Nyheder

Luftforurening kan skade ufødte babyer, viser undersøgelse

De forurenede partikler ender i moderkagen og kan blandt andet resultere i øget spædbørnsdødelighed og lav fødselsvægt.

Et ufødt barn kan potentielt blive skadet, hvis moderen til daglig indånder forurenet luft.

For de forurenede partikler kan nemlig rejse fra moderens lunger og videre ned i moderkagen. Det viser en ny undersøgelse baseret på mødre bosat i den engelske hovedstad London.

- Det er et foruroligende problem - der er en tydelig sammenhæng mellem luftforurening, som moderen indånder, og den indvirkning, det har på fosteret, siger postdoc Lisa Miyashita fra Queen Mary University i London, som er en del af forskergruppen bag undersøgelsen, ifølge The Guardian.

En offentlig sundhedskatastrofe

Man har hidtil haft den opfattelse, at de skadelige stoffer i forureningen blev opfanget i luftvejene, men undersøgelsen er det første bevis på, at nogle af partiklerne fortsætter ind i blodet og ender i moderkagen.

- Vi ved dog endnu ikke, om partiklerne også kan komme fra moderkagen og ind i fostret, men der er indikationer på, at det godt kan lade sig gøre, siger Lisa Miyashita i en pressemeddelelse. 

Hvis det er muligt, så er det godt at vælge en mindre forurenet rute som gravid

Kilde

- Vi ved også, at partikler ikke nødvendigvis skal ind i barnets krop, for at de kan gøre skade. Hvis de har en indvirkning på moderkagen, har de også en indvirkning på fostret.

En række tidligere undersøgelser har allerede kædet forurening sammen med konsekvenser som for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, øget spædbørnsdødelighed og vejrtrækningsproblemer hos barnet.

Her er det nye studie blot endnu et bevis for den skadelige effekt, og flere ledende læger kalder det ifølge The Guardian "noget, der nærmer sig en offentlig sundhedskatastrofe".

Tag forholdsregler

Den tidligere forskning på området har også vist, at fødselskomplikationer som for lav fødselsvæg også kan opstå ved niveauer af forurening, som er mindre end grænseværdierne i EU, skriver Dagens Medicin.

Derfor opfordrer forskeren også til, at gravide tager deres forholdsregler ved at undgå unødig luftforurening.

- Hvis det er muligt, så er det godt at vælge en mindre forurenet rute som gravid - og sådan set også, hvis du ikke er gravid. Jeg undgår for eksempel travle veje, når jeg går til stationen, siger hun.

Forurening dræber næsten 4000 danskere årligt

Hvert år dør cirka 3750 danskere for tidligt som følge af luftforurening. Det viser en rapport, der blev udgivet i januar af Københavns Universitet og Hjerteforeningen.

Men man kan sørge for at modtage mindre eksponering for forurening, alt afhængigt af hvor man bor.

Bor man for eksempel i en storby, vil der være mindre forurening indendørs. Omvendt vil der være mere forurening inde i hjemmet, hvis man bor i en skov.

Find de største luftforureningssyndere i listen nedenfor.

Luftforureningens største syndere

 1. Brændeovne

  Ilden i brændeovnen spreder hygge, men desværre også skadelige partikler. Brændeovne og -kedler er derfor en betydelig kilde til luftforurening. 

  Røgen fra de populære ovne indeholder giftstoffer som tjære, dioxin, ozon, metan, cyanidforbindelser og formaldehyd.

  I 2017 havde hver fjerde husstand en brændeovn, viser tal fra Bolius.

 2. Trafik

  Fodboldtræning, familiebesøg og fragtkørsel. Biler, busser og andre køretøjer er uundværlige i hverdagen. Men det, der gør hverdagen lettere, belaster også miljøet.

  Køretøjer bruger brændstoffer til at skabe energi. Brændstofferne kan være fossile såsom dieselolie og benzin.

  Luftforurening starter med en aktivitet, for eksempel forbrænding i en bilmotor. Forbrændingen producerer energi, men giver også et udslip af kemiske stoffer.

  Stofferne bæres med vinden, omdannes undervejs ved kemiske processer i luften og sætter sig på planters overflade, kommer ned i lungerne og forstyrrer iltbalancen i søer og åer.

 3. Kraftværker

  Strømmen til køleskabet, computeren og telefonen. Varmen i radiatoren. Alt sammen kommer fra store kraftværker, der producerer energi til danskerne, men udsender skadelige stoffer på samme tid. Forureningen kommer fra afbrænding af kul, olie, gas og træ.

 4. Skibe

  Varer fragtes med skibe Jorden rundt - året rundt. Fodboldssko skal leveres, bananer skal transporteres, og bacon skal eksporteres.

  Hver dag passerer mange skibe gennem Østersøen, Storebælt og Nordsøen med varer til verdens havne. Med Danmarks placering i dette trafikknudepunkt udsættes luften i de danske byer for en del forurening fra skibe.

  Udstødningerne fra de store motorer indeholder svovl, kvælstof, partikler, flygtige organiske forbindelser og stoffer, der nedbryder ozon. Alle sammen stoffer, der er skadelige for miljøet og for sundheden.

 5. Stearinlys og madlavning

  Det er ikke kun luften udenfor, der bliver forurenet, også luften indenfor kan være skadelig.

  De farlige partikler kommer også fra de ting, vi gør inde i hjemmet. Primært opstår de, når vi tænder stearinlys og laver mad.

  Lys er typisk lavet af stearin eller paraffin, men kan også være lavet af andre materialer som bivoks, soya og vegatabilsk olie. Der er dog forskel på, hvor mange mængder partikler levende lys udskiller, alt afhængigt af materialet.

  Målinger viser ifølge Miljøstyrelsen, at paraffinlys gennemsnitligt udsender halvt så mange ultrafine partikler som stearinlys, når lysene brænder optimalt, altså med rolig flamme, som ikke soder.

Kilde: Miljøstyrelsen og Videnskab.dk