Nyheder

375.000 opfordret til at flygte fra orkanen Michael - men mange nægter

- Hvis ikke du følger advarslen fra myndighederne, kan stormen dræbe dig, lyder det fra Floridas guvernør, Rick Scott

Orkanen Michael har onsdag morgen dansk tid udviklet sig til en kategori 4-orkan.

Den frygtes at blive den mest ødelæggende, der rammer det nordvestlige Florida i flere årtier, oplyser USA's nationale stormcenter (NHC).

Mindst 180.000 personer har fået ordre om, at de skal evakuere fra området, inden orkanen ventes at ramme kysten onsdag eftermiddag lokal tid, skriver nyhedsbureauet AP.  

I alt er omkring 375.000 indbyggere ifølge myndighederne i Florida blevet enten beordret eller opfordret til at forlade området. 

Sent tirsdag aften var der ifølge The Guardian udsendt orkan- og stormvarsler for de fem stater Florida, Georgia, North- og South Carolina. Mere end 20 millioner indbyggere bor i de påvirkede områder.

Vindstyrke på op mod 195 kilometer i timen

Orkanen bliver kraftigere time for time, da den bliver opvarmet af det varme havvand i den Mexicanske Golf. Sent tirsdag aften havde den en vindstyrke på op mod 195 kilometer, som kan skabe farlige vindstød og en "livstruende stormflod".

Derudover kan orkanen resultere i voldsomme regnskyl i både Florida, Alabama, Georgia samt North og South Carolina, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi kan se, at den forreste skærm af orkanen er begyndt at berøre Florida, så man kan nok allerede mærke, at der er noget på vej. Og det er indenfor de næste timer, at den her orkan vil udvikle sig yderligere og blive endnu mere kraftig med vindstød på op mod 260 kilometer i timen, siger Andreas Nyholm fra TV 2 Vejret.

Det er beboere i de lavtliggende kystområder i mindst 20 forskellige amter i Florida, som ifølge myndighederne bør evakueres.

- Hvis ikke du følger advarslen fra myndighederne, kan stormen dræbe dig, lyder det fra Floridas guvernør, Rick Scott.

Men til trods for myndighedernes anbefalinger er det ikke alle, der har tænkt sig at flygte fra orkanen, skriver AP.

Ikke alle følger opfordring om evakuering

I byen Apalachicola, der ligger i et af de mest udsatte områder i Florida, har Sally Crown planlagt at blive hjemme under stormen med sine to hunde.

- Vi har været gennem det her før. Det kan blive rigtig slemt og seriøst. Men min erfaring er, at det altid bliver blæst ud af proportioner, siger hun til AP.

Heller Eric Henderson i Panama City, Florida er bekymret over det kommende uvejr.

- Jeg bliver, hvor jeg er, for vi har oplevet så mange orkaner, og medierne har det med at køre det lidt op, så folk skynder sig væk. Det bør man også gøre, men vi har prøvet det så mange gange, så vi bliver. Og vi har mad, strøm og benzin nok til at klare os, siger han.

13 allerede døde under stormen Michael

Det bekymrer myndighederne, at ikke alle følger de kraftige anbefalinger om evakuering.

- Vi ser ikke den trafik på vejene, som jeg havde forventet, eftersom vi har udsendt en evakueringsvarsel, der gælder 75 procent af amtet, siger sheriffen i Bay County, Tommy Ford.

Og det kan betyde umulige udfordringer for redningsberedskaberne i områderne. 

- Hvis du beslutter dig for at blive i dit hjem, og et træ rammer dit hus eller en stormflod fanger dig og du ringer efter hjælp, så er der ingen der kan rykke ud for at hjælpe dig, advarer også sheriffen i Escambia, David Morgan, i The Guardian. 

Uvejret har allerede skabt store problemer på sin færd gennem det vestlige Caribien og Centralamerika.

Ifølge The Guardian melder myndigheder i El Salvador, Honduras og Nicaragua om 13 dødsfald forbundet med stormen.