Ubådssagen

Følg ankesagen mod Peter Madsen - dom i Østre Landsret

Peter Madsens ankesag har nået den sidste af tre planlagte retsdage, og det forventes, at Østre Landsret afsiger sin dom fredag.

Ubådsbyggeren har ikke anket skyldkendelsen fra Københavns Byret, han er dømt skyldig i at have dræbt og mishandlet Kim Wall i ubåden Nautilus - ankesagen handler alene om straffens længde.

I byretten fandt en enig domsmandsret, at Peter Madsen skulle idømmes fængsel på livstid. Anken handler om, at han ønsker en mildere dom.

Stil spørgsmål

Tak for i dag

Tak for i dag her fra Østre Landsret. Dagen udviklede sig dramatisk og noget anderledes end ventet. De bedste ønsker til domsmanden. 

Spørgsmål

Frederikke:

Er der nogen der ved hvad der skete med domsmanden?

Svar:

Vi ved det ikke. Retten har oplyst, at det givetvis ikke er så alvorligt, som det først så ud. Der vil blive lagt en pressemeddelelse ud på rettens hjemmeside senere i dag. 

Under alle omstændigheder er retssagen afbrudt for nu.

Spørgsmål

Kris:

Hvad vil der ske, hvis han får en mindre dom nu og mobiltelefon/memory kort findes senere, med videooptagelse af det hele på? Ville man så kunne genoptage sagen igen?

Svar:

Peter Madsen er dømt for drab for tid og evighed. Det vil ikke ændre noget, om man finder de optagelser, som anklageren mener, Peter Madsen kan have ligget inde med.

Jeg ved, at efterforskerne fra Københavns Politi har foretaget adskillige dykninger både omkring det sted, ubåden sank, og omkring havnen i Dragør, hvor han blev sejlet i land - uden at finde hverken Peter Madsens eller Kim Walls telefoner - ligesom man uden held har søgt efter memorykortet. Der er heller ikke fundet nogle optagelser delt på internettet.

Sagen kan gå om

For at ankesagen kan fortsætte med proceduerer og dom, skal domsmanden, der fik et ildebefindende i dag, komme tilbage og fortsætte i hvervet som domsmand.

Domsmandsretten i Østre Landsret består af tre juridiske dommere og tre domsmænd - hver har én stemme, således der er tre stemmer i hver gruppe.

I Retsplejeloven fremgår det, at der kan være forfald af én juridisk dommer og én domsmand, uden at sagen afbrydes - i det tilfælde har de to resterende hver halvanden stemme.

Sagen kan imidlertid ikke fortsætte, hvis der manger to domsmænd. Og kommer domsmanden ikke tilbage til sagen, ER der kun en domsmand. Det er itlfældet, fordi det på andendagen blev oplyst, at en domsmand var frafaldet, fordi han havde fået nyt arbejde i en statslig styrelse. Og så er han ifølge reglerne ikke i stand til at være domsmand.

Kollapsede i procedure

Foran retsbygningen rapporterer journalister på dansk, svensk og norsk om det, der er sket.

Mange er chokerede over det, vi så i retssalen. En af domsmændene sad pludselig lænet tilbage med hovedet bagover, og den juridiske dommer ved siden af brød ind i anklagerens procedure og foreslog en pause. Retsformanden så, hvad der skete, og afbrød retsmødet.

Domsmanden kollapsede på gulvet, og retsformanden bad alle om at forlade lokalet og dernæst retsbygningen. Også Kim Walls pårørende, der dog kort efter fik lov til at gå ind i bygningen igen.

Retten har oplyst, at domsmanden er kørt bort, og at det umiddelbart ikke er så alvorligt, som først antaget. Men retssagen kan ikke fortsætte - senere i dag oplyser Østre Landsret, hvad der nu skal ske.

Spørgsmål

Lone Sørensen:

Hvornår bliver det næste retsmøde?

Svar:

Hej Lone,

Det er uvist, hvornår og hvordan sagen fortsætter. Det har retten endnu ikke oplyst. Derfor ved vi heller ikke, om hele sagen skal gå om.

Venlig hilsen Julie Teglgård, TV 2.

Retten hævet

I Østre Landsret er det netop blevet oplyst, at retten er hævet for i dag.

En domsmand har fået et ildebefindede og er blevet kørt på hospitalet. Han har det efter omstændigheder okay.

Skærme slukket

Astrid Søndberg er ligesom alle andre journalister, tilhører og Peter Madsen selv ført ud af retssalen, og derfor har jeg, Julie Teglgård, overtaget livebloggen, da jeg sidder i lytterummet.

Det er uvist, hvad der skete i retten, og her i lytterummet er alle skærme nu også slukket. 

Vi sætter livebloggen på pause og vender tilbage, når der er nyt fra retten.

- ER DER NOGEN, DER RINGER EFTER EN AMBULANCE?

En af dommerne råber. 

- Er der nogen, der kan førstehjælp?

Pause. En person har fået et ildebefindede.

Sidder på hænderne

Peter Madsens veninde, den tidligere fængselsbetjent, har foldet armene foran kroppen. Hun har drejet sin stol, så den vender mod Peter Madsen.

Peter Madsen sidder på sine hænder. Han ser på de papirer, som ligger foran forsvareren. Det er en materialesamling af tidligere domme, der handler om livstid. Anklagerens materialesamling.

- Voldtægt og manddrab straffet med livstid, læser anklageren op af en tidligere dom.

Han forsøger at påvise, at det ikke er så usædvanligt igen at blive idømt livstid for et drab, hvor der også er tale om noget seksuelt.

- Han optog det hele

- Man forbløffes over omfanget og antallet af skader. For slet ikke at tale om placeringen af skaderne. 

Anklageren mener, hensynsløsheden er en middelalderbøddel værdig.

- Og som om det ikke er slemt nok, er jeg sikker på, at Peter Madsen har optaget det hele med video eller sin mobiltelefon, siger anklageren og taler om Peter Madsens interesse for 'snuff' - dødsvideoer, dødsporno.

Peter Madsen har selv forklaret, at mobiltelefonen blev på bunden af havet. Der blev fundet et videokamera i ubåden - uden memorykort. Hverken telefon eller memorykort er fundet.

Anklageren nævner også, at Peter Madsen har haft en historik med at optage sine egne seksuelle udfoldelser.

Den perfekte forbrydelse

Kim Wall var et helt tilfældigt offer. Forbrydelsen var forberedt, Peter Madsen manglede bare en kvinde, der sejlede alene med ud i ubåden.

Anklageren mener også, at Peter Madsen havde forberedt at placere spor fra Kim Wall, så man skulle tro, hun var sat i land og overfaldet af en anden. Det var ikke tilfeldigt, at han ikke skilte sig af med hendes trusser, strømpebukser, notesbog og hår.

- Det er en del af den minutiøse planlægning af det, der skulle have været den perfekte forbrydelse.

Hyggede sig, forberedte sig

- Vi skal forestille os en mand, der har gået og hygget sig med forberedelsen til de her handlinger, mens han har fantaseret om det, der skulle ske, procederer anklageren.

Han viser en skruetrækker på en halv meter frem. En skruetrækker magen til to andre, Peter Madsen har indrømmet at have tilspidset. Som var medbragt i ubåden. Som stemmer overens med Kim Walls indre skader.

- Der er mere tale om et spyd, siger anklageren.

Forberedt drab

Udgangspunktet for et drab er 12 år, opsummerer anklageren. 

Men.

- Strafniveauet kan hæves eller sænkes, alt efter om der er tale om skærpende eller formildende omstændigheder.

Hvorefter anklageren henviser til, at byretten har vurderet, at Peter Madsen havde forberedt ikke bare drabet, men også den mishandling, der fandt sted.

- Allerede da Kim Wall og Peter Madsen talte i telefon, var planen lagt, procederer anklageren.

Krav om livstid

Anklager Kristian Kirk indleder sin procedure. Anklagemyndighedens primære påstand er som i byretten en primær påstand om livstid - og en sekundær om forvaring.

- Anklagemyndigheden er klar over, at der skal særlige omstændigheder til for at idømme livstid, når der er tale om et enkelt drab, siger anklageren.

Men sagen er helt særlig, omstændighederne er ikke set før.

- I den her sag er vi nærmest oppe i en grovhed, der må beskrives som uden for kategori.

Peter Madsen er ført ind. På vejen stoppede han op og vekslede et par lavmælte ord med fængselsbetjenten. De smilede til hinanden. 

De tre juridiske dommere og to lægdommere tager plads.

- Værsgod at tage plads. Vi skal i gang med proceduren, siger retsformanden.

Spørgsmål

Mågens:

Hvornår forventes der dom? Tidsmæssigt.

Svar:

Det er umuligt at sige med sikkerhed. Mit bedste gæt er, at først anklagers procedure, siden forsvarers og derefter Peter Madsens eventuelt sidste kommentar er overstået inden frokost, og at vi, inden retten trækker sig tilbage, får at vide, hvornår dommen forventes. Ud på eftermiddagen bliver det givetvis. Officielt lukker retten klokken 15.30 - det er med stor sandsynlighed inden da.

Peter Madsens veninder

Overfor Kim Walls pårørende sidder tre kvinder, der støtter Peter Madsen. De har været til stede ved alle tre retsmøder i ankesagen. Den ene er en tidligere fængselsbetjent, der mødte Peter Madsen i Vestre Fængsel. Hun har i pressen fortalt, at hun opgav sit job for at forfølge det nye bekendtskab og for at se, hvad det udviklede sig til. 

I forgårs var to af kvinderne meget højlydte og grinede en del sammen, inden retshandlingen begyndte, i dag sidder de tavse.

Lytterum i landsretten

Ligesom i byretten er der stor interesse for sagen fra presse og offentlighed. Retten har, en time inden sagen begynder, uddelt kø-numre til de først fremmødte, så de er sikret en plads enten i hovedsalen eller i et tilstødende lytterum. Her kan pressen følge med i lyd og transmitteret billede fra retshandlingen – og det gør journalister fra både Danmark, Sverige og Norge samt flere internationale nyhedsbureauer.

Det er første gang nogensinde, at Østre Landsret har indrettet et sådant lytterum. Kun én gang tidligere har landsretten faciliteret noget lignende, det var på Bornholm i forbindelse med en overgrebssag.