde tal.

Faldet på aktiemarkedet verden over følger efter et styrtdyk på flere af de tonegivende amerikanske aktieindekser.

I USA endte blandt andet Dow Jones og Nasdaq onsdag aften med et fald på mere end tre procent.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Blandt de aktier, der blev ramt hårdest, var store navne som Amazon, Nike og Microsoft, der faldt med mere end fem procent. Apple, Boeing og Facebook tog alle et dyk på fire procent.

Trump: - Jeg synes, at Fed er blevet skør

USA's præsident, Donald Trump, mener, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, bærer en stor del af ansvaret for onsdagens store dyk på aktiemarkedet.

Federal Reserve har nemlig flere gange i år hævet renten i USA.

- Jeg synes, at Fed (centralbanken, red.) har begået en fejl. Det er alt for stramt. Jeg synes, at Fed er blevet skør, sagde Trump til journalister, der mødte ham, da han forlod Air Force One - kort efter aktiemarkedet lukkede.

Trump har flere gange brugt succes på det amerikanske aktiemarked som et bevis for, at hans konfrontative kurs i handelskonflikten virker, skriver AFP.

Men onsdagens fald, som er det første i flere måneder, nedtoner præsidenten.

- Det er i virkeligheden en korrektion, som vi længe har forventet, men jeg er dybt uenig i det, som Fed har gang i, siger Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kommentar hører hjemme i "banditlande"

Ifølge aktieanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen er præsident Trumps udfald mod centralbanken uhørt.

- Det er normalt kun i de lande, vi betragter som "banditlande" og ikke rigtige demokratier, at vi ser præsidenter og diktatorer blande sig i centralbankens foretagende. Det er ikke første gang, Trump kritiserer Fed, men man må sige, at han strammer retorikken groft, siger han til TV 2.

Analytikeren sender en del af skylden for kursfaldet i Trumps egen retning.

- Illusionen har været, at Trump ved hjælp af lånte penge og skattelettelser til amerikanerne kunne dirigere retningen på de amerikanske aktier. Samtidig har han med sin America First-politik kanøflet stort set alle andre handelspartnere. Det har haft den effekt, at de amerikanske aktier i en lang periode har klaret sig fantastisk. Men efterhånden som renterne stiger i USA, så forsvinder den sammenhæng, vurderer Jacob Pedersen.

- Der er ingen tvivl om, at Trump i sin regeringstid hidtil har overtrådt grænser for, hvad man kan rent politisk. Og nu er der er en risiko for, at han er ved at bevæge udover det, investorerne kan acceptere, og det, de synes er en rigtig måde for en amerikansk præsident at handle på, siger han.

Alvorlig udvikling for Trump

Udviklingen på aktiemarkedet kan desuden skyldes, at investorerne frygter for, hvor indbringende de respektive aktier vil være fremover. Det vurderer chefstrateg i Bloomberg Intelligence Gina Martin Adams.

- Amazon har for nylig annonceret, at de vil øge lønningerne i virksomheden. Facebook bruger store summer på at øge sikkerheden, siger hun som eksempler på tendenser, der kan have påvirket aktiemarkedet.

Aktieanalytiker fra Sydbank Jacob Pedersen fra Sydbank peger på, at kursfaldet er særdeles alvorligt for Trump, da han står over for et midtvejsvalg 6. november, og netop aktiekursstigninger har været et af hans trumfkort.